Löpning Träning 4 inlägg 1999 visningar

Byta lopp och träningsupplägg från Jubileumsmarathon till Stockholm Marathon

Jonas
1978 • Stockholm
#1
20 februari 2012 - 10:29
Gilla  
Jag tränar enligt Szalkais program för Jubileumsmarathon men har fått en reservplats till Stockholm Marathon och överväger att springa detta lopp istället och då även byta träningsprogram.

Jag kommer i så fall få ca sex veckors mindre träning än planerat och tar gärna emot kommentarer om hur jag i så fall bäst anpassar övergången till det nya programmet?

Det är mitt första marathon men kan tillägga att mitt mål på 4:00 är relativt försiktigt då jag tidigare sprungit halvmarathon på 1:42 och milen på 00:43.
Peter
1985 • Luleå
#2
20 februari 2012 - 11:06
Gilla  
Har inte stenkoll på programmet ifråga. Hur är det uppbyggt? Många längre program har ju en periodisering som bygger på att man under en period inriktar sig mot en viss typ av träning i större utsträckning. Går det enkelt att urskilja så är det väl smartast att skala ned varje sådan fas proportionerligt.

Hur som helst så blir det noog ganska galet om du bara hoppar över till det andra programmet.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
20 februari 2012 - 12:54
Gilla  
Att följa programmen till punkt och pricka är inte nödvändigt, det finns ju tusentals löpare som sprungit maror på ett utmärkt sätt utan att ens ha sneglat på ett träningsprogram.

Det handlar mycket om hur pass tränad du är.
Jag har själv ibland tränat för olika lopp och stirrat mig lite blind på ett träningsprogram trots att jag egentligen legat lite "efter" träningsmässigt. Det blir sällan bra.
Risken finns att man kör för hårt för att "komma ikapp", med överträning/skador/sjukdom/bristande motivation som följd.

Lita på känslan i kroppen och sunt förnuft så kommer det säkert gå utmärkt.
Jonas
1978 • Stockholm
#4
20 februari 2012 - 16:12
Gilla  
Peter: Tack, det består av 26 veckor med 3-4 pass i veckan, oftast ett lättare, ett kvalitet och ett långpass med ökande distans. Tänker att det viktigaste då blir att anpassa längden på långpassen så att de ökar stegvis.

Gustaf: Toppen, tack, låter vettigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.