Löpning Övrigt 6 inlägg 2828 visningar

Dagarna räknade för GPS....?

1982 • Göteborg
#1
19 oktober 2011 - 14:18
Gilla
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.752798-nu-far-europa-eget-gps-system

Undrar hur enkelt/svårt det är för ett företag som t ex Garmin att återanvända befintlig teknologi, dvs att via enkla modifieringar ställa om från GPS till Galileo? Kan det kanske t o m göras genom blott en uppdatering av firmware? Satelliter som satelliter kan tyckas, men det är nog åtminstone lite mer invecklat än så. Någon som vet? :)
Anders Bergman
1971 • GÄVLE
#2
19 oktober 2011 kl 15:41
Gilla
Galileo ligger ju ganska långt fram i tiden (2014-2019).

Mer intressant är kanske stöd för Glonass. Garmin lanserar sådana GPS:er nu (eTrex 10, 20, 30) där man kan använda bägge systemen (GPS och Glonass) samtidigt, vilket dock påverkar batteritiden.

Jag gissar på att stödet för de olika systemen ligger i själva "GPS" -chipet, vilket med största sannolikhet inte kan uppdateras med firmware eller liknande.

Dock så kommer det ju säkerligen introduceras stöd för Galileo från de olika chiptillverkarna successivt som de släpper nya "modeller" som är strömsnålare, snabbare och har bättre funktionalitet. Sen är det upp till GPS tillverkarna att implementera det i sina GPS:er, vilket antagligen inte är några större konstigheter...

Du kan alltså räkna med att du kommer ha stöd för GPS, Glonass OCH Galileo i din löparklocka i framtiden...
1982 • Göteborg
#3
19 oktober 2011 kl 16:02
Gilla
Nice! Det luktar (milli)meterprecision och korrekt höjdangivelse! Nåja, kanske inte. Men förutsättningarna för mätnoggrannhet borde iaf öka med tillgång till fler satelliter..
Sven Andersson
1966 • Kista
#4
19 oktober 2011 kl 17:05
Gilla
Jo, Galileo har man väntat på några år nu.

Mätnoggranheten generellt ökar nog inte nämnvärt med _antalet_ satelliter, däremot minskar risken för att helt tappa satellitkontakten (vilket förstås indirekt hjälper till att minska totala felet).

Det som verkligen lär bli en boost av mätnogrannheten generellt är att Galileo skickar två publika signaler vardera på olika frekvens vilket bl a gör att mottagaren hyfsat enkelt kan beräkna bort ekostudsar mot t ex hus. Olika frekvenser förskjuts olika då de studsar och kan därför jämföras och rättas. Två signaler tar också bort några av förskjutningarna som kan ske på vägen uppe i *sfären.

(GPS skickar bara en publik signal, men om Galileo börjar konkurrera på allvar kanske GPS släpper sin andra signal publikt också.)

Så har i alla fall jag uppfattat det. Satellit-experter får dra ifrån/lägga till.
Magnus Bodin
1967 • Lund
#5
1 november 2011 kl 09:45
Gilla
För oss som springer med iPhone som gps-loggare så är ju det glada nyheter att nya iPhone 4S stödjer _både_ GPS och GLONASS.
http://thenextweb.com/apple/2011/10/19/apple-sneaks-in-glonass-location-support-on-iphone-4s/

Jag har inte gjort några parallella mätningar ännu, men om jag hinner skall jag försöka göra det i veckan.
Johan Karlsson
1984 • Göteborg
#6
1 november 2011 kl 10:15
Gilla
"Jag gissar på att stödet för de olika systemen ligger i själva "GPS" -chipet, vilket med största sannolikhet inte kan uppdateras med firmware eller liknande."

Jo, Galilieosystemet kommer vara kompatibelt med både GPS och Glonass:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Galileo_%28satellitnavigationssystem%29
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.