Löpning Kom igång 12 inlägg 5557 visningar

Hjälp med att lägga upp träningen.

isabella lindqvist
1977 • Hova
#1
2 april 2012 - 18:12
Gilla
Hejsan!

Jag är jätte nybörjare på löpning. Har nyss börjat jogga. Det jag undrar över är vad ska jag tänka på för att dels slippa skador, hur ska jag tänka när jag lägger upp träningen? Just nu tränar jag intervaller (löpning) 2ggr i veckan och boxning 2ggr i veckan.

Jag har tappat nästan 75kg i vikt, men övervikten har gjort att mina knän är inte i de bästa skicket, men just nu känns det inte som om dom hindrar mig i löp träningen bara jag har skydd.
Men finns det för övningar man kan köra för att stärka dem?

Tacksam för alla svar!
Peter Grimtell
1974 • Göteborg
#2
2 april 2012 kl 21:59 Redigerad 2 april 2012 kl 22:03
Gilla
Jag tror att det vore bra om du bytte ut det ena intervallpasset mot ett distanspass i ganska lugnt tempo. Då kan du köra lite längre än du orkar i intervallpassen, och tränar upp benen med mindre risk för skador.

Några enkla knäövningar att göra hemma:
Knäböj (stående med rak rygg, gå ner till ungefär 90° vinkel på knäna och upp igen. Öka eventuellt belastning med vikter eller genom att köra ett ben i taget, men börja lugnt!)

Balansplatta: Stå på ett ben med lätt böjt knä, rör på det andra benet i varierande rörelser. Om du inte har en balansplatta kan du börja med en kudde istället.

Trappsteg/step board: Ha ena foten stilla uppe på trappsteg. Kliv ner till steget under, och upp till samma steg, med andra benet. Kör en omgång med framåtsteg och en med bakåtsteg för varje ben.

Utfallssteg: Ett långt kliv framåt där du sjunker ner lite, och knät böjs lite mer än 90°. Kliv tillbaka till utgångsposition.

Varianter av knäböj och t.ex. knee extensions och leg curls kan säkert också göras med hjälp av viktmanschetter och/eller elastiska band, om du nu inte har tillgång till ett gym.
1980 • Stockholm
#3
2 april 2012 kl 22:00
Gilla
jäklar! det krävs karaktär för att droppa 75kg! Bra jobbat!

öka successivt, lyssna på kroppen, satsa i första hand på att öka mängden, träna inte för hårt, det är mina tips.
Ulrica Swärd
1969 • Alvhem
#4
3 april 2012 kl 06:51
Gilla
Fasen vad bra gjort!! Impad!!

Jag är också nybörjare....började med powerwalk innan min viktresa, sen när jag kom under 100 skulle jag börja springa. Det var ett löfte till mig själv.

Nu är jag på 84kg...och efter lite sjukdomar är jag nu igång ordentligt.

Säger som tidigare talara Öka successivt, lyssna till kroppen,

Jag har runkeeper i min android...så jag utmanar mig själv och har koll på mina pass.

Önskar dig all lycka till!!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#5
3 april 2012 kl 08:28 Redigerad 3 april 2012 kl 08:32
Gilla
Isabella,
Imponerande viktminskning. Krävs karaktär och styrka för att lyckas.

Du har fått många bra tips över.
För mig har det varit viktigt med balans mellan målmedvetet sikte mot ett mål och piska att genomföra varje pass enligt den dagens förutsättningar.

Ett första delmål kan vara att etablera en vana med din löpträning, så att det blir en naturlig del av ditt liv. Planera gärna 20-25 pass framåt och sätt ett mål efter dessa passens genomförande. Detta baseras på att det normalt tar 20-25 repetitioner av något innan en vana har etablerats. Med 2-3 pass pr vecka tar denna fas 8-12 veckor.

