Kalla fötter inför LL! - Löpning
Löpning Träning 17 inlägg 4326 visningar

Kalla fötter inför LL!

Mia M
1976 • Falköping
#1
30 juli 2011 - 21:26
Gilla 
Hej!!
Jag börjar att få riktigt kalla fötter inför Lidingöloppet.
Jag försöker att träna 3-4 ggr/vecka med: ett långpass 14 -20 km, ett tröskel- alternativt intevallpass, backintervallpass och ett "återhämtningspass". Tyvärr så har jag inga som helst bra terräng/kuperade banor, men jag försöker kompensera med backintervaller, men det kanske inte räcker.
Jag börjar bli nervös över att jag inte kommer att klara av att ta mig runt LL.
Vad tror ni? Bör jag vara nervös?
Jag har som helst krav på tid, utan snarare ett krav på att ta mig runt.

Usch, sjukt tacksam för pepp! ;-)
//Mia
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#2
30 juli 2011 - 21:41
Gilla 
Minska ner loppet i ditt huvud. Det är tusentals med andra som skall springa loppet. Det hänger faktist inte bara på dig, och skulle det inte gå bra så går det fler tåg. Ha en härlig upplevelse i stället. Ta det lite coolare ;)
1966 • TULLINGE
#3
30 juli 2011 - 21:43
Gilla 
Med den träning du beskriver kommer du att ta dig runt....utan problem. Visst det är backigt och långt, men tar du det bara lugnt kommer du runt helt utan problem! :-)
1968 • Kapp
#4
30 juli 2011 - 22:04
Gilla 
Tränings mängde ska vara tillräklig tycker jag.. :) pröva ett lugn 30km pass el öka sakta längden till 25 km i vart fall så känner du dig tryggare på LL.. :)
det klarar du galant! bara få bort negativa tankar och lovar du kommer att mysa dig runt loppet! :)
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#5
31 juli 2011 - 09:58
Gilla 
Mia, tänk på "stackars" mej. Jag KAN inte vara med. Har dragits med löparknä men skulle göra vad som helst för att få byta plats med dej! Ta det för var det är, njut och ta det lugnt! åh..jag skulle verkligen vilja vara med......
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#6
31 juli 2011 - 10:17
Gilla 
Har själv lite kalla fötter inför halvmaran jag ska springa i slutet av Augusti.... Men det är fullt normalt!
Mr. B
1963 • Hemma
#7
31 juli 2011 - 12:17
Gilla 
Det är mycket svårt att göra ett perfekt lopp på Lidingö, men sådana ambitioner behöver man ju inte ha. Ett perfekt lopp kräver att man är van vid *både* distansen och backarna.

För ett hyfsat lopp räcker det ju att ha uthållighet i benen och skallen. Det kan också vara bra att känna till banan i förväg. Titta t.ex. på den här filmen: http://se.running.adidas.com/lidingoloppet.asp
Helene Kolseth
1963 • Falun
#8
31 juli 2011 - 12:34
Gilla 
Hej Mia!
Om du tränar regelbundet med ett långpass i veckan tror jag inte det blir några problem.

Själv hade jag sprungit 15 km en enda gång som längst (förra årets Lidingö) när jag anmälde mig till Lidingö Ultra 26 km i våras. Jag hade inte sprungit alls under vintern (tränar dock crossfit) och hade 3 veckor på mig att träna. Sprang 3 ggr/v men aldrig längre än 13 km.

Det gick hur fint som helst! Jag stannade dock vid varje kontroll. Stretchade, drack vatten och åt lite russin. Jag var inte snabb, men det har jag aldrig varit, men det var en underbar känsla att bara springa på och inte bli trött! Tanken jag hade, var att det skulle vara kul. Jag njöt av utsikten vid vattnet och det fina vädret.
Fick trevligt prat- och löpsällskap sista biten också och vi peppad varandra.

Kom ihåg, när det är lopp så blir man ju extra peppad och får oftast de där extra krafterna från någonstans.

