Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4782 visningar

Öm under foten

Jonas Åkerblom
1983 • Stockholm
#1
6 april 2012 - 09:21
Gilla
Jag springer en del och har nubörjat känna av att jag är rätt öm i framsulan av foten och ut mot den mittersta tån efter ett pass. Jag känner ingenting bak på foten eller i mitten av foten. Det brukar i princip släppa efter en dag och sen när jag sprungit ett pass så kommer det tillbaka. Kan det vara nån liten inflammation eller vad tros?
1952 • Varberg
#2
6 april 2012 kl 09:28
Gilla
Om det är smärta som sitter i framfoten och strålar ut i mittentårna så liknar det Mortons neuralgi. Förvärras av smala skor. Du kan kolla.
1971 • Nykvarn
#3
24 augusti 2017 kl 10:29 Redigerad 24 augusti 2017 kl 10:29
Gilla
Dammar av en gammal tråd som handlar om ömhet under foten även o jag inte har riktigt samma symptom som TS..

Jag är ofta öm under fötterna dagen efter löpträning, mera på höger fot än vänster. Speciellt efter snabbare löppass i tunna tävlingsskor jämfört med ett lugnt distanspass i mer dämpade skor. Det kan vara så pass stelt att de första stegen på morgonen är väldigt haltande och stapplande men det släpper sedan snabbt, kan ibland vara lite öm på förmiddagen men känner inte av det senare på dagen och aldrig när jag springer. I morse efter att ha sprungit Bellmanstafetten igår i ett par tunna skor som är slitna var det väldigt stelt och ömt första stegen.

Ömheten sitter centralt under fotvalvet och mot främre trampdynan, inte på sidan av foten som hos TS och jag är inte alls öm runt hälen.
Jag är bra på att variera löparskor, har många par från olika märken och modeller, ofta runt 4-5 mm drop men varierar också med ca 10 mm drop. Jag är mån om att ha starka fötter, sommartid går jag mycket barfota hemma och hela sommaren går jag i tunna, platta sneakers med 3 mm drop (Salming Xplore, numera utgången modell).

Jag har varken ökat min träningsmängd dramatiskt, har legat runt fem mil i veckan i snitt under flera år och inte heller förändrat min träning dramatiskt. Har alltid haft en relativt stor del snabbare löpning sett till min träningsmängd.

Som löpare är jag ju rädd för den beryktade hälsporren som tar tid att rehaba och detta är kanske ett tidigt symptom att fascian är irriterad eller är det inte det eftersom jag inte alls har ont kring hälen? Som 45-åring får jag acceptera längre återhämtning efter tuffare pass, lite morgonstelhet och lite krämpor men är det någon som känner igen sig och/eller har några bra tips?

Rulla med bollar av olika hårdhet - bandyboll eller golfboll under foten, foamroller, punktmassera senan under foten med tummarna? ”Crabwalk”, greppa handduk med tårna, stretcha vader och hälsena mera? Är det den typen av övningar som rekommenderas? Alltså samma typ av (p)rehab som vid hälsporre? Kanske kostar det på för mycket att gå så mycket barfota, använda tunna skor så mycket?

Långt inlägg, hoppas någon orkat läsa och komma med erfarenheter och förslag :)
1973 • Åkersberga
#4
24 augusti 2017 kl 12:03
Gilla
Jag har likadana känningar ibland efter längre pass på asfalt ungefär när jag passerat 10-12km kommer det för att stanna resten av passet.
Förutom skor med tunna framdel har jag märkt att vissa inne sulor som haft en brytning eller hårdhetsförändring där trampdynan övergår till fotvalv, har i alla fall delvis varit orsaken. När jag bytt inne sulan till en mera homogen sådan har det blivit bättre.
Jag stärker inte fötterna mer än tåhävningarna (kanske borde?) men går med mjuka foppatofflor hemma och även mjuka skor när jag är ute och går.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#5
24 augusti 2017 kl 12:36
Gilla
Staffan, jag har ibland liknande symptom och har också haft artrit i stortån samt en "atypisk" plantar fasciit. De flesta får ju vad som i vardagslag kallas hälsporre och har också ont just i hälen. Men jag får oftare ont längre fram under framfoten i den främre delen av plantarsenan.

Tror alla övningar du räknar upp är bra, för mig räcker det oftast att stretcha senan lite lätt då och då genom att lyfta upp foten och böja stortån, ungefär som om man har högklackat.

Jag har noterat att jag oftast får ont i samband med jul och sommar då jag har längre sammanhängande ledighet och går betydligt mer barfota än annars. Att använda nån form av inneskor ett par dagar hjälper för min del.
1979 • Söderhamn
#6
24 augusti 2017 kl 14:20
Gilla
Jag gick länge med ömmande högerfot efter eller i samband med löpning. Precis i främre delen av fotvalvet, bakom trampdynan. Provade olika skor, gjorde tåhävningar etc
När jag till slut kom till en ortopedtekniker så visade det sig att mina främre fotvalv sjunkit ned. Han hade förståelse för min löpning och att stenhårda uppbyggda inlägg inte skulle fungera.

Min lösning var skoinlägg med pelott, har specialgjutna gjorda efter laserscanning som är gjorda i EVA-gummi, dvs samma som material som mellansulorna i skor brukar vara gjorda av. De har inget stöd i övrigt som ska påverka. Men om skon är för flexibel i sulan, typ X-Talon 212 märker jag att pelotten hjälper mindre.
1971 • Nykvarn
#7
25 augusti 2017 kl 07:55
Gilla
Tack för input Amir, Magnus och Mattias, får tar mig en funderar på detta och kanske inte vara så mycket barfota, använda lite tjockare skor till vardags kanske, eller i alla fall variera mera. det kanske stjälper mer än det hjälper att tro att jag stärker foten genom att vara så mycket barfota, ska också ge fötterna lite omsorg med lite bollrullning och punktmassage m m.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#8
25 augusti 2017 kl 10:50
Gilla
Jag tror det är bra att vara barfota av de skäl som du skriver. det som ställt till det för mig är den hastiga förändringen som blir när man har semester jämfört med när man jobbar. Den senaste veckan var jag barfota i princip dygnet runt förutom de få timmar jag sprang. Jämför det med en arbetsvecka där man åtminstone har skor 50 timmar+
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.