Löpning Träning 3 inlägg 4519 visningar

Förbättra milen-hur ofta intervaller

Shadow Man
1970 • Lund
#1
6 december 2011 - 20:18
Gilla  
Veronica, om du redan kör ett intervallpass i veckan(?) med en löpargrupp så tycker jag att det borde väl räcka. Det bästa är nog att variera sig så att man kör långa intervaller ibland och korta ibland. Backar är alltid bra.

Det finns dock ett grundläggande problem med intervaller - Man blir van att stanna... :)
Så det kan därför vara bra att balansera intervallträning med rena snabbdistanser typ 4-6km i ditt tävlingstempo på 10k.
1964 • Stockholm
#2
7 december 2011 - 23:02
Gilla  
Du kan köra fartlek också. Växla mellan t.ex. 1 minut fort och 1 minut lite lugnare eller 2 minuter fort och 1 minut lite lugnare. I Iten i Kenya verkar en stor grupp löpare varje torsdag f.m. växla mellan de två alternativen av fartlek och de som inte ger upp i förtid håller på i sisådär 50 minuter. Du kan också prova 1/2 minut fort och 1/2 minut lite lugnare. Framförallt: den lugna perioden skall inte alls gå långsamt, mindre fort är nog mer korrekt uttryckt.
http://www.letsrun.com/2011/fartlek-0720.php

Ståvila vid intervallträning verkar en hel använda sig av nuförtiden. Måste vara ett nytt påfund. Aldrig hört talas om tidigare. Möjligen gåvila.
1976 • Dösjebro
#3
8 december 2011 - 10:29
Gilla  
@Shadow man- lustigt att du nämner det med att man vänjer sig vid att vila. Jag brukar aldrig köra intervaller, men de senaste veckorna har jag kört en massa och förbättrat mig rejält och fått helt annan kraft i benen. Men när jag springer längre sträckor så är det precis som du säger att helt plötsligt vill kroppen stanna och vila. Precis som om hjärnan har ställt in sig på att bara springa i några minuter och sen vila....lite jobbigt, men det går väl över med tiden.. annars får jag pausa från intervallerna ett tag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.