Löpning Kom igång 10 inlägg 3033 visningar

Svårt att fokusera på rätt sak?

1978 • KÅLLERED
#1
1 augusti 2011 - 18:15
Gilla
Jag har precis börjat springa - har lyckats klara 5,3 km på 7:17-tempo och det är jag sjukt nöjd med.
Nu har jag sprungit 2.13 i förrgår och 3 km idag och bägge pass har varit fruktansvärt tunga - jag har svårt att lugna ner mig och få ner pulsen när jag har hållt på i en kvart eller så...
Och så är det svårt att tänka att det viktiga är att jag kan klara Iformloppet den 31 augusti på ett OK sätt (5 km långt) och INTE fokusera på hur snabbt jag springer...
Det borde ju funka bättre med lite musik i öronen tyckte jag och därför sprang jag idag med lurar - men det är fortfarande så att jag liksom tar slut efter en kvart, jag fortsätter ju att springa efter det men då är det riktigt jobbigt...

Någon som har lite visdom att dela med sig av?
Jenny
1974 • Knivsta
#2
1 augusti 2011 kl 18:50
Gilla
Personligen tycker jag att det är kontraproduktivt att springa med musik. Dels vill jag gärna springa i takt till musiken, och då blir det ju lätt så att det går antingen alldeles för fort eller alldeles för långsamt (i vart fall har inte jag lyckats hitta många lagom snabba låtar), dels tycker jag att mitt eget flåsande hörs ännu mer om jag har lurar i öronen. Men det är förstås en smaksak.

Själv började jag springa i våras och har långsamt, långsamt arbetat mig upp till en mil. Mitt bästa tips är att dra ned på tempot så orkar man längre än om man ska springa i alltför flåsigt tempo. Ett annat tips kan vara att fokusera på hur länge man är ute och springer (och öka sakta) snarare än på tiden. Det är också helt ok att planera in sträckor som man promenerar om man tycker att det är långt att springa hela den tänkta distansen i ett svep.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
1 augusti 2011 kl 19:17
Gilla
Empiriskt har i alla fall jag noterat att personer med hörlurar tenderar att både flåsa och stampa mer. Förutom att de har sämre koll på omvärlden, något man förstår på "extraflåset" när man springer förbi...
Jonas Dartman
1967 • Linghem
#4
1 augusti 2011 kl 19:33
Gilla
Musik kan vara svårt innan man hittat sin egen steg- och andningsrytm. Det behöver (kanske) så att säga "gå av sig självt".

Jag håller med föregående. Ta dig fram i ett lugnt tempo, gläds med minuterna snarare än kilometerna. Det blir så mycket bättre i längden om du låter det ta tid. Fast det är trist just nu, det förstår jag.

Lycka till!
1978 • KÅLLERED
#5
1 augusti 2011 kl 20:18
Gilla
Ja - det är ju så att tålamodet tryter lite :-O
Men jag tänkte ge mig ut på onsdag igen för en lite flackare runda - så det kanske går bättre då, och så kan man ju hoppas att det inte är så varmt då heller.

Och jag har ju klarat 5 km redan så ifall jag bara fortsätter så borde jag ju kunna klara 5 km igen i slutet av augusti ;-)

Tack för era synpunkter :-D
bernard mikulic
1968 • malmö
#6
1 augusti 2011 kl 20:53
Gilla
Skippa musiken och försök att hitta ditt egna lugna tempo. Och utan musik så kan tankarna flyga och sinnena ta emot- titta på himlen, fåglar, naturen, trafiken, människorna. Lyssna på ljuden, känn vinden, känn värmen/ kylan.

Personligen tycker jag att musik helt står i vägen för en skön löpkänsla. Och ta de lugnt. Försök njuta...
yelly
1981 • Cleveland
#7
2 augusti 2011 kl 05:33
Gilla
listen to some music ,you will be fine




http://www.nike-nikefree.com
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#8
2 augusti 2011 kl 08:36
Gilla
Hej!
Oj vad jag känner igen mig.
Var i exakt samma sits. Tungt, trögt.....musik eller inte.
Nu springer jag med lurar vilket får mig att ibland tänka på annat än hur jag andas och sätter ned fötterna men jag gissar att det är extremt individuellt.
Längden? Det kommer. Jag springer normalt 3 dar i veckan just nu, två 10km pass och ett 20km.
Men runt 3km...då är det riktigt tungt. Sen kommer jag liksom ur det och det börjar "gå av sig själv" På lång passet kommer samma sak runt 14-15km. Verkar vara en tröskel min kropp måste över bara.
Ha lite koll på hur din 5km runda kan bli 7km och sträck ut den den där dan då allt känns bra. Fast du skall kanske vänta tills efter 31 aug. Det loppet kommer du att klara galant med dom pass du kör idag.
Maria Forslund
1972 • vålberg
#9
2 augusti 2011 kl 09:14
Gilla
har hört att det krävs 21 löppass för att man ska känna att det vänder och blir lättare. Lycka till!
1978 • KÅLLERED
#10
5 augusti 2011 kl 21:59
Gilla
Idag var jag ute och sprang 3,23 på en väldigt flack bana - tempo blev 6;30/km vilket jag är väldigt nöjd med. Det kändes bättre idag - kanske på grund av att jag sprang i lätt regn och det svalkade ju något :-D Och att det inte var så mkt backar......

Tror dock att jag måste fixa lite "jävlar anamma-musik", denna gången blev hela "loppet" till Hello Saferide-musik och det var nog lite för lugnt ;-) Tack för alla råd!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.