Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 4990 visningar

funderar på ett till par skor (har nu nike zoom structure triax)

Hanna Tannå
1986 • umeå
#1
12 maj 2011 - 17:01
Gilla
det här med skor är ju lite klurig. jag är en ganska nybliven löpare (/joggare :P) som skulle vilja köpa ett till par skor att springa i. jag tänker mig att det kan vara bra att ha iallafall två par skor eftersom att de sliter olika. jag har ett par nike zoom structure triax 14 som jag är nöjd med och undrar om någon vet några andra skor som kanske skulle passa? bör jag köpa ett par som är liknande eftersom att jag gillar de skor jag har? eller borde jag köpa ett par som skiljer sig eftersom att de då sliter/sitter/fungerar på ett annat sätt? och bör jag ha speciella skor för speciella distanser (olika lätta osv)? eller är det kanske lite overkill? kan man liksom läsa sig till vad som kan passa och köra på det, eller bör man varje gång gå till ex. löplabbet och få hjälp av en "expert"? vill helst undvika detta då jag har svårt att säga nej till att köpa skor om jag fått bra hjälp, haha. (det är ju billigare att beställa via nätet liksom...). kanske klarar jag mig fint på ett par skor?!

om någon undrar så springer jag typ fyra gånger i veckan, mer än så vågar jag inte än så länge, vila är viktigt. kör ett långpass (15 km +) i veckan , annars springer jag lite blandade pass. tänkte köra halvmaran i sthlm till hösten.
1964 • Huddinge
#2
12 maj 2011 kl 18:40
Gilla
Jag kompletterade med ett par lättare och plattare förra året när jag började träna mer löpning. Asics Gel-Hyperspeed. De finns på Runnersstore för 500.* Jag är jättenöjd med dem som komplement till mina Nike Pegasus. Lättare löpsteg och mer känsla. Började försiktigt med kortare sträckor och intervaller. Men nu efter snart ett år så kör jag ibland längre distanser med dem.
* http://www.runnersstore.se/Main/Articles.asp?ArtGrp=203&ArticleId=4160&hgid=2&articlename=Asics+Gel-Hyperspeed&Page=1&SortFilter=&PriceType=2
1974 • Ljungby
#3
12 maj 2011 kl 19:39
Gilla
Köpte mig också ett par extra skor i veckan. Har ett par Asics 2160 som mitt första val och ville ha en sko som skilde sig lite grann. Ville dock fortfarande ha kvar pronationsstödet så jag valde ett par Adidas Response. Dessa skiljer ju ändå sig en hel del gentemot Asicsen. En av våra större sportbutikskedjor kör även en drive på dessa Adidas Response just nu. Passade också utmärkt då man kanske inte vill lägga för mycket pengar på en "andra sko".(Smålänning)
Testade en lite längre runda(13km) med dem ikväll och dom var helt ok.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
13 maj 2011 kl 00:01 Redigerad 13 maj 2011 kl 00:07
Gilla
Hanna, jag håller med dig om att det är bra att ha flera par skor och de ska vara olika. Vilka som kan vara bra beror på ditt löpsteg, främst om du landar på hälen eller inte. Hällandare behöver bra dämpning i hälen, landar man längre fram på foten (även om hälen kommer i backen ögonblicket efter) så är det bäst att undvika skor med tjock, extra dämpad häl. Och i så fall tycker jag att du ska prova några lite tunnare och lättare, först på korta pass. Det finns ett par andra aktiva trådar här som jag tycker du ska läsa i så fall.
Men landar du med hälen först så se om du hittar något liknande av annat märke så får fötterna i alla fall lite omväxling. Eller kanske ska du testa ett par Nike Free för att ge fötterna lite extra träning, det fror jag de mår bra av!

PS. Om din träningsdagbok stämmer tycker jag du ska vänta med att köpa nästa par tills du tränat lite mer. Spring lite barfota på nån gräsplan eller strand med lätt fuktig sand för att testa vad fötterna trivs med, testa ett kort löpsteg med hög stegfrekvens medan du ännu är nybörjare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.