Vi ses i spåret! Lycka till!

Fredrik Fri
1979 • Vaggeryd
#9
31 juli 2011 - 15:02
Gilla 
Hej! Tror också man ska ta det lite med en nypa salt. Jag har inte sprungit Lidingö, men ska springa i år. Jag körde ett Långpass med en kompis en gång på 24km i mycket kuperad teräng utanför Jönköping för ett par sommrar sen och då hade jag aldrig sprungit längre än 20 km och det gick bra! Tänk på att hitta en skön rytm i början av loppet och gå gärna vid vätskekontrollerna och hämta andan.
Sen om man är trött på slutet innan Abborrbacken så sa en kompis till mig att man kan tjäna på att gå uppför för då hinner man återhämta sig lite och har säkert lite krafter kvar på slutet så man kan göra ett bra avslut.

Vad gäller mina Långpass nu så har jag provat att köra väldigt lugnt i början och sen försökt få upp tempot sista 2-4 km så tränar man på att springa tempo med redan trötta ben och det har fungerat för mig. Så min total tid på långpassen brukar bli runt 1h 50 min upp till två timmar.

Sen som Anders sa, prova gärna att springa 30 km en gång innan loppet för då vet du att du kan klara distansen :)
Lycka till!
(vill du springa kuperat, ta med en kompis en lördag till Jönköping/Huskvarna. Här finns mängder med kuperade spår)
Mr. B
1963 • Hemma
#10
31 juli 2011 - 15:10
Gilla 
Grönstabacken, Abborrbacken och Vattentornsbacken går jag alltid. Hastigheten i "bestämd gång" är ungefär densamma som i "stapplande löpning" men det drar mindre fysisk och psykisk energi.
Det gäller bara att ha sådan självdisciplin att man börjar springa igen så fort det planar ut.
Mia M
1976 • Falköping
#11
31 juli 2011 - 19:48
Gilla 
Tack så otroligt mycket för alla svar! Ger mig verkligen pepp!!

//Mia
Vilho Heiskanen
1985 • Lund
#12
31 juli 2011 - 22:55 Redigerad 31 juli 2011 - 23:00
Gilla 
Jag börjar också bli smått orolig ju närmare vi kommer! Haft motivationssvacka pga varmt väder m.m. ett tag med lite träning, ökade igen för en vecka sedan och sprang 4 mil inkl ett långpass på 2,4 mil men sen fick jag lite ont i foten och förra veckan blev det bara ett pass på 8 km. Två veckor i augusti kommer också försvinna pga semester där det är alldeles för varmt för att träna.

Målet varje vecka är 3-4 mil inkl ett pass över 15 km. Har varken kört intervaller eller backträning av olika anledningar vilket ökar på oron. I den positiva vägskålen ligger ett pass på 30km i sommar (plant) och ett 10 km lopp som bara gick upp och ned för. Det loppet gick på 56 min mot normal mil på 48 min och långpassen kör jag i 5:30 fart.

Jag kommer säkert ta mig runt med lite vilja men kommer nog vara lite besviken om det tar över 3 timmar...

Är backträning ett måste inför LL (finns inga roliga backar i Skåne/Malmö där jag oftast lunchjoggar)?

När blir det akut för mig att ta tag i det ordentligt och när blir det akut att öka disciplinen så det alltid blir minst 3 mil vecka och minst ett pass kring 2 mil?
Fredrik Fri
1979 • Vaggeryd
#13
1 augusti 2011 - 13:11
Gilla 
Hej Vilho! En tanke jag fick om man har ont om backar är att försöka köra lite benstyrka på låren, antingen på gym eller om man har tilgång till trappor så fungerar trappor utmärkt att bättra på styrkan i benen.

En trappa med 10-15 steg är kanske lagom. Spring upp och gå ner, 8-10 ggr, vila ett par minuter sen kör du en serie till om man är motiverad och har ork :)

Veckan innan loppet ska man inte panikträna utan den veckan är det nog mest vila som gäller, eller 1-2 väldigt lugna pass för att "hålla igång" benen.

