Skidor Längdåkning allmänt 32 inlägg 18683 visningar

Nya skidor - tips?

1977 • Skellefteå
#1
1 februari 2011 - 07:58
Gilla
Hej!
Jag är en kille som löper om somrarna och nu har hittat till skidspåret. Lånade en utrustning i december och började då åka för första gången på 20 år. Jag har nu åkt 13 mil och är helt såld. Därför känns det rätt att köpa en egen utrustning, men där tar det stopp. Det är ju en djungel därute! Jag har tänkt lägga mellan 3000 - 3500 på ett paket, och vill egentligen ha en fischer CRS men det är mest pga utseendet.

Kan nu någon hjälpa mig att dels berätta skillnaden på skidor (tex alla fischers bokstavskombinationer: CRS, RCR osv) och dels tipsa om en bra skida? Jag är 187 och väger 82 kg.

Sen undrar jag lite om det här med grundbehandling av en ny skida. Vissa butiker snackar stenslip och vissa snackar sickling. När jag nu köper mina skidor har jag självklart tänkt låta butiken grundpreparera skidorna men vilket alternativ är att föredra?
< < < 1 2 > > >
1977 • Skellefteå
#2
1 februari 2011 kl 08:00
Gilla
Åkmässigt så ligger jag kring 40 min på milen.
Christian Johansson
1976 • jonstorp
#3
6 mars 2011 kl 22:13
Gilla
RCR-spannet är inte lika hårt som RCS som är tävlingsskidan men jag tror belagen är i det närmaste likvärdiga (rättelse i efterhand: nej belagen är inte likvärdiga då RCR-belaget är en kompromiss vad gäller temperaturegenskaper. RCS får du optimerade efter temp.intervall). CRS är en enklare skida, både vad gäller belag och kärna.

Välj RCR om du skall välja Fischer och avser att åka ett eller annat långpass.

Har du potential att utvecklas till elitåkare gäller förstås bara det bästa: RCS. Har du inte den potentialen kan du ändå välja denna skida under förutsättning att du bara ska åka kortare pass för då orkar du troligtvis ändå trycka ner ett RCS-spann. Dock måste du ta ställning till temp.intervall.

Är du fåfäng väljer du den snygga CRS och har överseende med det enklare belagets lägre förmåga att ta upp glidvalla (sämre glid tidigare) och den enklare kärnans något långsammare respons (skjut upp ur snön).

Slutsats: Fler (även du?) borde köra RCR.
Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#4
26 november 2011 kl 11:51
Gilla
Hej! Jag är också löpare (året om) och gillar långdistans i betydelsen halv- och helmarathon. Har hållit på så länge med löpning att jag nu har den svenska klassikern i tanke för framtiden men.... löpningen är ju så enkel när det gäller utrustning, det räcker med ett par bra skor. Skidåkning däremot känns nästan omöjligt att komma in i för en sån som jag - redan den här diskussionen är långt över min nybörjarnivå. Har i flera år tänkt att jag ska köpa skidor för att kunna passa på att variera vinterträningen om det blir snö här i Stockholmstrakten men jag vet helt enkelt inte vad jag ska köpa! Vallningsfria skidor låter väldigt praktiskt men somliga avråder från detta. Vad säger ni erfarna skidåkare? Vilka råd kan ni ge en total nybörjare som vill köpa utrustning?

1957 • Arvidsjaur
#5
11 december 2011 kl 15:48
Gilla
Köp inte vallningsfria: Det ha kommit flera bra vallor för nybörjare som är enkla och lägga på sen kan man komplettera med vanliga burkvallor om man känner för det och undvik de dyraste vallorna i början. Gå sedan till en butik som är kunnig på skidor så att du får rätt spann =viktigast Vilket märke så kan du följa Christians råd. Du kan även kika lite på www.polder.se han har mycket bra paket i olika prisklasser.
vallor se http://skigo.se/Easy-skiwax-Paket.aspx ex vis
Lycka till
Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#6
12 december 2011 kl 19:46
Gilla
Hej och tack för svar.

Jag är ändå lite nyfiken på vallningsfritt, det lockar med enkelheten. VARFÖR ska jag inte köpa vallningsfria skidor?

