Löpning Kläder, Skor & Prylar 2 inlägg 3478 visningar

Nybörjare, pulsklocka

Linnea Nilsson
1991 • Ystad
#1
29 mars 2012 - 11:54 (Redigerad 29 mars 2012 - 12:25)
Gilla
Hejsan! Jag har tränat en del på friskis tidigare med jympa, gym och spinning men bestämde mig nyligen för att börja springa. Tränar just nu för Vårruset som jag ska springa med min (några kilo lättare och bättre tränade) syster. Konditionen är helt ok, hade säkert kunnat springa 3-4 km utan problem men vaderna klarar bara ca 1km. Därför har jag nu skaffat pulsklocka för att kunna försöka fokusera mer på just puls och kondition tills vaderna hinner ikapp (gör massor av tåhävningar, benböj mm. för att träna upp dem).

Testade klockan, en Garmin Forerunner 110, här hemma idag. Vill kolla lite hur pulsen ligger innan jag ger mig ut med den eftersom jag sett här på forumet att Garmins pulsband inte alltid stämmer. Vet att med bra kondition ska pulsen snabbt höjas, lägga sig på en stabil nivå för att sedan snabbt sjunka igen vid vila. När jag testade vilopuls låg den på mellan 54-58 slag/min, (gick ner mot 51 nån gång vilket jag inte tror stämmer men man ska ju inte lika blint på den). När jag räknade manuellt låg det på 56, så det verkar ju stämma. När jag reser mig går den däremot snabbt upp mot 90, och på hundpromenaden i lugnt tempo på strax över 110. Är som sagt nybörjade så jag vet inte om detta är normalt eller om det faktiskt är pulsbandet som spökar...? Tycker det känns lite mycket med över 110 på en lugnd promenad men jag är ju som sagt ny på det här. :P
Hoppas ni kunniga kan hjälpa mig få koll lite på det här! :D
Jan
1964 • Skoghall
#2
29 mars 2012 kl 19:43
Gilla
Hej Linnea!

Jag skulle tro att du har en ganska hög maxpuls så att du hamnar på 110 är nog inte så fel. Försök att ta reda på din maxpuls genom att ta ut dig ordentligt eller i alla fall rejält så du ser vad du kan komma upp i. Sen kan det vara bra att använda klockan under en dag och se vad du får för puls i olika situationer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.