Jag tycker du tränar på bra. Vad gäller intervaller så behöver du absolut inte känna panik över det. Det finns elitlöpare som aldrig tränar intervaller för dom tycker det är för jobbigt :-) Men ett tempo pass i veckan är nog bra för att öka på syreupptagnings förmågan, ex springa i lite ansträngt tempo kanske 2x10 min. Jogga en stund till du är varm, sen spring 10 min i bra tempo, ssn återhämta dig med gång, eller lätt jogg, sen 10 min till i lite fart, sen jogga ner.

Men prova dig fram. Det finns inga givna pass som passar alla lika bra utan vi är ju olika individer allihop.

Lycka till!
patrik t
1974 • Enskede
#14
1 augusti 2011 - 16:25
Gilla 
Vilho: Bor du i Lund? Isf har du en höjdskillnad på 70-80 meter från klostergården till vattentornet... Det bör väl räcka en bit. Åk till knivsåsen annars. där är både fint och backigt.
Vilho Heiskanen
1985 • Lund
#15
6 augusti 2011 - 11:59
Gilla 
Hej,

Trappor var en rätt bra ide, måste bara klura ut var man hittar trappor utomhus då det förmodligen inte är så uppskattat om jag börjar springa i trapphuset här hemma. Klostergården till vattentornet ger ju lite höjdskillnad men det är i princip hela vägen uppåt i en enda lång plåga, hade varit roligare med kuperad terräng precis som på LL där det är blandat med upp och ned. Får nog börja med St Hans Backar snart men det är inte så lång runda och tycker egentligen inte om att springa "varv". Knivsåsen får jag nog försöka ta mig till... är det ungefär som Skrylle?

Nu har det gått ytterligare en vecka och bara sprungit 5km sedan sist!

Känner fortf. av att jag har lite ont i foten vilket inte är så bra för löpningen. Har dock tagit mig till gymmet istället med 2-3 besök i veckan där jag fokuserat i princip enbart på rygg/mage/bröst som jag hoppas ger lite grundstyrka till löpningen. Kan man verkligen ersätta backträning med benstyrka på gym? Isf. får jag nog börja med det tills det känns bra i foten.

Känns inte hundra med att ha ont i foten nu och nästa 3 veckor lär det knappt bli någon löpning pga semester m,m. Då återstår bara 3 veckors träning till LL där sista veckan ska tas lite lugnt, dvs 2 veckor intensivare löpning kvar !!
Fredrik Fri
1979 • Vaggeryd
#16
6 augusti 2011 - 12:25
Gilla 
Nja, backträning kan ju inte ersätta gymträning, men jag tänker att det kan ge liknande effekt som att springa i backar.
Bra att du kör mycket mage/rygg på gymmet. Det går ju lägga in lite lyft med skivstång som både tar rygg och ben på samma gång.

Jag är ingen gymexpert så prata med någon på gymet så får du nog goda tips.

Det jag tänker med lugn träning är tävlingsveckan, samma som Lidingö är.
Så man kan köra det sista intensiva passet helgen innan om jag har förstått det rätt. Rättta mig någon om jag tänker fel.

Henning Looström
1973 • Lund
#17
7 augusti 2011 - 11:55
Gilla 
Vilho, åsen mellan Lund och Dalby erbjuder många sura backar. Vid den första vindsnurran vid Hardeberga stenbrott har du en fin grusbacke på ca 1000m som kan suga livsglädjen ur vem som helst. Springer du från Lund tar du Norrängavägen från Linero centrum. Vill du ha en bonusbacke tar du istället cykelbanan från Lund mot Dalby och svänger upp på den första grusvägen på vänster sida, då får du en fin backe som leder upp till foten av tidigare nämnda backe. Annars har du ju som sagt St Hans backar som är fula men branta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.