Löpning Skador & Rehab 22 inlägg 5677 visningar

Desperat! Hur göra tåhävningar roligare?

Mia Widstrand
1968 • Nantes
#1
20 april 2011 - 20:23
Gilla
Jag har under hösten haft ont till och från i en vad, nedre delen, samt haft känningar i hälsenan. Har tidigare testat helvila utan förbättring. Jag VET att tåhävningar är bra, men jag har inte lyckats få dessa till en vana.

Jag lyckades bli av med vadproblemet, trodde jag, genom att bara springa långsamt hela vintern samt besöka massören ett par gånger. Det har känts bra i två månader nu. Så nu i helgen kunde jag inte hålla mig utan sprang lite fortare två dagar i rad. Och i går kändes vaden (lite) värre igen.

Och nu till frågan, snälla kan någon ge mig tips på hur jag ska få tåhävningsövningar till en vana? Jag tror tricket är att hitta på något sätt att få övningarna roliga. Som det är nu lyckas jag "glömma" dom hela tiden. Men jag vill verkligen bli helt bra i vaden igen.
< < < 1 2 > > >
1985 • Göteborg
#2
20 april 2011 kl 20:31
Gilla
Gör dom medan du borstar tänderna, då blir det 2 min morgon och kväll.

Jag brukar även höja skrivbordet på jobbet så att man kan stå och göra tåhäv medan man jobbar.
charlotte
1973 • stockholm
#3
20 april 2011 kl 22:46
Gilla
Håller med Karin, kör när du borstar tänderna. Har själv alltid tyckt tåhävningar är sjukt trista men efter en lång skadeperiod (också vadproblem) har jag insett att tåhävningarna är fantastiskt effektiva! Iaf för mig, och jag har verkligen tragglat på med massor av tåhävningar många veckor- för att stärka vaden o kunna springa som vanligt.
I fortsättningen kommer jag köra på med tåhävningar i skadeförebyggande syfte. Kul blir det nog aldrig! men all möda värt när man vet att det hjälper. brukar göra vid tandborstning, i trappa, med tyngder mm. Är nu en vanesak för mig. Slarva inte med dem :)
1969 • Göteborg
#4
20 april 2011 kl 23:08
Gilla
Det tar ju bara några minuter att göra tåhävningar. Det ska du väl stå ut med? Tänk på att du får vara skadefri. Men gör dem för guds skull i en trappa, eller liknande, för att få ner hälen. Annars är det döfött.
1965 • Eksjö
#5
21 april 2011 kl 07:15 Redigerad 21 april 2011 kl 07:15
Gilla
Tåhävningar när man borstar tänderna?
Ni har någon annan som skurar tvättstället och badrumsgolvet varje dag då eller?
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#6
21 april 2011 kl 07:58
Gilla
Testade trappen. Vet ni, efter drygt tio, med båda benen samtidigt, blev vaderna stumma. Jag tror mina vader verkligen behöver detta. Efter dessa tio återgick jag till tekoppen och förträngde att jag borde gjort två omgångar till. Jag kan tyvärr inte höja mitt bord. Annars hade jag tänkt att verkligen testa era tips. Kanske ska ta tandborstningen i trappen ikväll, eller på tröskeln till badrummet.

Vad sägs om att hitta på något nytt sätt att gå i trappor, typ en tåhäv vid varje steg?
1969 • Göteborg
#7
21 april 2011 kl 12:17
Gilla
Ta det lugnt! Det räcker nog att börja med tio, så du inte får för mycket träningsvärk. En variant är att gå upp på båda fötterna och stå på en fot när man sänker kroppen.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#8
5 maj 2011 kl 22:07
Gilla
Jag kämpar vidare, kanske har det blivit något bättre. Kunde springa långt i helgen. Vaden känns OK under träning, men hälsenan är fortfarande öm och lite stel på morgonen. Har jag fattat rätt att för hälsenan är det extra viktigt att stå i trappa eller liknande? Men om det "bara" gäller vaderna borde det inte vara värdelöst med andra varianter?

Jag skulle verkligen uppskatta fler tips på varierade övningar eller andra tips på att få dessa övningar utförda. Det är så lätt att glömma/förtränga.
1961 • Göteborg
Administratör
#9
5 maj 2011 kl 22:20
Gilla
För att inte glömma: sätt en Post it-lapp med texten "Tåhävningar!" intill tandborstglaset så ser du det morgon och kväll. Om du sen väljer att förtränga det har jag ingen lösning på det problemet...
Anders Thylin
1969 • Nacka
#10
6 maj 2011 kl 09:05
Gilla
Mia - ett tips som du kanske redan följer är att göra tåhävningar för både "inre" och "yttre" vadmuskeln, alltså att dels göra tåhävningar med raka ben dels göra dem med böjda ben. då kommer du åt båda musklerna. det blir inte så mycket roligare för det dock... du får väl helt enkelt motivera dig genom att tänka på vad som händer om du inte gör dina tåhävningar, ingen jogg alls
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#11
6 maj 2011 kl 09:25
Gilla
Jo jag vet ju det innerst inne, att det "bara" är att disciplinera mig. Men jag kom att tänka på en tråd tidigare i år som diskuterade löpband och hur man fick den löpningen roligare. Jag hade hoppats på lite mer kreativa varianter på tåhäv ungefär som den trådskaparen lyckades inspirera till från jogg-medlemmarna när det gällde bandlöpning.

