Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 31817 visningar

Smärta insidan vaden

Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#1
28 mars 2012 - 10:39
Gilla
Hej alla löpare

Fick problem nu på Gbg Seedinglopp, kände inget under loppet men nu efter när jag skulle träna kom en extrem smärta på insidan vaden. ca 10cm ovan ankeln på insidan... Musklerna känns hårda och jag är öm om jag drar handen över... Haft lite känningar av detta innan men inte så här....
Vad kan detta vara och varför? Tips på att råda bot innan varvet..
Tänkte gå till Naprapat för att få det kollat men tar gärna råd å tips här...

//Johnny
< < < 1 2 > > >
Joakim Hallberg
1973 • Södra Sandby
#2
28 mars 2012 kl 11:18
Gilla
Om du inte menar att det gör ont i själv muskeln så låter det som benhinneinflammation:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Benhinneinflammation
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#3
28 mars 2012 kl 11:29 Redigerad 28 mars 2012 kl 11:29
Gilla
Jag tycker jag alltid har ont i mina vader känns det som, men med massor av liniment så blir det bra mycket bättre, ren magi!

Jag kör ner fötterna o vaderna i en hink med iskallt vatten direkt efter jag sprungit. Sedan efter duschen masserar jag in "fix bumps and bruises" och när det torkat in ordentligt drar jag ett par drag med Linnex.
Det gör en otrolig skillnad!
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#4
28 mars 2012 kl 11:55
Gilla
Har kört med Apotekets kylande och inflamationsdämpade salva men denna gången gör det riktigt ont... Är nog som joakim skriver att det kan vara benhinnerna.. dock minns jag inte från fotbollen när man fick benhinneinflamation att det gjorde ont här... det var då mer upp på skenbenet.. nu är det vid fästet av "inre vadmuskeln" och kan ila som ett band runt benet.. och försöker jag springa så kan det ila långt upp i knät och höften... Mer som en stark punkt ca 10-12cm ovan ankeln dock...
Dana
1965 • Helsingborg
#5
28 mars 2012 kl 19:21
Gilla
jag märker skillnaden när jag byter skor. har ett par brooks som är nu 2 år gamla, har sprungit jätte mycket i dom, och det känns i just vader och den biten som du beskriver johnny, haft igår mina adidas, också lite äldre, men inte så mycket sprungit i dom. inga problem als. ddet kanske kan bero på löpsteg också , om du har ändrat ngt. har jag ont i vaderna så gör jag ungefär som Daniel. har alltid i ffrysen vadskydd, så har jag dom på i 15 min sen är det massage som gäller. nästa dan har jag vader som "nya":)
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#6
29 mars 2012 kl 11:51
Gilla
Tack för tips å råd alla.

Ja jag har ändrat löpstil pga löparknä så vaderna kanske tar mer stryk nu, och det ihop med mkt träning kanske inte är bra...
Skorna har jag haft ett tag nu (dec)
Kollade en film från Gbg seeding och det ser inte bra ut.. springer som en gammal tant ser det ut som men ingen smärta, Korta steg och inte upprest utan sjunkt tillbaka lite.. det var nu efter det när jag försökte sträcka på mig och ta ut stegen som smärtan kom som ett brev på posten...
Är ju inte långt kvar till varvet nu och börjar få panik...
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#7
29 mars 2012 kl 12:19
Gilla
Johnny du har inte fått en muskelbristning då? Det borde du i och för sig märkt. Jobbar själv med vaderna fortfarande. Åkte på en muskelbristning i slutet på januari och det gjorde ont på det sätt som du beskriver fast inte att det ilade upp till knä och höft. Däremot var vaden öm när man tog på den. Sedan märkte jag också under passet att jag fick en bristning för det small till i vaden. Kanske är det inte det då jag vet inte.

Däremot finns det en som vet det mesta om vader och han kommer säkert kommentera här, han vet vem han är ;) Oldboy

De råd jag har fått är i alla fall att skaffa kompressionsstrumpor eller sleeves. De ökar blodcirkulationen i vaden och ska vara bra att springa med. Annars är stretching också viktigt, framförallt att man stretchar alla delar av vaden. Jag har själv slarvat med att böja knät och stretcha den inre muskeln. Man ska tydligen hålla stretchen en hel minut. Något jag inte visste.

Det går bättre och bättre för mig men får lätt stela vader när jag springer men jag ska börja köra med kompressionsstrumpor och hoppas det hjälper. Sedan fint det olika liniment som är bra att smörja på

Lycka till!
1983 • Örebro
#8
29 mars 2012 kl 13:44
Gilla
Det finns två typer av benhinneinflammation: bakre och främre. Utifrån din beskrivning så låter det absolut som bakre benhinneinflammation. Kolla den här länken, där finns en bild som visar var smärtan sitter: http://www.benhinneinflammation.org/Benhinneinflammation.htm

"Bakre benhinneinflammation: Smärtan sitter vanligtvis på insidan av skenbenet, tibia cirka 5-15 cm ovanför inre fotbensknölen. Benhinneinflammation i det här området kallas även periostit på mediala delen av skenbenet, tibia, medialt tibiasyndrom eller medialt tibiaperiostit, Medial tibial stress syndrom."
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#9
30 mars 2012 kl 09:16
Gilla
Tack Jenny men jag har haft muskelbristning tidigare och det är inte detta... Tror mer på det Johan beskriver och hans bilder pekar rakt på var problemet sitter....
Ska köra lite cykel och crosstrainer nu för att inte belasta för mkt på underbenet och utsätta det för stötar.. Sen ska jag köra lite intervaller på fotbollsplanen precis bredvid där jag bor för att få lite mjukare underlag..
Sen massage och Naprapat för att kunna springa varvet utan men för livet

