Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5544 visningar

ont i vaden

Annika Johansson
1969 • saltsjöbaden
#1
22 juni 2012 - 11:26
Gilla
Hej min man får ofta ont sista tiden i sin ena vad när vi är ute och springer. Det slutar med att han få gå hem. Det hugger i den säger han och gör ont. Är det någon som har ett tips till honom vad han kan göra. Eller någon med liknande problem.
2006 • Alingsås
#2
22 juni 2012 kl 11:43
Gilla
"Gubbavad" förmodligen, d v s små bristningar i vaden.

Jag löste mina problem så här:

1. Vilade först helt i 4-5 dagar.
2. Började jogga sakta i 1-minuts intervaller (gåvila 3 min). När vaden började kännas ansträngd var passet slut.
3. Gradvis öka belastningen på olika sätt (fler antal intervaller, längre joggintervall, kortare gåvila).
4. Hela tiden vara vaksam på vad vaden signalerar och hela tiden jogga sakta.

Det tog cirka 2 månader, sedan var jag tillbaka på normal nivå igen.
Ofta (men inte alltid) hade jag en vilodag emellan, Jag stretchade som jag brukade.
Jag gjorde inga tåhävningar under rehabtiden som ofta rekommenderas, jag tyckte belastningen från joggningen räckte.

Detta var mina erfarenheter.

Lycka till!
HR
1972 • Stockholm
#3
22 juni 2012 kl 12:33 Redigerad 22 juni 2012 kl 12:35
Gilla
Hej Annika,
det är svårt att ge generella råd.

Det beror ju på hur mycket han springer och hur länge han har hållit på och sådana saker som löpteknik och skor, hur duktig man är på att stretcha eller inte etc.
Sedan beror det ju på var i vaden det sitter.

Det kan vara som så att han blivit gradvis lite sämre i vaden och att det nu "slår igenom" varje gång han springer. Hur lång tid innan man blir besvärsfri är ju högst individuellt och det kan ju ta någon vecka till ett halvår beroende på hur illa det är, hur väl man tar tag i det och om man kör stärkande övningar mellan löppassen.

Kolla upp lite vadövningar och gör dem, värm upp innan löpning, stretcha ett par gånger, även på kortare pass, och håll tempot "bekvämt".

Själv dras jag med en gammal vadskada (typ över fjorton år gammal) som kommit tillbaka efter att jag haft lite för bråttom att komma i form igen efter många års uppehåll. Och då kände jag inte av den gamla skadan förrän det började gå fort igen, jag kunde springa över 15km utan problem men efter en snabb mil och ett par snabba 5-6km så var jag där igen.

Det räckte med en spontan 5km löptur som gick på 18:18 för att det blev till att gå hem, det gick inte att stretcha ur och det gick inte att ens jogga mer än ca 700m i lugnt tempo. Solklar överbelastning av en trött gammal vad.

Nu har jag påbörjat en elak behandling hos Naprapat med en fet armbåge i vaden följt av stötvågsbehandling. Har inga restriktioner mellan behandlingen annat än att jag inte ska springa i mitt "snabba" tempo utan hålla ner farten och jobba igenom vaden. Räknar med ett par behandlingar till av den elaka sorten och jag försöker sköta mig med stretch och rörelseträning varje dag.

Se till att kolla upp det och få en plan som är anpassad efter honom och se till att variera träningen. Vader är lurigt. Själv har jag inte gjort tåhävningar regelbundet heller, men det kanske jag borde göra eftersom man jobbar igenom vadmuskeln i större delen av eller hela dess rörelseomfång på ett långsamt och kontrollerat sätt.
HR
1972 • Stockholm
#4
22 juni 2012 kl 12:41
Gilla
Det kan vara som så att andra muskler behöver stärkas också. Ibland får man titta på om man kanske inte blivit för svag i en del andra muskler i förhållande till annan muskulatur.

De flesta blir ju inte så glada över att höra att de är för svaga i musklerna men då kan man vända på det och säga att de är "för starka" i de övriga bidragande musklerna och att man får jobba på den/de som behöver bli starkare.

Det gäller även elitidrottare som kan vara för svaga i musklernas synergister/antagonister så man är i gott sällskap om man säger så. ;)

Själv vet jag nu vilka muskler jag behöver jobba på i dagsläget, och det hjälper ju mig att komma framåt.
I dubbel bemärkelse.

Annika Johansson
1969 • saltsjöbaden
#5
23 juni 2012 kl 10:55
Gilla
Hej tack för alla svar. Nu är det bara att testa för honom så får vi se vad som händer. Så vi kanske kan springa hela passet tillsammans.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.