Sen piskan att genomföra passen - mitt råd här är att använda ett program, t.ex C25, under etableringsfasen. Planera in varje pass i din kalender, och kräv av dig själv att du tränar dessa dagar. Men för att inte träningen ska kännas som något jobbigt och betungande, har jag använt följande filosofi: för varje planerat pass klär jag på mig löparkläderna och värmer upp med en promenad på 7,5 min bort från mitt hus. Känner jag inte för att träna efter dessa 7,5 min, vänder jag om och går hem igen, men jag registrerar passet som ett godkänt träningspass :-)

Kruxet med detta tankesätt är att det största tröskeln ofta är den till ytterdörren. Lyckas man ta sig över den, blir passet av i 98 av 100 fall. Och sättet över beskriver hur man kan avdramatisera träningen.

En klokare människa än jag har myntat talesättet: när du står i duschen efter passet och längtar till nästa pass, har du tränat precis rätt.

Så det jag förespråkar är att etablera en vana med positivt förtecken och positivt energiflöde. Sen efter den första fasen har kroppen börjat anpassa sig till löpspecifik träning och du kan justera träningen efter vilka målsättningar du har :-)

Lycka till

Löparhälsningar från Tom-Ingar
Camilla Green
1982 • Linköping
#6
3 april 2012 kl 08:37
Gilla
Imponerande och grattis!! :) För att undvika problem med knäna så är det ju bra att ha ordentligt med benmuskler som kan bära upp dig så knäna inte tar så mycket stryk. Benspark är en jättebra övning som bygger upp musklerna runt just knät! Går inte en vecka utan att jag kör den på gymet. Tänk på att köra övningen långsamt, både upp och ned, annars är övningen mer skadlig än bra!! Lägg inte på för mycket vikt, du ska klara att köra övningen långsamt och korrekt. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/LegExtensionMachineExercise.JPG/350px-LegExtensionMachineExercise.JPG
Lycka till! :)
isabella lindqvist
1977 • Hova
#7
3 april 2012 kl 14:29
Gilla
Tack allesammans för era svar =) Ska sätta mig ner och läsa igenom dom ordentligt. Har anmält mig nu till vårruset bara för att ha en morot och målet är att försöka jogga runt hela.
1970 • Lerum
#8
3 april 2012 kl 15:00
Gilla
Härligt Isabella, tag god tid på dig. Rampa inte upp längd, tid eller ansträngning för snabbt för då kommer skadorna istället. Alternera löpning med andra sorters träning också :)

Lycka till
Per Persson
1962 • Enköping
#9
4 april 2012 kl 00:21
Gilla
Isabella, jag skulle vilja tipsa om Marcus Nilssons rätt nya bok "Löpträning mitt i livet". En riktigt bra hjälp om man vill planera sin träning lite långsiktigare. Inspirerande löparläsning på många sätt. Funkar på alla nivåer tror jag.
isabella lindqvist
1977 • Hova
#10
4 april 2012 kl 08:23
Gilla
Tack igen för alla tips =)
Blir bara ännu mera motiverad!
1967 • www.sapiens.se
#11
4 april 2012 kl 11:44
Gilla
Isabella: Imponerande viktnedgång. Har du gjort den resan är jag övertygad om att du har tålamodet att göra en bra träningsplanering och även följa den. För det handlar mycket om tålamod.

Per: Tack!
isabella lindqvist
1977 • Hova
#12
4 april 2012 kl 22:12
Gilla
Tack så jätte mycket. Ja jag försöker ha tålamod när det gäller löpningen, men det är en sådan känsla att faktiskt kunna springa och ibland så vill jag mer än vad kroppen är beredd på. Men jag försöker hitta en balans så att det ska fungera. Men det är en helt grym känsla att faktiskt klara av att springa och jag trodde nästa inte det var möjligt med tanke på att jag burit på en enorm övervikt som tyvärr har gett mig skador på mina knän och leder. Men det funkar!!!=)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.