Löpning Träning 23 inlägg 8525 visningar

Långsamma löpare i Sveriges Radio

Jon Koldenius
1968 • Borås
#1
13 september 2011 - 14:40
Gilla
Hej .
"Den som springer maran snabbare än fyra timmar - har inte fattat grejjen med marathon"

Ungefär så stod det på en tråd här på jogg en gång (eller var det nåt löparmagasin jag läste?). Är det nån som känner igen vem som kan ha skrivit det? Eller som håller med?

Jag heter Jon Koldenius och jobbar på Sveriges Radio P4 i Borås. Söker nån att prata tidshets med inför vårt fina millopp "Kretsloppet" som går i helgen.

Mvh/ jon.koldenius@sr.se
< < < 1 2 > > >
1972 • Dalsjöfors
#2
13 september 2011 kl 16:12
Gilla
Beror nog på om man vill ha en löparupplevelse och springa runt och lalla och bara vara lycklig som Tomas Dileva, ja då ska man nog inte springa maran fortare än 4h men om man bara försöker maxa sin tid ja då springer man kanske under fyra timmar och då snackar vi ju en rejäl tömning av allt som heter muskler och vilja.
Personligen tycker jag båda har fattat grejen med marathon. Upplevelsen av löpningen måste ju få vara individuell. http://tommy-trana.blogspot.com/
Lotta Slätt
1977 • Floby
#3
14 september 2011 kl 05:30
Gilla
Tidshets vet jag inte om han kan klallas. Definitivt inte långsam i alla fall. Men ni har ju Pasi Salonen i Borås. Han kan ju löpning, om någon. Sveriges mest vältränade 40-åring enligt egen utsago...
1974 • Granan
#4
14 september 2011 kl 06:04
Gilla
Njae. Det är väl Mårten Klingberg som brukar säga så. Salonen är oftast lite mer blygsam.
1969 • Stockholm
#5
14 september 2011 kl 08:56
Gilla
Nä Jon, känner inte igen och kan inte alls hålla med. Promenader kan väl vara underbara men varför skulle man anmäla sig till ett lopp för att göra dem?
Magnus
Stockholm
#6
14 september 2011 kl 09:08 Redigerad 14 september 2011 kl 09:11
Gilla
Ang tidshets..njae, det som du kallar tidshets är för många en positiv målsättning som ger motivation för att träna och uppnå ett mål.
1983 • Göteborg
#7
14 september 2011 kl 17:01
Gilla
Här är en populär tråd som tar upp "tidshets" http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15358

Fast tidshets? Det är väl mest sånt ni på radion sysslar med :)
1977 • Stockholm
#8
14 september 2011 kl 20:01
Gilla
Tidshets är att säga att maran på över fyra timmar är "promenader". Suck. Larvigt.
1983 • Göteborg
#9
15 september 2011 kl 08:56
Gilla
Tidshets är när klockan är lördag 08:32:52, du inte har hunnit börja läsa vädret, och ring så spelar vi går på om 8 sekunder.
1956 • PARTILLE
#10
15 september 2011 kl 14:02
Gilla
Jag är ganska allergisk mot tidshysterin, Man springer i den takt man känner sig bekväm i. Det viktigaste för mig är att springa och njuta. Ja, om det blir en bra tid så är det kul. Men jag vägrar träna för att förbättra en tid, förbättringarna kommer när dom kommer.
Jag har inte behov att pressa mig att springa milen på 50 minuter eller vad det nu kan vara. Varför skall jag lägga ner all denna energi för att avancera från exempelvis plats 4500 till plats 4000 på ett stort lopp. Det är ju fortfarande 3997 platser upp till pallen.
MEN! och här är ett men. De som finner tillfredsställelse med att jaga tider, skall också ges möjlighet till detta. Men jag tycker det är fel att utgå från att alla skall jag tider, vilket är fallet idag i alla löparblaskor. Där man hittar artiklar om träningsprogram för maran på 4 timmar eller Så blir Du snabbare gör Du milen på 45 minuter.
Om man springer i feminuterstempo eller sjuminuterstempo. Spela roll! Det viktigaste är att man springer. Jag kan dra milen under 60 minuter om jag vill, fast jag kan inte fatta varför jag måste göra det. Nå'n gång emellanåt kanske för att känna på fart.
Alla skall få sina behov tillgodosedda. men jag tycker inte man skall haussa upp detta med tider överallt. jag var en tidsnörd i mitt första löparliv på 1980-talet. Sedan blev jag skadad och var borta från löpningen i 12 år.
Jag har trots detta tidsmål som jag satt som ganska modesta. Typ halvmaran under 2 timmar. Milen på 50 min. men jag tränar inte för att nå dom.
Min njutning med att springa långt och länge ligger i att jag får en fantastisk avkoppling och får även tid med att göra en inre resa. Det är väl därför ultralöpningen lockar mig.
Spring på och njut vänner, oavsett om ni jagar tider eller inte :-)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#11
15 september 2011 kl 16:44
Gilla
Stefan: Jag gillar vad du säger med att du vill ha tid för en inre resa. Jag tror att det är just det jag gillar mest med löpning, att få vara ensam med mina andetag och naturen runt omkring. I mitt fall tror jag dock att jag även "gör en resa" när jag kör hårdare, den är bara lite mera obekväm;-) Jag mår bra av båda delarna. Ett lugnt pass i bekväm fart är underbart, men jag gillar också att springa hårdare och vill definitivt bli snabbare. Jag tävlar dock numera bara mot mig själv, pannbenet är tunnare och hornen växer inte längre i pannan. Jag klarar att bli omsprungen i spåret utan att mer eller mindre ta död på mig själv numera;-)

