Löpning Kost & Näring 5 inlägg 5440 visningar

Vätska, svårt att dricka tillräckligt.

Jonas Larsson
1984 • Floda
#1
18 mars 2008 - 05:58
Gilla
G´day!

Har flyttat ner till Auckland i Nya Zeeland för att plugga ett år, sommaren är helt klart varmare här och jag har problem med att få kroppen att tillgodogöra sig tillräckligt med vätska.
Löptränar tre dagar i veckan och styrketränar tre.(oftast ligger träningspassen på runt en timme). Försöker att lägga löppassen på kväll eller morgon för att det inte skall vara för varmt. Men temperaturen ligger ju ändå på 20-25 grader när jag ger mig ut.
Har ofta huvudvärkskänningar dagen efter löppasset, ändå dricker jag så mkt jag kan... med effekten att jag får springa på dass hela tiden.

Har ni några tips på hur och vad man ska dricka för att kroppen ska få in vätskan i systemet istället för att det bara rinner rätt igenom?

Tack!
/ Jonas, on the flip side!
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#2
18 mars 2008 kl 09:19 Redigerad 18 mars 2008 kl 09:18
Gilla
Mate,
tror inte att du dricker för lite. Se till att du dricker jämnt över dina vakna timmar så lär det inte vara några problem i värmen.

Du ska köra med salt i drickat för att slippa huvudvärken. Kolla vätskeersättningar så slipper du tänka på hur det ska blandas. Se även länken nedan om du vill blanda själv.

Dricker du för mycket spär du ut kroppssalterna och så pinkar du ut en större mängd, vilket resulterar i att du får för låga salthalter och då kommer huvudvärken som ett brev på posten. Jag har samma problem då det är varmt här hemma...

Exempel på vätskeersättning: http://www.apoteket.se/apoteket/jsp/Crosslink.jsp?d=4245&a=213
/Roger
Jonas Larsson
1984 • Floda
#3
20 mars 2008 kl 11:49
Gilla
Tack för ett bra svar!
Testar några dagar med det receptet så får jag se om det funkar.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
20 mars 2008 kl 12:40
Gilla
Jag tror inte heller att du dricker för lite. Att tvinga i kroppen vatten låter inte alls som någon god idé. Du säger inget om hur det känns under själva löppassen. På en timmes löpning i ca +20 gissar jag att en normalbyggd löpare förlorar under en liter vätska.
Mitt råd är att plocka med några deciliter vatten eller utspädd sportdryck på milpassen. Vid värme eller längre sträckor går det ju åt mer, så en vätskeryggsäck kanske vore något för dig?
Hög värme är väl ungefär lika krävande som riktigt långa distanset, så du borde ha en del nyttigt att läsa hos Rune: http://www.loparlarsson.se/
Erik Groth
1984 • Västerås
#5
10 juli 2008 kl 20:56
Gilla
Jag snor denna inaktiva tråd för att fråga något liknande. Efter mina långpass som ligger på runt 2timmar i ganska lugnt tempo (puls runt 150) så får jag oftast huvudvärk. Den kommer först några timmar efter att jag kommit hem och blir oftast värre och värre under kvällen. Min fråga är om det är mest troligt att det beror på salt- eller vätskebrist? Jag är ganska dåligt på att få i mig både salt och vätska. Brukar försöka dricka normalt (något litet mer kanske) före jag sticker ut och har väl med mig 5-6dl vatten att dricka på vägen, har inget salt eller liknande i vattnet. Efteråt blir det kanske mellan 5 och 10dl vatten. Det känns inte som att jag borde få dessa problem, det har inte varit extremt varmt när jag sprungit och jag svettas inte överdrivet mycket.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.