Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 2 inlägg 1860 visningar

Backträning och kuperad träning inför LL?

1972 • Sollentuna
#1
23 juni 2010 - 00:54
Gilla  
Efter avklarad mara så är ju sommarens fokus för mig liksom för många andra inriktat mot Lidingöloppet till hösten.
Min fundering här handlar om ett ultimat sätt att bedriva träning i kuperad terräng. Inser ju såklart att man i vanlig ordning behöver alternera mellan vanlig distans, intervaller, backintervaller osv. Men det skulle vara intressant att få några synpunkter och bra tips hur ni andra bedriver er löpträning i kuperad terräng.

För det första är det såklart alltid bra att springa i backig terräng inför LL. Det jag funderar lite kring är hur man ska springa den. Har provat vanliga backintervaller.. typ 10 gånger upp och ner för en backe. En annan bra träningsform som jag provat är den backiga fartleken då jag helt enkelt ökar farten i ett gäng backar och detta ganska impulsivt och planlöst.

Funderar på ytterligare varianter. Kan det vara en bra idé att springa snabbt både utför och uppför och sedan köra lugn jogg på lite planare partier? Just variation i både fart och terräng borde ju vara effektivt. Kanske en annan variant kan vara att köra långpass i kuperad terräng och även då springa snabbare i backar och sedan ha lugnare långpasstempo. Eller kanske helt enkelt bara springa kuperat och inte tänka på fartökningar alls :)

Skulle vara kul med lite idéer från andra LL-löpare.

Tomas
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
23 juni 2010 - 10:38
Gilla  
Jag inbillar mig att det är bra att jobba med fartökningar både uppför och nerför, och att köra dom vanliga distanspassen i kuperad terräng.

Själv hade jag tänkt mig att överlag lägga majoriteten av dom lätta distanspassen på kuperade slingor, köra en hel del långa backintervaller och jobba lite extra på lårstyrka (då får jag en ursäkt att cykla). En del backig fartlek kommer det också bli, ibland fort uppför, ibland nerför. När det väl är dags får man väl se om det var rätt...
Jag kan tillägga att jag aldrig sprungit LL, så jag kan mycket väl vara helt ute och cykla här.
/Johan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.