Som Stefan avslutar "Spring på och njut vänner..."
Acke5
1959 • Göteborg
#12
15 september 2011 kl 20:45
Gilla
Stefan: härlig inställning! Men kan folk som ställer upp i löpartävlingar ha den? Jag antar att man måste, åtminstone till viss grad, gilla att mäta sig mot andra och även mot sina egna prestationer för att man skall delta i dessa.

Visst, det är lite socialt att springa GbgVarvet med 30 000 till och säkert en upplevelse i sig, men att knuffas i två timmar är nog svårt att kombinera med en inre resa.
1956 • PARTILLE
#13
15 september 2011 kl 22:37
Gilla
Jag är ju i och för sig känd för att inte vara en tävlingsmänniska, även om det har hänt att hornen växt ut ibland. :-)
Men det är trots allt lite speciellt att ta på sig en nummerlapp. Just nu fyller tävlingar mest ett syfte för mitt stora mål. Att delta och därmed kvalificera sig. Känner jag för att satsa på ett PB, så gör jag det. Jag har ett mål med tävlingen. Mest att se att jag klarar vissa cut-off tider i andra större tävlingar jag planerar för och därmed se om jag är redo att ta klivet till denna tävling. Men det är jag och alla är inte som jag.
Och för att vara ärlig. Jag skiter högaktningsfullt i om jag kommer sist (vilket jag faktiskt gjort några gånger) eller inte i en tävling. Jag är med i den för att jag vill det och också för att träffa vänner och bekanta. Tur är väl det. Så var och en måste bli saliga på sin egen tro och skall gå på sin övertygelse. Därför anser jag att likväl man lyfter fram träningsschemor och liknande, likväl skall man även lyfta fram det behagliga av att bara få vara så privilegierad att man kan springa... :-)
Walker67
1947 • Växjö
#14
15 september 2011 kl 23:44 Redigerad 15 september 2011 kl 23:46
Gilla
Efter över 40 år med träning och tävlingar in masse har jag fått allt svårare att motivera mig att ställa upp i anonyma tävlingar, som inte ger ett endaste dyft. Man är bara en i mängden, där i stort sett den ende som bryr sig om hur det går är jag själv. Det finns ingen att jämföra med, då tiden runnit ifrån mig och de allra flesta är för mig okända namn. Då kan jag likaväl ligga kvar i sängvärmen lördagar o söndagar och sen stiga upp i lugn och ro och ta en avstressande frukost och en träning framåt dagen i stället för att kliva upp i ottan i halvt medvetslöst tillstånd.
Nä, nu var jag negativ, skönt att det fick komma ut. Fortfarande finns det tävlingar som har ett upplägg även avpassat för veteraner tex mästerskap av olika slag och då blir det genast mycket intressantare.
Motionsklass skulle ju egentligen vara till för sådana som Stefan, men deltagare i dem drar iväg likt skållade troll med samma frenesi som i tävlingsklassen. Nä, fram för fler åldersbaserade tävlingar, då slipper vi veteraner tävla mot "ungdomar i sina bästa år"
Det var som hundan vad jag var ettrig i kväll, kanske någon som retat upp mig ???
1956 • PARTILLE
#15
16 september 2011 kl 05:41
Gilla
Var det ettrigt Walker? :-) Det tycker jag inte. Det är nog en hel del som känner som Dig. Jag kan berätta att jag trots min långsamhet ställer upp i tävlingsklass i marathon och ultror (fråga mig inte varför). Och apropå det, så kan jag berätta att vid mitt fiasko i Skövde där jag var tvungen att kliva av efter ungefär 26 timmar, såg jag faktiskt en ganska dråplig grej.
Samtidigt med ultrafestivalen så arrangerades Riksmästerskap i 24 timmars, under de första 24 timmarna.
När jag sedan satt och studerade resultatlistan från tävlingen höll jag faktiskt på att garva ihjäl mig. I min klass M55 så var jag av någon outgrundlig anledning "bäste" deltagare av de tre som deltog i den klassen. Så jag är faktiskt riksmästare i 24 timmarslöpning i klassen M55. Det råkade slumpa sig så att de två andra också hade haft problem. Men jag var tydligen den som klarade av att hålla problem åt sidan längst :-) Detta har jag faktiskt flinat åt en hel del. Så jag har inte bara kommit sist :-)
Och den just den gången tyckte jag inte det var roligt med vare sig löpning eller tävling. :-)
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#16
16 september 2011 kl 06:53
Gilla
Stefan: Vet du varför det kallas Riksmästerskap och inte Svenskt Mästerskap i Ultralöpning? Sorry för att vara Off Topic...

