Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 6444 visningar

Tips på skor med bra pronationsstöd

Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#1
20 mars 2012 - 08:06
Gilla
När jag började springa fick jag lite känning av mitt högra knä, köpte nya skor Adidas Salvation (dom kändes bäst). Och problemen försvann,. Jag tyckte det kändes bra och mina salvations var något nötta så jag köpte nya skor, flera stycken (det är ju lite roligt också)
Samtliga skor förrutom GT 2160 för normalt steg, Mizuno Wave Cabrakan, Adidas Adios 2 , Icebug Pytho 2. Under vintern har jag sprungit med de sist nämnda. Har nu åkt på löparknä som uppstod omedelbart under ett långpass halvvägs in i passet. Jag misstänker att övergången från de tidiage stabila skorna till normala skor är orsaken även om det känns något som ett långskott.

Jag undrar nu om det finns fler varianter än Adidas Salvation och GT2160 med detta stöd? Kan man springa i minimalistiska skor om man har detta?
1981 • Stenungsund
#2
20 mars 2012 kl 08:21
Gilla
Själv har jag Asics Kayano de har bra pronationsstöd och bra dämpning, riktigt sköna skor att springa i enligt mig.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#3
20 mars 2012 kl 08:21
Gilla
jag pronerar också med höger ben, vilket gör att jag måste ha ganska stabila skor som ger mycket stöd.

till sommaren tänkte jag börja träna smått med barfotalöpning på gräsmatta, för att se om pronationen går att träna bort med ändrad löpteknik.

för min egen del är det bara att glömma minimalistiska skor då jag efter kontroll hos ett par leverantörer fick till svar att de inte kunde få tag på min storlek i tex fivefingers, har storlek 50 ( 15 US ) bör tilläggas vilket minskar mitt tillgängliga utbud av skor ganska avsevärt.

men vad jag har förstått handlar pronation om ett felaktigt löpsteg och med träning ska detta gå att minska / få bort helt.

i värsta fall får man ju pinna på i sina högstabilitetsdojjor vilket iofs inte vore hela världen även om lägre vikt på skorna skulle vara trevligt.

Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#4
20 mars 2012 kl 08:27
Gilla
Pronationsstöd finns i massor av skor... :)
Får du problem med knät i alla skor, eller är det i första hand Icebuggen?
Eftersom du frågar om minimalistiska skor, är det något du vill satsa på eller vill du helst ha ett par stabila skor med ordentligt pronationsstöd? Minimalistiska skor och pronationsstöd går ju inte ihop så bra eftersom tanken med minimalistiska skor är att ta bort så mycket stöd-funktioner som möjligt. Tanken är att du i stället ska arbeta upp styrkan i fötter och ben så att du inte behöver den andra hjälpen...
Det finns dock en del halvlätta skor som har pronationsstöd. Har dock lite dålig koll på detta men tror Asics DS Racer har det och Saucony Fastwitch, någon Adidas Adizero-variant också.

Annars tycker jag det är bra om du satsar på lite styrkeövningar för låren. Det hjälper ofta mot knäproblem...
Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#5
20 mars 2012 kl 08:38
Gilla
Det enda jag vill i dagsläget är att kunna springa, som det är idag så går det inte. Jag söker alla möjliga lösningar på problemet. Om du kollar min träningsdagbok så känns det som att det är skorna som gett problemet , dom som varit sååå sköna att springa i :(
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#6
20 mars 2012 kl 11:28
Gilla
Saucony Mirage då? Har lite pronationsstöd. 4mm mellan häl och tå vilket borde hjälpa till med att ändra löpsteget.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.