Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 72942 visningar

Hur känns en meniskskada?

Marcus
1988 • Mariehamn, Åland
#1
26 juni 2012 - 13:40
Gilla
Hej!
Är det någon här som har erfarenheter av meniskskador, och kan berätta någonting om symtomen?

Jag råkade vrida mitt knä på en innebandyträning i slutet av mars. Kunde förstås inte fortsätta spela, och de följande dagarna var knät så stelt och ömt att jag varken kunde räta eller böja på benet. Märkte dock inte av någon svullnad. Knät blev snabbt bättre (i synnerhet mindre stelt), och efter 4 veckor kunde jag börja jogga igen . Det gör inte ont att springa på jämnt underlag, men om jag springer i skogen känns det ibland obehagligt då jag snedbelastar knät. Ibland händer det att jag vrider knät lite för mycket, vilket resulterar i att knät blir stelt några dagar. Ett annat symtom som jag har upplevt hela tiden är att jag inte kan böjä knät bakåt till 100 %, dvs trycka hälen mot rumpan, utan att känna en skarp, outhärdlig smärta i knät. Vila har inte hjälpt, men det blir inte värre av att jag springer heller. Däremot kan jag räta på benet utan att känna smärta.

De tydligaste symtomen är alltså:
- obehag vid snedbelastning av knät
- skarp smärta om jag pressar knä bakåt, t.ex. om jag försöker sitta på knäna med rumpan mot hälarna (vilket är omöjligt, det tar stopp pga smärtan)

Vad tror ni, kan det vara en meniskskada? Jag kan jogga på jämnt underlag utan problem, men i skogen kan jag inte lita på knät. Bokade tid till läkare förra veckan, men fick tid först i mitten av augusti. Det vore intressant att höra hur era meniskskador kändes.

//Marcus
Stefan Lesseur
1959 • Klippan
#2
26 juni 2012 kl 14:48
Gilla
Det finns mängder av olika typer av meniskskador.
Jag lider själv av låsningar, ibland när jag springer och även vid snabbare gång vissa andra tillfällen.

Här är ett gäng olika symptom i alla fall

En meniskskada har mer synliga symptom än vad många andra knäskador här. Man har bland annat svårt att sträcka ut sitt knä fullt ut samt att det bildas svullnad kring knäet, dock inte förrän dagen efter skadan uppkom. Man kan också börja ana en meniskskada om man känner smärta i och kring knäet när man går i trappor och dylikt, eller om knäet hakar upp sig och låser sig när man går. Det sistnämnda är troligtvis också det vanligaste symptomet man märker av vid meniskskador
Marcus
1988 • Mariehamn, Åland
#3
10 januari 2013 kl 15:09
Gilla
Den här tråden är väldigt gammal nu, men jag kan ju berätta hur min knä-historia slutade. Jag remitterades vidare till en ortoped, som på 5 sekunder kunde konstatera att främre korsbandet var avslitet (bara genom att känna på knät). Den 17 december opererades jag, mitt avslitna korsband ersattes med en del av hamstringssenan. Rehabiliteringen är nu i full gång, och jag har återhämtat mig bra, men jag saknar löpningen något fruktansvärt! Nåja, snart kanske jag får börja cykla och vattenlöpa igen. Löpningen får jag antagligen återuppta någon gång i mars-april.
Jag vågar aldrig spela innebandy igen!
1976 • Sollentuna
#4
10 januari 2013 kl 15:24
Gilla
Oj! Att du kunde springa ändå var ju otroligt. Hoppas att du kommer tillbaka snabbt nu då! :)
Peter
1985 • Luleå
#5
10 januari 2013 kl 15:26
Gilla
Det här var ju läglig bump, misstänker att min menisk fått en smäll. Mitt främre (?) korsband är av sedan tidigare, ej opererat. Ingen egentlig inverkan på löpning. Har hållt mig borta från innebandy och fotboll tills i höst då knät kännts stabilare efter en tids mer intensiv styreträning. I måndags vek det sig, och nu är det svullet och stelt. Får se vad ortopeden säger.
Per K
1974 • Västerås
#6
10 januari 2013 kl 15:57
Gilla
@Marcus, trist med skada men skönt att veta vad det är och att rehab är igång.
Utan att vara knäexpert (men väl gammal bollspelare) var det faktiskt en korsbandsskada jag anade när jag såg ditt första inlägg (sedan upptäckte jag att det inlägget var ett halvår gammalt). Hoppas du snart är tillbaka på den nivå där du vill vara.
HR
1972 • Stockholm
#7
10 januari 2013 kl 16:13
Gilla
Peter: har du tur är det bara svullet för att du gått över den normala rörelsen momentant när det vek sig och kroppen vill skydda leden med att svullna upp.

