Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 18168 visningar

Insida smalben, öm, ont vid löpning.

Anton Tibblin
1989 • Lund
#1
13 april 2011 - 09:32
Gilla
Hej kära joggare!

Jag har kommit igång med löpning, fotboll, badminton nu igen! Efter att har rehab-tränat mitt knä. Härligt värre! =)

Nu har jag dock åkt på ett konstigt problem där jag fått ont på insidan av av mina smalben, fram/insida av vaden eller hur man ska beskriva det. Framförallt vänster ben. Området är relativt litet typ några cm i diameter. Jag är väldigt öm på området och det gör riktigt ont om trycker på punkten.

Innan kunde jag springa utan större problem, även med detta problem. Men nu gör det ont i vartenda steg jag tar. På badmintonträningen igår kunde jag knappt röra mig på banan då varje frånskjut jag skulle göra hindrades av att det gjorde ont.

Jag har aldrig tränat fotboll tidigare, men sedan några månader tillbaka haft 1-2 träningspass i veckan, kompletterat med 2st träningspass badminton (som jag tränat i flera år). Lite smålöpning (5-10km) som komplettering vid sidan om (t.ex. när träningarna blev inställda).

Vad kan det vara, och viktigare, Hur kan jag bli av med detta? Ska tilläggas att jag är dålig med stretchingen, men jag vet inte hur man ska stretcha detta område (då stretcha vaden inte hjälper?).

Tacksam för all feedback, vilken jag hoppas inte är "vila några månader!" =)!

// Anton
1971 • Malmö
#2
13 april 2011 kl 10:16
Gilla
Det låter som klassisk benhinneinflammation.

Sök här i forumet så hittar du många olika bra tips.
Louise Sandqvist
1978 • Helsingborg
#3
18 april 2011 kl 15:21
Gilla
Kommer från naprapaten med tips:
gör övningar om att du"sätter och reser" dig från en stol på ett ben i taget. Gör ca 15 st/ben/dag.
Spring med strumpor alt långa tights s att underbenen är varma under passet. massera med isbit på benhinnorna efteråt. Kör kalla och vara spolningar när du duschar. Lycka till!
Magdalena
1972 • Tumba
#4
18 april 2011 kl 15:45
Gilla
Benhinneinflammation. Till en början är det vila som gäller, tyvärr.

Det är möjligt att du behöver bättre skor när du springer, med ordentlig stötdämpning även i framfoten. Gå helst till en specialbutik som är riktigt kunnig och kan hjälpa dig plocka fram ett par skor som passar dina fötter. Kan även vara så att du behöver ett par extra iläggssulor tillverkade av ortoped.

När du springer sen är det bättre att ta kortare och fler steg, än att ta färre och långa steg. Ju hårdare du "studsar" i marken med benen, desto större tryck blir det på benhinnorna.
Viktigt också att stretcha benhinnorna på rätt sätt efter träningen om man har ont i dem. Sätt dig på huk, ta en fot i taget: ta tag i tårna med båda händerna, lyft upp tårna och pressa hälen i golvet samtidigt, luta dig samtidigt framåt ordentligt så att du får tyngd på smalbenet. Efter ett tag känner man hur det bränner/släpper i benhinnorna. Gör likadant på nästa ben sen.

Jag hade jätteproblem med mina benhinnor förut när jag gick på Friskis & Svettis, pga det är så mycket jämfotahopp på deras träningar. Spelade ingen roll hur bra mina skor än var... Men nu sedan jag istället började jogga så har det problemet försvunnit (och F&S har jag totalskippat numera).
1984 • Ljungby
#5
19 april 2011 kl 11:40
Gilla
Jag skulle säga att det kan vara en stressfraktur du har råkat ut för. Hade precis samma problem som du fast lite lindrigare.

Och vad min läkare och sjukgymnast på idrottskliniken sa var att när det är en stressfraktur så gör det ont på en viss punkt som gör ont när du trycker på den till skillnad från benhinneinflammation som kan vara lite diffust var det gör ont.

Men det bästa rådet är nog att gå till en läkare eller sjukgymnast och kolla upp det och helst nån som har lite koll på idrottsskador för på vanliga vårdcentralen blir det väl alvedon och vila som vanligt.

Själv blev det 6 veckor med alternativ träning innan jag kunde börja jogga lite lätt igen.

1998 • Skåne
#6
9 januari 2017 kl 10:01 Redigerad 9 januari 2017 kl 10:06
Gilla
Hej! Jag lånar tråden lite istället för att göra en ny.

Jag har löptränat i nästan 5 veckor nu, 2-4ggr varje vecka, och nu när konditionen inte hindrar mig från att springa längre än 3km så gör mina ben det. Jag får ett lätt obehag vid smalbenet de första 500m som jag joggar men det går över efteråt och när jag närmar mig 2,0-2,5km så kommer smärtan tillbaka och jag vågar inte springa mer för att jag inte vill skada mig. Smärtan sitter kvar i 1-2 timmar efter att jag slutat springa.

Jag har köpt mina löparskor hos Löplabbet där jag fick bra hjälp om vilka skor som skulle passa mig. Jag stretchar vader och lår varje dag samt före och efter löpning. Jag har inte ont i själva benet utan bredvid.

Är det benhinneinflammation eller något annat? Vad ska jag göra?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.