Löpning Kläder, Skor & Prylar 2 inlägg 2707 visningar

skor o löpteknik

Lorelai Esplund
1982 • östersund
#1
28 mars 2010 - 01:11
Gilla
Står i valet och kvalet här... läser det mesta jag kommer över om löparskor men verkar inte riktigt vilja landa tyngre på än den ena eller den andra sidan. Kanske ni kan hjälpa mig att tippa över?

Är ny med att springa rutinerat, varit högst sporadiskt tidigare, men nu har rutinen äntligen kommit på plats. Springer 2 dagar, vilodag 1 osv.
Detta har fungerat bra tills jag för tre dagar sedan begav mig ut på en asfaltsrunda. då kom värken i skenben och höft.

Kan inte känna mig helt säker på vad och varför jag har värk. Alltså, leder, muskel eller vad. Lite som ett hopkok av värk.
Jag vet att jag sprang annorlunda på asfalt än i skogsrunda, tog ut stegen mer och landade mer på hälen. Ville testa...
Annars tar jag ut små steg och försöker hellre att hitta ett naturligt flyt än något annat. på rundan idag försökte jag pinna in vart värken sitter och när den trycker på. Om det gjorde skillnad när jag satte i häl, helfot eller framfot.
Ja skillnad kunde jag känna. När jag satte ner hela foten och lät den rulla så att jag tryckte ifrån med framfoten kände jag inget tryck mot skenbenet.
Tryck på både häl och framfot skakade till på olika punkter i ena benet.

Värken som kom nu, kom i samband med 2 olika saker:
*2 dagar asfalt i helt ovant skick, en annan löpteknik än annars.
*Tagit en medicin i 3½veckor som har biverkningen led/muskelvärk, det är alltså den tiden på medicineringen där bieffekterna kan börja komma.
(Skall konsultera läkaren på mån.)

Hur som helst.
Vad gissar ni er till?
Är det lönt att fortsätta i ett par rejäla skor? Låta kroppen vänja sig in med detta först innan övergång till FFV.
Eller spelar det kvitt och jag kan lika gärna passa på att hoppa över till FFV direkt? Kan inte hålla på och köpa en massa olika skor, utan behöver välja någonting att starta med.
Vadmuskeln hos mig är i god kondition, tror inte att övergången blir så hemskt. Frågan ligger väl mer i avlastningen på de punkter jag nu känner värk.
1960 • Kullavik
#2
28 mars 2010 kl 08:37
Gilla
Att landa på hälen låter mindre bra.

Det låter som om du borde skaffa ett par Fivefingers och sakta och försiktigt öka på löpmängden men börja på en låg nivå. Komplettera med tåhävningar mm. Du kan nog springa i dina gamla skor i bland, men spring som om du var barfota.

Att köpa nya stabila skor låter som rent slöseri med pengar.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.