Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1909 visningar

Ont i ryggen de första minuterna vid löpning

Simon Bergman
1986 • Umeå
#1
19 maj 2011 - 12:21
Gilla 
Hej.

Jag får ont i mitten av ryggen de första minuterna av ett löppass. Om jag efter passet stretchar genom att nå ner till tårna så knakar varje kota i nedre delen av ryggen.

Det gör även ont om jag skulle ställa mig och hoppa, och om jag lyfter någonting med lite sned rygg. Tex en tung matkasse med en hand och inget i andra.

Jag är ingen erfaren löpare utan har ganska nyligt börja löpa regelbundet så kanske har jag dålig teknik? Men då borde jag få ont efter löpningen, inte just i början för att sedan gå om.

Är det någon som varit med om detta eller på något sätt vet vad det kan bero på så är jag tacksam för svar.

/Simon
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
21 maj 2011 - 19:32
Gilla 
Detta kan naturligtvis ha många orsaker - men en kan vara olikhet i benlängd. Således börja med att kolla upp din benlängd - detta kan du göra hos en kiropraktor eller en sportklinik (där de gör inlägg för löpare). Nästan alla människor har olika benlängd - men vissa har lite större skillnad. Ett sätt att stretcha detta område är att stå rakt upp och böja på ena benet och lägga tyngden på det motsatta - så att höften "dippar" på den sidan benet böj (många står ofta på detta sätt - och ofta då på "fel" ben - då detta är bekvämast. Pröva med detta om det stramar mer på ena sidan av ländryggen är troligen ena benet kortare.
Mitt ena högra ben är 2,5 cm kortare - har 1cm tjockare inlägg på den foten (kroppen har ju till viss del anpassat sig - så en total korrigering - ger bara nya problem). Men mitt råd är att låta en "expert" mäta upp dina ben.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#3
21 maj 2011 - 20:35
Gilla 
Låter som du har en låsning i ryggraden, gå till en kiropraktor så kan han nog fixa det.
Om du joggar mkt på hårt underlag kanske det också kan bero på det..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.