Om jag nu ändå köper skidor som ska vallas - finns det någon som anordnar valla-kurser så man kan lära sig hur man gör? Kom ihåg att om jag skaffar skidor så är jag en fullständig nybörjare som inte kan något alls....
1957 • Arvidsjaur
#7
13 december 2011 kl 21:18
Gilla
Köp inte vallningsfritt om du vill ha glid! de är helt klart en kompromiss du får dåligt fäste och dåligt glid men har du bara tänkt åka lungt så fungerar säkert dessa. Om du tänkt åka vasaloppet så finns det valla proffs på plats
Roger Nyström
1956 • Bredbyn
#8
21 september 2013 kl 10:55
Gilla
Kolla Rossönsport (rossonsport.se) Han brukar ha bra priser. Ring och ta ett snack med Bryntesson får du säkert tips.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#9
24 september 2013 kl 00:29
Gilla
Kul diskussion om valla vs vallningsfritt. Körde vallningsfria hyr-Fischer i vintras 3 x 30 km och det funkade över förväntan. Uthyraren har dock behandlat dem varje kväll, sprayat med något som höll "fjällen" spänstiga; tror att det var silikon. Så visst blir jag lite osäker på vad som blir bästa köp.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#10
24 september 2013 kl 00:36
Gilla
Roger:
rossonssport.se — stavas med 5 s!
Då blir det lättare att hitta.
Barbro Blomqvist
1960 • Södertälje
#11
24 september 2013 kl 14:24
Gilla
Prova Atomic skin, vallningsfria, lägger bara på glid, funkar i alla väder.
Erik Nord
1976 • Järfälla
#12
24 september 2013 kl 15:02
Gilla
Klassificeringen du nämner är Fischers egen märkning av sina skidor.

De dyrast och antagligen bästa är speedmax, RCS Carbonlite, RCS, RCR osv. Det som skiljer är hur bra belagen är och vikten på skidorna.

Förenklat så är den absolut viktigaste egenskapen för att få en bra skida med möjlighet till fäste och glid är att skidan har ett spann som passar just dig. Kan du inte "trampa" ner skidan träffar aldrig fästet marken och du får bakhalt. Spannet är förståss beroende på vikt men även teknik och styrka.

Faktorerna som påverkar glidet är: skidan är spannet, belaget, strukturen, fästvallan och glidvallan i den ordningen. Så gå till en butik som hittar rätt skidor till dig ex. på nätet Skistart eller Pölder. En butik kan hitta rätt span åt dig på Speedmax, RCS, RCR det spelar ingen roll viken skida du väljer för spannets skull. De billigaste skidorna har en sämre kärna och sämre möjlighet att få ett bra och indivduellt utprovat spann.

Med tanke på din åkkapacitet och kanske vilja att ha ett bra material skulle jag inte köpa en enklare skida än RCR. Det finns givetvis fler bra skidtillverkare i klass med Fischer som Madsahus, Atomic, Salomon, Peltonen, Rossignol och Oneway mfl.

Vallningsfria skydor syftar på att det inte behövs fästvalla. Om man väljer att glidvalla så krävs det både för vallningsfria och "vanliga" skidor. Vallningsfria skidor blir bättre och bättre det finns ex vallningsfria RCS med riktiga spann, de skidorna har "fjäll" som fäste". Andra märken som Atomic har små stighudar som fäste. Det är i stort sett alltid kanon fäste men med sådana skidor men det blir en kompromiss som försämrar glidet.

Stenslipp kontra stålsickling. Egentligen är det bara ett sätt att behandla belaget och skapa en struktur på skidan. Om du inte vill glidvalla skidorna kan du använda stålsickling. Båda alternativen kan vallas men stenslip kräver preparering med glidvalla för att det ska blir bra. Min uppfattning är att du troligen kan få lite bätre glid om du vallar med högflour, pulver och fluider m.m. men att för de allra flesta har tillräckligt bra glid med stålsickel.

På skidforum finns en mastodont tråd i ämnet: http://www.skidforum.se/viewtopic.php?id=538

Börja med några enkla burkvallor som blå extra och en lite mjukare som går runt 0 grader samt ett universal klister så klarar du av de allra flesta fören. Alternativt skaffar du några spayflaskor med fäste.

Köp inte en för billig stav att den har kontrollrem och kostar minst 600 kr tror jag krävs för att du ska bli någorlunda nöjd. Dyrare stav blir framförallt styvare men även lättare och med en bättre "pendel".
Glenn Jäderlund
1987 • Uppsala
#13
24 september 2013 kl 15:10
1 Gilla
Jag köpte mig ett par Atomic Skintec förra vintern. Det var för mig det bästa köpet jag gjort nästan tror jag. Sluppit att fixa med valla och har alltid haft fäste. På Vasaloppet så kunde jag lugnt och fint ta mig förbi alla uppför då mitt fäste aldrig försvann. Har kört med dem i -20 och +3grader.. Fungerar bra oavsätt. Men vad jag har hört är det extra viktigt att kolla spannet på dessa. Kolla med en butik som kan så är det inga problem. http://www.atomic.com/sv-SE/Products/Nordic/Ski/Race/ATOMIC_SKINTEC/AB0020314.aspx
N S
1982 • Piteå
#14
3 oktober 2013 kl 12:29 Redigerad 3 oktober 2013 kl 12:31
Gilla
Jag tycker att du bör undvika Fischer av den enkla anledningen att dom ligger lite högre i pris.
Eller rättare sagt välj handlare först, sen prisklass och sen tar du den skida som du tycker är snyggast i den prisklassen.
Fördelen med Fischer är enligt mig att dom håller grymt jämn kvalitet. Så även en mindre skicklig handlar har chansen att hitta ett bra par till dig.
Övriga märken har blivit betydligt bättre på senare år men många utav dom har varit svårare att hitta bra skidpar hos. Det här är och har aldrig varit något problem för de som är skickliga på skidutplockning.

