Löpning Skador & Rehab 40 inlägg 6855 visningar

Sömnproblem...

Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#1
25 mars 2012 - 03:54
Gilla
Jag tänkte höra om det är fler än jag som lider av detta?
Jag har läst om hur man ska och inte ska göra för att få bra sömn,tyvärr har det nu gått så långt att läkarbesök är nödvändigt.

Det känns som om jag provat allt utom akupunktur!
Och kan ju direkt säga att nått lavendel på kudden funkar inte,
nu är det medicin som gäller :o(
Mörkt och kallt i sovrummet varm mjölk bla bla bla...been there done that,got the t-shirt ;o)

Tips på medicin mottages gärna! Vet inte hur mkt man kan påverka,men med rätt läkare kan man iallafall resonera...
Såklart vill jag kunna sova gott och vakna pigg,Inte vara trött och seg dagen efter,då orkar jag ju inte ta mig ut och springa...Om det är ett känsligt ämne kan man ju PM:a mig?Naturligtvis ser jag detta som en tillfällig lösning,eftersom dom flesta eller kanske alla är beroendeframkallande,Generellt sett så Kan jag somna men vaknar kort därefter sen är det liksom kört,men ibland kan jag inte somna heller...
< < < 1 2 > > >
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#2
25 mars 2012 kl 09:24
Gilla
Träna mera, träna på kvällen men ej för sent om det är kvalité.
Avdramatisera sovandet och bryt tankemönster som är negativa. Man bör inte försöka lösa världsproblemen när man skall sova.

Oroar man sig för mycket kan man behöva hjälp utifrån, tex läkare eller psykolog.
Gunnar
1973 • göteborg
#3
25 mars 2012 kl 11:12
Gilla
Sluta helt med alkohol, mycket ofta den som spökar.
Annelie
1971 • Skövde
#4
25 mars 2012 kl 11:23
Gilla
Läste en undersökning där man kom fram till att löpning tidigt på morgonen gjorde att man fick en bra nattsömn. Funkar för mig.

Har också skurit ner på kolhydrater i största allmänhet. Tycker att jag sover bättre och vaknar piggare.

Jag har inte haft några stora sömnproblem, men efter längre intensiva perioder (där hjärnan har fått jobba sig trött varje dag) så har jag haft svårare för att sova hela natten (hjärnan är van vid att vara trött och börjar gå i självspinn för att sysselsätta sig...). Kan jag inte sova pga att jag grubblar över något brukar en lugn kvällsprommenad göra susen.

Träning på kvällen funkar inte för mig. Jag blir kreativ när jag springer, men jag löser problem när jag går. Lättare att somna med lösta problem än med en massa nya idéer i huvudet...

Inte mycket till medicin. Hoppas det löser sig. En god nattsömn och en fast avföring brukar man ju säga är grunden för att må bra...
LasseN
1988 • Malmö
#5
25 mars 2012 kl 12:02
Gilla
Är det så illa att du verkligen behöver medicin så kommer du kanske få zopiklon och/eller propovan utskrivet. Det fungerar. Sen gäller det som ovanstående skriver att avdramatisera och viktigast: RUTINER kring när man lägger sig och går upp.

För mig personligen som har lite erfarenhet av sömnproblem funkar det bäst att läsa en bok och när jag så småningom får svårt att följa med så lägger jag ifrån mig den och somnar rätt snart.
1968 • Kapp
#6
25 mars 2012 kl 14:10
Gilla
Jag kan inte träna efter kl 19,då får jag väldigt svårt att sova, träna mycke är bra men inte för sent,,
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
25 mars 2012 kl 16:17
Gilla
På vilket sätt har du problem med sömnen?

* Svårt att somna?
* Sover brutet (dvs vaknar flera gånger under natten)?
* Vaknar efter några timmar men kan inte somna om?
* Somnar och sover men sömnen har dålig kvalitet?