Sen är du ju en sån klassisk längdhetsare! 96 km på ett dygn! (stor glimt i ögat)
1956 • PARTILLE
#17
16 september 2011 kl 07:22
Gilla
Eftersom 24 timmarslöpning inte har officiell SM status från Svenska Friidrottsförbundet. därav namnet Riksmästerskap. man kan även säga att det är ett inofficiellt SM...
den enda ultragrenen som har riktig SM-status är 100 km och i år gick det första SM i Tibro på den distansen.
Däremot tävlas det i officiellt EM och VM i 24 timmarslöpning.
Längdhetsare? Hmmmm... tänkte inte på det... :-) *smyger sakta iväg*
Acke5
1959 • Göteborg
#18
16 september 2011 kl 22:18
Gilla
96 km! Jösses!!!!

RESPEKT!
1956 • PARTILLE
#19
17 september 2011 kl 11:51
Gilla
Väl talat, Jan! Inte bara för att Du delar min syn på löpning ;-) utan för Ditt förtydligande med RM och SM.
Men jag vill också förtydliga. Jag har varit tidsnörd till skadorna gav mig ett långt uppehåll. Men man skall träna och göra det som är enligt var och ens egen övertygelse. Vill man man pressa sig att göra milen under 50, då skall man banne mej satsa på det.
Det jag vänder mig emot är att tidningar - RW, Aktiv träning t.ex riktar sig ensidigt till tidshetsarna, tidsnördarna eller vad vi nu skall benämna denna grupp för, med sina träningsprogram. Det hade varit roligt om dessa media även kunde ägna utrymme åt upplevelselöpning och löpning som avkoppling. Jag tror att denna tidshysteri skapar en stress i vårt redan uppstressade samhälle som kan fördärva mer än att förbättra.
Så, vänner. Träna för det Ni tro på och gör det bra och rätt! :-)
Walker67
1947 • Växjö
#20
19 september 2011 kl 23:33
Gilla
Det fanns en herre i övre medelåldern i Växjö löparklubb, som alltid blev sist i lopp arrangerade av klubben. Men han brydde inte om det utan han var alltid glad och positiv, när han kommit i mål och tog sig tid att prata och umgås efter loppet. Tyvärr omkom han i en olyckshändelse och finns inte med i löpargemenskapen längre, men vi är flera som minns hans avspända inställning till motion och löpning. Jag tror att det behövs som motvikt till all stress och sekundjakt inom löpningen utan att fördenskull ta tillfredställelsen av en bra prestation från någon för det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.