Löpning Träning 4 inlägg 6624 visningar

Utfall, benböj, knäböj??

Viktoria
1974 • Stockholm
#1
4 juli 2010 - 20:23
Gilla
Hej,

Kollade runt lite på övningar som stärker knäna, och hittade då inlägg om utfall, benböj och knäböj. Utfall vet jag var det är men min sjukgymnast säger att det är lätt att göra fel, vore bra om det fanns film/bild på hur man gör rätt eftersom jag glömt exakt hur sjukgymnasten visade mig.
Undrar även över vad benböj och knäböj är för nånting??? Någon som har koll på detta?
2006 • Alingsås
#2
4 juli 2010 kl 20:40
Gilla
Benböj och knäböj är samma sak, fast olika namn.

Knäböj kan göras på olika djup. Ska du tävla inom Styrkelyft krävs det att du går ner strax under 90 grader. När du går ner djupare än så, eller så djupt, aktiverar du mera rumpa. Här går jag ned precis så att det blir en godkänd böj (http://www.youtube.com/watch?v=3Nd-G0Xv8E4)

Det du ska tänka på är att stå ungefär axelbrett (lite bredare), tårna ska peka lätt utåt och under rörelsen ska knäna följa fötterna. Lättast gör du det genom att "trycka ut" knäna sidleds.
1987 • Solna
#3
5 juli 2010 kl 12:53 Redigerad 5 juli 2010 kl 12:57
Gilla
Du kan också köra med knälinda (sån blå) när du börjar köra benböj om du är osäker med knäna. Men annars är det en jätteenkel övning i teorin. Du har en stång på axlarna - sätter dig på huk - ställer dig upp. Klart.

Ha inte stången för högt upp på halsen utan så långt ner du vågar. Sedan sätter du dig - och du går så djupt du vågar. Du kan sätta dig helt om du orkar det. Sen upp igen. Men lyft inte på hälarna.

Viktigt att ha blicken högt så inte inte ryggen böjs och överkroppen faller framåt.

Andningen är viktig. Dra in luft till fulla lungor och spänn magen inför varje gång du går ner och sätter dig. Andas ut först på tillbakavägen när du nästan är uppe igen. Sedan nytt andetag.

Och ja som han över skrev så ställ dig axelbrett med fötterna. I början är man lite feg och vågar inte stå så brett men när man blir starkare i benen så vågar man ställa sig lite bredare. Och för knänas skull så pekar fötterna åt samma håll som benen. Dvs linte rakt framåt. - Det är bara att känna sig fram mellan varje "böj" vad som känns bäst och sedan justera.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#4
5 juli 2010 kl 14:06
Gilla
Hej Viktoria. Jag har använt mig av följande site:
http://www.stadium.se/traningstips/styrka/knaboj

Om du klickar i rullgardinen till höger finns video och instruktioner för många olika övningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.