Hänt mig ett par gånger efter min egen skada. (Menisk, inte korsband dock.)

Var försiktig när det är svullet då strukturen inte är som den ska - speciellt utan korsband. Kolla upp det så fort du kan och återkom gärna med vad Ortopeden sagt.

Krya på dig!

HR
1972 • Stockholm
#8
10 januari 2013 kl 16:13 Redigerad 10 januari 2013 kl 16:15
Gilla
PS

Min skada uppkom EFTER 2h innebandy, när brottningsmattorna åkte fram. Dålig kombo.


TILLÄGG:
Hehe, lustigt, mitt PS kom EFTER mitt första svar.
Peter
1985 • Luleå
#9
10 januari 2013 kl 16:17
Gilla
Jodå jag är försiktig. På sin höjd cross trainer, som är mer bekvämt än att promenera. En sak som kanske är hoppfullt är att jag kunde promenera hem efter innebandyn mer obehindrat än det är för mig att promenera nu.
Peter
1985 • Luleå
#10
31 januari 2013 kl 13:42
Gilla
Han sade inte så jättemycket. Misstänkte menisk, då han kunde provocera fram en låsning i knät. En sorts låsning som jag kunnat få tidigare, och har ett sätt för att låsa upp. remiss för antingen mri eller titthål.

Kan löpa utan större besvär.
HR
1972 • Stockholm
#11
31 januari 2013 kl 15:51 Redigerad 31 januari 2013 kl 15:51
Gilla
Peter: du får se upp med om en liten bit brosk lossnat och lagt sig som en "fri kropp" då det kan leda till upphakningar och besvär. Kör inte på för hårt då du kan "fransa" upp broskskadan ytterligare innan det har lagt sig.

Brosket förnyar sig och återväxten gynnas ju av belastning men vridningar och överdriven belastning när brosket är nyligen skadat kan vara lite kinkigt så ta det lugnare men sluta inte röra på dig och försök röra dig så naturligt som möjligt. :)

Blir knät svullet ska du vara extra försiktig med rörelserna innan det lagt sig. Inte sitta med rumpan mot hälarna då.

Min gamla meniskskada går att provocera fram vid test men det går trots det ganska bra att springa långdistans ändå. :)
Peter
1985 • Luleå
#12
31 januari 2013 kl 16:23
Gilla
Hmm tåls att tänka på. Men, gissar att så länge som det inte gör ont medan jag utför det, eller att det svullnar upp i efterhand så är det lugnt?
HR
1972 • Stockholm
#13
31 januari 2013 kl 17:24
Gilla
Svullnar det upp så försöker kroppen skydda leden och det är definitivt inte ett bra tecken. :(
Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#14
21 december 2014 kl 18:14
Gilla
Jag har haft problem med smärta på insidan av knät under en längre
period och det blir väldigt långsamt bättre. Jag har varit hos två olika
naprapater som inte tror att det är meniskskada, men när jag nu sökt lite
information själv så börjar jag misstänka en meniskskada ändå, eftersom
jag inte tänkt riktigt på ett knäpp/klickljud som kommer i samband med att jag böjer knät.

Huvudsakliga problemen är att jag får ont i insida av knä efter det att jag
har böjt benet mycket, samt att det är ett knäppande ljud i knät vid passeringen av 90 grader utan belastning.

Visst verkar det vara meniskskada? eller vad ska det annars vara?

Efter jul& nyårshelgen tror jag att jag ska kontakta "vanliga vården" och se om de har andra metoder för att lista ut skadan?

Magnus Engström
1963 • Stockholm
#15
21 december 2014 kl 21:44
Gilla
Har själv varit där den här hösten. Den korta varianten - gå till vanliga vården och få en remiss t ortoped. Min historia är annars den här... Det började i början av september i samband med ett hårt tröskelpass i terräng. Tränade inför LL. Smärtan kom plötsligt och kraftigt från insidan av knäet och strålade fram på framsidan. Fick avbryta och linka hemåt. Svårt att gå i trappor, mindre svullnad, låsning, svårt att räta på benet. Började omgående med excentriska knäböjningar & styrketräning. Fick givetvis ställa in LL och senare även NYCM som jag kvalat in till - surt.

Gick t naprapat som inte trodde att det var menisken. Även så småningom t husläkaren ( han manipulerade knäet riktigt bra) remiss t sjukgymnast (som konstaterade att jag var rejält sned i ryggen) & ortoped. Behandlades också av kiropraktor på inrådan av sjukgymnasten. Kiropraktorn jobbade även med knän och han konstaterade att jag även var sned i bäckenet. Sakteliga, sakteliga bättre men kunde inte springa. Fortsatte dock m rehab & styrketräning. Smärtan flyttade runt...

