Löpning Träning 6 inlägg 6825 visningar

Tre veckor till marathon - Distanspass?

1984 • Vejbystrand
#1
27 mars 2011 - 22:36
Gilla
Hej!

Tre veckor till ett efterlängtat marathon, denna gång går det av stapeln i Madrids innerstad. Uppenbarligen är det en tämligen kuperad bansträckning och får medge att vetskapen om detta skapar ett viss pirr av skräckblandad förtjusning i magen.

Jag har aldrig haft igång distansträningen inför tidigare marathon som jag nu har. Det jag funderar på är hur jag ska förlägga distanspassen fram till dagen D, 17 april? Har ni några tankar? Är det vettigt att satsa på något riktigt långt pass eller ska jag hålla mig till två-milare? Har halvmara på tävling 9 april, och vill nog hinna med i alla fall ett långpass till innan 17:e.

Hjälp en amatör, hur ska jag lägga upp träningen mina återstående tre veckor till marathon?
csaba
1973 • Malmö
#2
27 mars 2011 kl 23:07 Redigerad 27 mars 2011 kl 23:10
Gilla
Camilla - du är ingen amatör ;-)

Jag brukar försöka att vilja få till en 32-38 km långpass 3 veckor innan och en ½ mara tävling 2 veckor innan. (därefter börjar nedtrappningen).
Då brukar jag känna mig nöjd.

Så Heleneholms ½ mara ligger ju endast 1 vecka innan vilket kan vara tufft.
Vill du springa den så försök ta det lugnt (hi,hi mest så att jag kan slå dig ;-)

Jag kommer ligga ungefär i samma sits nu till Stockholm marathon, då Göteborgsvarvet är en vecka innan. Fast det är ju inte lätt att hålla igen på Varvet.
Anders E
1968 • Sollentuna
#3
28 mars 2011 kl 08:59
Gilla
Jag har själv Marathon 17 april och tänkte springa uppåt 30 km nästa helg i lugnt tempo. Sen blir det nertrappning.
Fredrik N
1967 • Täby
#4
28 mars 2011 kl 09:33
Gilla
Även jag planerar att springa den 17:e. Tänker inte springa längre än 30 km fram till maran och långpassen blir nog mestadels lugna. Nu är det mindre än 3 veckor kvar och därför gradvis nedtrappning som gäller. Jag tänker undvika längre pass i maxfart. Några pass på 20-25 km bör hinnas med också samt kanske några intervallpass och backpass.
Anders S
1973 • Göteborg
#5
28 mars 2011 kl 14:16
Gilla
Marafartspass skulle jag rekommendera. Hjälp kroppen att hitta ditt tänkta tävlingstempo. Jag lägger in marafart i alla mina pass veckorna före ett lopp.

Värm upp med långsam jogg en eller ett par kilomter, kör passet i maratonfart, jogga ner.
Är du sliten kör du kortare i marafart och mer lugn jogg.

Jag körde en halvmara i maratonfart 14 dagar innan Berlin i höstas och det gav ett härligt kvitto på att jag hade krafter kvar och kunde se fram emot att åtminstone hålla över 30 km.

Inför maraton är +30 km pass väldigt bra för att orka hålla fart hela distansen, men skall du köra uppåt 30 km innan loppet är det hög tid närmsta dagarna. Den största effekten av långa långpass har nog redan gått förlorad och risken är nu att det sliter mer än det ger.

Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
28 mars 2011 kl 14:50
Gilla
Håller med Anders S, en halvmara i marathonfart är ett bra pass, en halvmara som man maxar är inte optimalt. Välj vilket lopp som är viktigast! Ett riktigt långt pass bör du redan ha bakom dig, annars är det dags att ta det nu (och då kan du ändå inte maxa halvmaran), till helgen är det för sent för bästa resultat. Det finns förstås individuella variationer som med allt annat. Du hittar mer tips här: http://www.pfitzinger.com/labreports/taper.shtml

Ska själv springa den 17 april och tänker köra backe och intervall (som jag har brist på) samt marathonfart och förmodligen ett 27km långpass med fartökning på söndag för att jag kör ihop men TSM. Men nedtrappningen har börjat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.