När jag kokar tevatten brukar jag roa mig med tåhäv på köksgolvet med ett ben i taget och då böjt ben för att det är lättare att hålla balansen då. Men så skriver ju Hans även att det är "döfött" utan att få ner hälen, eller?
Andreas Nilsson
1974 • Linköping
#12
6 maj 2011 kl 12:35
Gilla
Om man tycker löpning är roligt och gärna vill fortsätta skadefri eller rent av bli en bättre löpare, eller kurera en uppkommen skada, då får man ta det goda med det onda... Inga genvägar, inga ursäkter, no pain no gain... ;-)
Precis som skrivits tidigare bör hälen hamna under framfotens horisontella nivå. Denna tåhävning skiljer sig från den man kan göra på plant underlag; ska utföras i tex trappa så man kommer djupt med hälen. Ben rakt eller ben böjt blandat. Upp med båda fötterna till hjälp, lungt, och ner med EN fot, ännu lite lugnare. Om tio är för mkt, kör 5 med varje fot ochh upprepa 3 gånger. Öka antalet vartefter (eller håll en vikt i ena handen) när du blir starkare. Evidens finns att detta hjälper (vid just "kroniskt" hälsenebesvär) om man kör övningen 2-3 gånger per dag i minsta tre veckor. Troligen kan mindre räcka om ens besvär är mindre uttalande. Men hälsenetrassel är en besvärlig åkomma och behandlingen är inte den enklaste.
Lycka till!
Mikael
1986 • Borås
#13
6 maj 2011 kl 13:45
Gilla
Många som säger att man ska göra tåhävningarna i trappa. Men stämmer det alltid?
Om det är att förebygga benhinnorbesvär som är syftet borde det räcka att stå på en plan yta, eller har jag helt fel med det?
Men att göra i trappa förebygger hälsenorbesvär + benhinnor?
Vad mer för positiva effekter får man av tåhävningar? Någon negativ?

Många frågor, hoppas det gör något svar :)
Jessica
1973 • Bollebygd
#14
6 maj 2011 kl 14:19
Gilla
Jag har alltid kört dem med helt raka ben (i trappa, alltid i trappan), testade idag att köra med lite böjda knän - wow! Tack för tips.

Mia, jag kan inte påstå att jag skrattar mig igenom övningarna, men jag har en bild av att inte-vilja-ha-skador när jag gör dem. Gör dem inte roligare men resultatet är ju det, så tänker jag :-)
1969 • Göteborg
#15
7 maj 2011 kl 01:28
Gilla
Tåhävningar i. trappa där man sjunker ner med hälen ger mycket mer än samma övning på plant underlag.

Jämför bara hur många av de båda varianterna du klarar. Tror själv att jag klarar 100 från plant underlag, men bara 20 i trappa.

Det är löpardojorna med hög klack som försvagar vaderna med detta katastrofala resultat.

Vill man få naturligt starka vader så får man tåhäva i trappa eller springa i tunna skor utan klack. Förslagsvis en kombination, och med en tillvänjning på kanske ett halvår. Då tror jag man slipper en massa andra problem.

Själv har jag efter två år med tåhävningar sluppit undan alla de krämpor jag dragits med från tid till annan (benhinnor, ont i muskelfästen, lår etc.).

Lycka till!
1969 • Göteborg
#16
7 maj 2011 kl 01:28
Gilla
Och både med böjda och raka ben. Antal? Bit ihop och kör så många du kan.
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
7 maj 2011 kl 07:07
Gilla
Om man har problem i själva hälsenefästet ska man inte köra i trappa, utan på plant underlag, och får inte glömma att köra med böjt ben också.
1969 • Göteborg
#18
7 maj 2011 kl 08:51
Gilla
Sven: varifrån har du fått informationen om vad som gäller vid problem i själva fästet? Inte så att jag särskilt tvivlar, jag bara undrar vad orsaken skulle vara.
Här är annars en bra länk (som förekommer i andra trådar på samma tema): http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20h%C3%A4ssleholm/dokument/halsena_061127.pdf
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
7 maj 2011 kl 09:07 Redigerad 7 maj 2011 kl 09:13
Gilla
Från överallt (läkare, naprapater, internet). Det är allmän kunskap.

Tillägg: http://bjsm.bmj.com/content/42/9/746.abstract
1969 • Göteborg
#20
7 maj 2011 kl 12:55
Gilla
Sven: Jag kollade bara sammanfattningen och tyckte mig inte därur kunna utläsa ett stöd för att undvika tåhävningar i trappa.

Oavsett vågar jag mig på att rekommendera alla fullt friska att i förbyggande och uppbyggande syfte köra tåhävningar i trappa, med böjt och rakt knä,
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.