Ortopeden tyckte att jag skulle göra en magnetröntgen ( MR) och där konstaterade han en broskskada i knäet - inte menisk. Ortopeden undrade om jag var "intresserad" av en artroskopi för att ev ta bort / fixa till lite grejer. Själv kände jag att det trots allt gick åt rätt håll och ville helst undvika operation.

Allt som allt har det tagit ca 14 veckor av rehab. Har kört mina första intervallpass och långpass nu och är väldigt nöjd med detta. På nätet hittar man allt möjligt och jag har trott på menisk och även annat....

Gå till vanliga vården och få en remiss t ortoped.
1976 • Linköping
#16
21 december 2014 kl 21:51
Gilla
Min meniskskada ökade hela tiden i intensitet tills det small till ordentligt.
Började med molande smärta på insidan av knät, jag var hos en del sjukgymnaster men samtliga trodde att det var överansträngning/ gåsfoten. Smärtan kom och gick men blev aldrig helt bra, efter ett år med sjukgymnastik och hela tiden avhopp från löpningen började låsningarna komma, dessa kom aldrig när jag just joggade utan när jag ex spelade lite boll med grabben. Till slut small det till ordentligt när jag skulle böja mig ner och ta upp en fotboll blev stående i 20 min utan att kunna röra mig, denna låsning fick jag aldrig ordning på utan det blev akuten och remiss till ortoped. Fick vänta 2 veckor på op och det blev lite bättre men jag haltade hela tiden. Titthål och konstaterande att menisken hängde ut från knäleden ( kände den med fingrarna när man tog på insidan av knät) så den klipptes bort och det är det bästa jag gjort, nu 6 mån senare springer jag för fullt och har inte haft ont någonting.
Bålata
#17
6 januari 2015 kl 23:38
Gilla
Hej alla!

Verkar finnas mycket kunskap om meniskskdor här och tänkte försöka samla på mig lite mer info då jag har en dotter på 13 år som efter 1 års tragglande hos ortoped nu har fått genomgå MR undersökning som visade på att hon hade meniskskdor på båda sina knän. Det högra värre än det vänstra men båda i sånt skick att det troligen blir operation på båda knäna.

Hon klagar över värk och smärta samt att man hör hur det smäller rätt högt i knäna på henne, detta händer rätt ofta.
Hon har fått sluta med ridning och kan inte vara med på idrotten i skolan så mkt som hon vill då knäna ibland viker sig för henne.

Hon är ju rätt ung för denna typen ac skada har jag förstått och det jag undrar över är om ni vet hur bra/dålig utsikterna för hennes knän är framöver. Hur lång konvalescens efter en operation är aktuell?
Hon har ju massor av funderingar så klart och vi har ungefär noll förtroende för ortopeden eftersom han enbart sagt att hon ska äta rätt stora doser av Ipren och viftat bort oss när vi sagt meniskskada då det absolut inte kunde vara det.

Väntar på tid hos barnortopeden i Uppsala men där är det tydligen lång väntetid och hon vill helst ha operationen gjord igår pga värken och att hon gått med detta så pass länge.
Någon som kan rek någon annan klinik vi kan vända oss till?

Tack på förhand!
1973 • Åkersberga
#18
7 januari 2015 kl 16:43
Gilla
@Linda: Min personliga åsikt är att en operation får bli det absolut sista alternativet för idrottskador och hon är mycket ung.

Jag skulle prova styrketräning under några månader för att stabilisera upp knän och känna efter hur det känns efteråt.

Eftersom hon är såpass ung är det extra bra med isolerande (lättare) övningar för låren och vaderna men självklart är det ingen nackdel att träna resten av kroppen också med lätta vikter men att ha mest focus på benen, vaderna och bålen, mage o rygg.

De bästa övningarna är vanliga benspark och bencurl 2-3ggr/vecka.
Sen efter några månader när hon känner sig starkare är lite vanliga utfall o utfall åt sidan och benböj alla utan vikter bra komplement så länge tekniken är rätt.
Andres C
1955 • göteborg
#19
1 april 2018 kl 23:16
Gilla
Något sent svar men min diagnos på meniskskada är följande
Ligg på rygg med sträckt ben, lyft lårbenet så det pekar rakt upp,
underbenet hålls i c:a 90 graders vinkel mot lårbenet, därefter utåtrotation i foten - om det gör ont = meniskskada.
Dvs det behövs troligen en medhjälpare...

..." inte kan böja knät bakåt till 100 %, dvs trycka hälen mot rumpan..."
Antyder också meniskskada (men detta i sig kanske inte räcker för diagnos).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.