Jag är ingen läkare men har tjugo års erfarenhet av sömnproblem och lika lång erfarenhet av att försöka få ordning på eländet, vilket jag nu har. *peppar peppar* Så kanske har jag ett eller annat tips att komma med.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#8
25 mars 2012 kl 16:45
Gilla
# Man 1973. Helt rätt!
# Kristoffer Jag dricker 1 glas rödvin då och då...tror inte det gör vare sig till eller från.
# Annelie Jag jobbar skift dessutom,gör ju inte saken bättre direkt.
# LasseN Stort tack för tipsen! Du verkar ha läst hela min fråga!
#Anders Strömvall Sant ! Iallafall inte högintensiv träning sent.
#Jenny Viklund Svaret står att läsa på mina 2 sista rader fö känns det som om jag redan provat allt...Är nu ute efter svar typ det LasseN gav mig,dvs medicin rekomendationer/förslag som funkat för vederbörande
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#9
25 mars 2012 kl 17:14
Gilla
Pelle: Läste lite slarvigt, ber om ursäkt. :)

Vaknar du redan efter någon timme eller kan du sova 4-5 timmar innan du vaknar?

Jag har under perioder haft problem med att jag kan somna men vaknar oftast redan efter 1-2 timmar och många gånger kan jag inte somna om. För mig hjälper då preparat som Stilnoct/Zolpidem bra, som verkar lite längre än rena insomningstabletter (men de hjälper med insomningen också, fort går det dessutom) men som inte håller en sovandes hela natten vilket minskar risken för "baksmälla" dagen efter. När jag kan sova igenom den där första "störningen" så kan jag sova resten av natten också.

Stilnoct/Zolpidem och liknande preparat är beroendeframkallande och beroende på läkare så kan det vara lättare eller svårare att få ut sådana preparat, rekommendationen är förstås att börja med det läkarna föreslår (som kan vara ett preparat med mindre tillvänjningsrisk).

När jag upplever perioder av insomningsproblem så har jag en medicin som egentligen är en allergimedicin, Desentol, som jag tar 1-2 timmar innan läggdags och den gör mig trött och sömnig. Desentol har ingen tillvänjningsrisk (vad jag vet) utan är som sagt en antihistamin.

Jag är en sån person som vid minsta stress, sjukdom eller liknande får problem med sömnen, det är liksom min lott i livet. Numer har jag alltid nämnda preparat hemma, men jag använder dem inte regelbundet utan det blir när jag råkar ut för något, t.ex. när min pappa dog så kunde jag med hjälp av medicinen hålla en vettig dygnsrytm och faktiskt ha kvar lite energi istället för att ägna all tid åt att bråka med sömnproblemen.

Numer hjälper det bara att veta att jag har hjälp i närheten, det gör att stressen som gör att det bara snurrar i mitt huvud, "Jag kommer aldrig kunna somna, jag kommer vakna hela tiden, jag kommer vara förstörd imorgon" aldrig slår till.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#10
25 mars 2012 kl 17:48
Gilla
Jenny ingen fara ;o) Ibland kan jag inte somna men det är ganska ovanligt,nån gång har jag lyckats somna typ kl 00:30 för att sedan vakna 01:15 och känna mig utsövd...vilket jag naturligtvis inte är! Stört omöjligt att somna om efter dessa gånger...Men vanligast är nog att jag somnar vid normal tid (22-23) och vaknar igen vid 03-04.Har man gjort det några gånger i veckan är man ju inte så pigg...Det där med allergimedicin vore ju inte dumt...har pollenallergi också...Stort tack för tipsen!
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#11
25 mars 2012 kl 17:51
Gilla
Jag hoppas verkligen att du får adekvat hjälp och att du får ordning på problemet. Jag vet hur överjävligt det är...
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#12
25 mars 2012 kl 18:06
Gilla
Hoppas jag också,det är inte det minsta skojigt ;o(
Men du verkar ha fått ordning på problemet? Så hoppet finns ju,men jag är orolig för att mediciner är beroendeframkallande.Narkotikaklassade...
Jag gjorde misstaget en gång att ta en tablett som var utskriven av läkare till min g:a svärmor...Ajajaj vilken skallebank jag hade hela dagen efteråt...
Det vill jag ju inte vara med om fler gånger...har tyvärr inget minne av vad den medicinen hette.Sov gjorde jag iofs men priset var alldeles för högt.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#13
25 mars 2012 kl 18:10
Gilla
Ja, jag har kontroll på läget nu, men jag får inte slarva med rutiner, mat, träning och sådant för då kommer stressen och sömnproblemen snabbt tillbaka.