Tack alla :)
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#10
30 mars 2012 kl 09:40
Gilla
Pronerar eller överpronerar du? Eller höga fotvalv?Just den muskeln blir extra utsatt då. Har själv problem av och till, springer i neutrala skor med tunn sula och har jättehögt fotvalv. När muskeln känns överansträngd avlastar jag med mer stabila uppbyggda skor och ilägg. Men problemen kommer allt mer sällan ju mer tränad muskeln blir.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#11
30 mars 2012 kl 17:56
Gilla
@Johnny:
Jag hade nästan exakt de symptomen och trodde att det var bakre benhinneinflammation, men naprapaten sa något annat till mig.
http://rundarocksaenform.blogspot.se/2012/03/ingen-lopvila-ordinerad.html
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#12
31 mars 2012 kl 12:58
Gilla
Precis den muskeln jag menade ,kom bara inte på vad den hette.
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#13
31 mars 2012 kl 16:24
Gilla
Oj.. Kan ljusna lite då om det är "bara" en överansträngd muskel.
Har inte fått tid hos Naprapaten ännu.. men då hon fixade mitt löparknä så jag kunde springa så ser jag förhoppningar....

Jag pronerar och har mkt högt fotvalv... Kör med kayano 17 som är en stabil pronationsko och gjutna sular för att kompensera mitt fotvalv
Lars-Anders
1970 • Stockholm
#14
31 mars 2012 kl 18:42
Gilla
Hmmm, jag har mycket liknande besvär som jag inte blir av med. Ont på insidan av vaden, 'ilar' ibland upp till höften. Muskulärt snarare än benhinneinflammation enligt en naprapat. Testat djupmassage, stötvåg, voltaren, tåhävningar, is, mm utan framgång.

Johnny, hoppas du blir bättre! Berätta gärna hur.

Malin, stretchade du bort dina besvär? Vilken stretchövning?

Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#15
31 mars 2012 kl 20:03
Gilla
Absolut Lars-Anders...
Ska till Naprapaten nu i veckan så får vi se sen...
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#16
1 april 2012 kl 20:32
Gilla
Hoppas det är detta jag har!
Jag trodde jag hade nåt annat jag googlade fram, typ överansträngd sena bakom insida fotknöl.

Men symtomen passar mycket bättre på bakre benhinneinflamation.

Om jag inte minns fel så är det väl bara att fortsätta träna försiktigt med benhinneinmflammation?
varmt+kallt samt liniment lindrar?
#17
1 april 2012 kl 20:36 Redigerad 1 april 2012 kl 20:50
Detta inlägg har raderats
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#18
1 april 2012 kl 21:03
Gilla
@Lars-Anders:
Jag känner av det lite fortfarande, men det gör inte ont upp på baksida vad och lår längre... "Bara" lite stelt /ömt ca en dm ovanför inre fotknölen.

Stretchövningen är svår att förklara. Man sätter (t.ex. vänster) fot med högerdelen/yttersidan något upphöjt, på ex.vis en bok eller en kudde så man får "inåtlutande" fot.
Sen tar man ett steg fram med högerfoten och stretchar bak/insida vänster ben/vad som när man vanligtvis stretchar vaden. Men det tar mer på insidan.
Lars-Anders
1970 • Stockholm
#19
1 april 2012 kl 21:36
Gilla
Tack Malin!

Jag fattar och ska prova.
Kristoffer Pehrson
1977 • Solna
#20
3 april 2012 kl 11:24
Gilla
Jag har haft exakt samma sak! Som jag har förstått det hela så är senan/muskeln som fäster ganska långt fram under foten och som går bakom knölen som sitter på insidan av vristen och upp mot vaden problemet vid bakre benhinneinflammation. Jag har tidigare gått till en Naprapat som sa åt mig att stretcha mycket och till slut var det knappt möjligt för mig att stretcha vaden mer och det löste inte mina problem. Jag fattade då inte heller att det var just benhinneinflammation jag hade för som någon skrev tidigare jag visste inte att det fanns en bakre variant av detta problem.

Nu har jag istället sökt mycket på nätet och hittat två övningar som funkar väldigt bra. Den ena går ut på att man masserar hålfoten med en golfboll eller liknande hård boll. Jag hade ordentligt ont här och det släppte med hjälp av denna övning.
Den andra övningen går ut på att man har en cylinder eller liknande av ett hårt material. Själv använder jag en rakskumsflaska och i mitt fall använder jag ett ganska brett armstöd på vår soffa. Man ligger alltså på rygg i soffan och rullar vaden över cylindern. De områden som man skall bearbeta är det nedre muskelfästet och de två övre muskelfästena. Det nedre sitter ca 10cm ovanför hälen och när jag masserar detta område gör det olidligt ont. Efter att jag har masserat den delen så tar det mycket mer när jag stretchar. Den bästa stretchen får jag när jag stretchar med böjt knä för att nå de nedre delarna av vaden. De övre fästena går att massera med en cylinder men det funkar även bra med en hård boll även här. Här är det mer på utsidan och insidan av vaden ca 2-4cm under knävecket som det känns bäst för mig.
Jag har verkligen känt hur min vad har blivit bättre av det här och jag har även haft mycket mindre problem med min benhinna så testa om detta hjälper.
Här har ni videon som visar vadmassagen: http://youtu.be/I951tlzFie4
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.