Löpning Avancerad träning 4 inlägg 1893 visningar

Formtoppa till Lidingö tjejlopp

1967 • Uppsala
#1
18 augusti 2010 - 10:38
Gilla
Hej alla!
Jag ska springa Lidingö tjejlopp nu i september för första gången och undrar om det är någon som har lite tips på formtoppningsstrategier? Jag har en månad på mig ungefär och klockan tickar:) Och sen undrar jag också hur jobbigt det är om man jämför med tex gamla hellas loppet el liknande.

hej hej
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
18 augusti 2010 kl 21:14
Gilla
För att toppa formen drar man ner på total mängd träning men behåller samma intensitet och andel (märk andel) kvalitetsträning. Hur långt före tävling man skall dra ner och hur mycket är inte fastställt. Förutsättningen för formtoppningen är alltså att man har genomgått en period av tuffare träning fram tills 6-4 veckor innan loppet som man kan minska från. I annat fall gäller det väl främst att vila ordentligt sista veckan. I övrigt finns lite olika råd om hur själva träningen skall gå till. Men gemensamma råd är att göra träningen den sista tiden så tävlingsspecifik som möjligt. Det innebär kanske att köra intervaller/tempo i tävlingsfart (eller strax under) och köra de flesta pass i terräng om loppet går på sådant underlag. Tävlingsspecifik kvalitetsträning förutsätter att man tidigare har utfört kvalitetsträning. Om man introducerar nya träningsformer strax innan tävling riskerar man skador. Oftast rekomenderas att inte förändra träningen för mycket eller göra nya saker nära inpå tävling. Det är de flesta råd jag kommer på på rak arm.

Lycka til! Ska själv springa Lidingöloppet-
1967 • Uppsala
#3
24 augusti 2010 kl 18:44
Gilla
Tack!
Just nu så verkar det som jag får vila mig iform, väldigt förkyld. Typiskt, men skolan och dagis har dragit igång så det var väl väntat.
Jag kör på med backar och intervaller när jag tillfrisknat så får vi hur det går. Lycka till själv.
/ malin
Kristina Svedberg
1979 • Upplands Väsby
#4
24 augusti 2010 kl 19:57
Gilla
Backträning o intervaller rekommenderas, både branta backar upp och nedför! Sprang förra året, fick ont i knäna.. ovanan tror ja o för snabb upptrappning av löpträningen.. Nu är det dags för revanch o bättre startgrupp :)
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.