Löpning Träning 3 inlägg 2620 visningar

Run-Walk-Run

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
24 september 2011 - 20:32
Gilla
Använder nån detta under ett lopp?
När jag tränar brukar jag lyssna på en podcast som kör som typ intervaller och då blir det alltid run-walk-run. Beroende på podcast (eller musiken jag lyssnar på), kan det variera men walk är alltid 1 minute och run kan vara från 9 - 14 - 19 -29 minuter.
När jag springer långpass, förökte jag också att köra 4K / 500m eller liknande.

Fast detta är träning. Under Gbgsvarvet gick jag två gånger då jag tog vatten. Annars blev det spring hela tiden.
Hur ställer NI era Run-walk-run på halv och hel mara?

Tack!
1965 • Umeå
#2
24 september 2011 kl 21:49
Gilla
Jag har börjat testa walk-run detta år, med tanken att långpassen ska slita litet mindre men ändå ge i stort sett samma effekt (lära koppen använda högre andel fett som bränsle). Det känns som att det har fungerat bra på det viset.

I somras testade jag också att springa ett marathonlopp genom att stanna och gå i 60 sekunder vid varje jämn km-skylt. Det var litet av ett expriment, jag var inte särksilt väl förberedd för en mara i det skedet. Jag sprang på 3:56:xx och det var definitivt den mara av de sju jag gjort som kändes lättast. MItt pers är på 3:43:xx, gjort med klart bättre förberedelser. Jag är övertygad om att jag skulle kunna persa med samma walk/run-upplägg idag när jag är bättre genomtränad. Om jag verkligen skulle satsa på en tid skulle jag nog överväga att korta gåendet till 45 sek, det kändes ganska lagomt att bryta av vid varannan km-skylt. Jag tänker definitivt testa detta med mer ambitiöst tidsmål någon gång framöver.

Om två veckor ska jag springa Umemaran, men kommer då att springa hela vägen (om allt går väl...).
Anders Olofsson
1970 • Trollhättan
#3
25 september 2011 kl 01:52
Gilla
När jag började löpträna igen efter ca 8 års uppehåll 2008, så var tanken mest att jag skulle ut och röra mig nån timme varje helg. Har alltid varit väldigt skadebenägen då jag är lång och ganska tung, och tyckte då att det fick räcka med 1 gång i veckan. Införskaffade en pulsklocka eftersom jag hört att man kan använda den till att kontrollera sitt tempo bättre. Orkade inte att springa 1 timme i sträck så började jag med springa-gå-springa. Kom på efter ett tag att man kunde använda pulsklockan till att bestämma när man skulle springa och när man skulle gå. Visste inte då att jag hade en maxpuls på 192 så det gick bara på känsla. Jag började springa vid 145 och började gå vid 165 i puls. Varvade detta till ca. 1 timme hade gått. Efter ett tag kände jag mig redo att springa hela tiden och dessutom öka med ett pass motionscykel så att jag fick 2 kondispass i veckan. De passen gick i stort sett i samma tempo. 150-155 i puls. Jag trodde efter 8-9 månader att min kondis måste ha blivit mycket bättre, men när jag gjorde ett litet test på en kuperad bana (7,5 km) som jag sprungit precis innan jag börjat med 2 pass/veckan, så visade det sig att jag var snabbare efter att ha tränat springa-gå-springa. Jag fattade inte då att det jag gjorde var en form av intervallträning. Dessutom kände jag mig inte speciellt sliten efter ett pass av den formen av träning. Samma sträcka kändes mycket jobbigare vid konstant löpning. Trots att jag ökade träningsmängden i tid, och sprang hela tiden så försämrades konditionen. Numera kör jag lite mer "vanlig" löpträning med fartlek, distans och långpass men funderar på att återigen börja med springa-gå-springa för att se vad som händer. Dessutom tänkte jag använda de 10 vätskestationerna på Göteborgsvarvet till att gå mig i bättre slag när det behövs. Denna form av upplägg har säkert inte de som springer halvmaran under ca 1.45 mycket nytta av förmodar jag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.