Visst är det lite obehagligt med preparat som är beroendeframkallande, men för min del så handlar det om 10-20 tabletter per år, jag känner inte någon överhängande oro för att bli beroende. ;)

De två preparat jag tar är ute ur kroppen efter ganska få timmar (tror det rör sig om max 3-4 timmar) och då är risken för biverkningar dagen efter mindre. Sådana preparat som gör att man sover hela natten är väl knepigare i det avseendet och man kan säkert behöva testa sig fram med doseringen för att hitta rätt balans.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#14
25 mars 2012 kl 18:15
Gilla
Skönt för dig Jenny!
Det har gått så långt nu så jag är villig att prova iallafall,sen kanske det inte blir rätt från början med preparat eller dosering men som sagt...
Micke Larsson
1971 • Norge
#15
25 mars 2012 kl 18:34
Gilla
De gånger jag drabbats av sömnproblem har det utan undantag berott på påverkbara faktorer: för mycket stress (negativ eller positiv), för mycket jobb, för lite jobb, fel jobb, fel tjej eller andra ordentliga problem i största allmänhet...

Kanske är medicin lösningen för dig, men för mig skulle det bara ha varit behandling av symptomen, inte problemkällan. Du skriver att du provat allt utom akupunktur, men har du funderat över VARFÖR du har sömnbesvär istället för att fundera över vad du ska göra när de uppstår?
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#16
25 mars 2012 kl 18:40
Gilla
Micke Jag vet vad problemet är,men kan inte göra så mycket åt det på ett tag framöver...Ingen lust att gå in på det här.
Micke Larsson
1971 • Norge
#17
25 mars 2012 kl 18:47
Gilla
Pelle: Du behöver absolut inte redogöra för problemet i ett offentligt forum för en massa främlingar, men bra att du redogör för det inför dig själv. I slutändan är det nog där det måste fixas.

Nu tystar jag hobbypsykologen i mig. Mitt knep för att snabbt gå från uppvarv till sömn är riktigt usel litteratur, och då finns det mycket att välja på. Såg att Ranelid var uppe för diskussion i en annan tråd...
1977 • Varberg
#18
25 mars 2012 kl 18:47
Gilla
Om det beror på att du har för mycket tankar i huvudet när du skall lägga dig så kan du testa att lyssna på ljudbok när du lägger dig. Detta löste mina problem och gjorde att jag somnar på cirka 30 minuter varje kväll. Jag pluggar helt enkelt in hörlurar när jag lägger mig och lyssnar ända tills jag somnar. Vaknar jag senare under natten så startar jag boken igen och lyssnar tills jag somnar.
1983 • Linköping
#19
25 mars 2012 kl 18:49
Gilla
Jag håller med Micke här. Det är väldigt sällan läkemedel är någon långsiktig lösning. Men tycker du delvis besvarat frågan om varför du sover dåligt, för att du jobbar skift.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#20
25 mars 2012 kl 18:58 Redigerad 25 mars 2012 kl 18:59
Gilla
# Peter ,jag har provat det också....
# Micke , som sagt jag vet vad det beror på men kan inte lösa problemet på några månader...och det är fram till dess jag behöver "fuska" lite...
# Simon, Helt rätt...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.