Om jag ändå skulle tipsa om ett specifikt märke för en nybörjare skulle jag säga Madshus eller Atomic vars spannprofiler i regel gör dem lättåkta om ens teknik inte är fulländad.
De hadlare som jag själv provat och varit väldigt nöjd med är polder.se och skistart.com. Bägge har bra rykte när det kommer till att välja skidor och kommer hitta skidor till dig.

När det kommer till belagspreparering så skulle jag rekommendera stålsickling enbart tack vare enkelheten. Du kommer ha bra glid i nästan alla temperaturer och du behöver inte göra nått åt skidorna på hela vintern. På fästsidan skulle jag tipsa om fästtejp! Ger bra fäste oftast hela vintern och i de flesta förhållandena.
Tack vare det senare skulle jag rekommendera dig att kontakta Skistart.com då dom erbjuder både Sickling och tejpning när du köper skidor av dem.

Sen är jag av åsikten att lägg pengarna främst på pjäxorna och stavarna och håll tillbaka lite på skidorna.
Pjäxorna av rena komfortskäl. Det är inte kul att åka om man har ont i fötterna efter 30min. Dessutom brukar enklare pjäxor vara för fodrade, det gör att fötterna blir blöta av svett och då blir dom kalla.
Stavar bör man lägga pengar på då styva stavar är nyckeln till farten.

Med din förmåga tror jag att du får svårt att bli nöjd över tiden med ett totalpaket på "bara" 3000-3500kr.
Jag skulle rekommendera dig att lägga minst 1500 på pjäxor och minst 1000 på stavarna och sen så mycket du känner dig bekväm med på skidorna. Reavaror och paketpriser kan hjälpa dig här.
Men som sagt kontakta nån av de större specialisthandlarna (inte intersport, teamsportia osv....) så kommer dom göra dig nöjd och glad (men fattig...)
1955 • Uppsala
#15
3 oktober 2013 kl 15:48
Gilla
Kommentar till NS:
"Men som sagt kontakta nån av de större specialisthandlarna (inte intersport, teamsportia osv....) så kommer dom göra dig nöjd och glad (men fattig...) "

Kanske stämmer generellt men undantag finns.
Team Sportia i Uppsala är väldigt kompetenta med bröderna Patrik och Magnus Ingesson i spetsen.
Gällivare
#16
3 oktober 2013 kl 16:04
Gilla
@ Per W

Skulle du rekommendera Team Sportia framför Alewalds vad det gäller skidor i Uppsala?
1955 • Uppsala
#17
3 oktober 2013 kl 16:18
Gilla
>> Karin
Har ingen koll på Alewalds men Team Sportia är garanterat duktiga.
Det jag däremot kan rekommendera dig är att gå dit då det inte är så mycket folk i butiken så de har tid för dig. Var grymt mycket folk i fjol första helgen med snö.
Men det gäller ju förstås alla butiker...
#18
3 oktober 2013 kl 22:46
Gilla
Bättre köra på tejp än vallningsfria, tejpen håller riktigt länge och är lätt att sätta dit.
Är man nybörjare så tycker jag att Madshaus och Peltonens långa spann är bra.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#19
4 oktober 2013 kl 08:45
Gilla
@ann-sofie: Kör på klassikern, du kommer inte att ångra dig;)!

Avslutade min med vansbrosimningen i år. Funderade många gånger, o några år, innan jag gjorde slag i saken. Mycket prylar - ja. Mycket tid o energi att lära nytt - ja. Men fantastiskt att se hur träning o målmedvetenhet ger resultat. Gick på vuxensimskola vuxensimskola(simmare fortfarande, mer o bättre än nånsin. Hur kul som helst:) , gått med i en cykelklubb (härligt med cyklon, men kass på att cykla. Ska bli bättre:) o åkte rullskidor med(kurs för
nybörjare, med vasaloppet i siktee). Köpt nya skidor till mitt andra öppet spår nu;). Lite mer träning på snö, så ska det nog gå lite fortare än senast.

Tveka inte längre, utan Kör så det ryker. Är mitt råd:).
Janne Österman
1967 • Malmö
#20
4 oktober 2013 kl 10:33
Gilla
Ni som diskuterar vallningsfritt eller inte: Enklaste måste ju vara att köra skate. Inget behov att valla varje gång man ska ut. Åker man inte så ofta så är det väldigt behändigt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.