Löpning Övrigt 9 inlägg 4758 visningar

Pissnödig

Kurre Bussman
1956 • Karis
#1
15 februari 2017 - 10:50
Gilla
Här har säkert funnits trådar angående tankar som kommer och går under löpträning, men kanske inte om detta. Blev nödig under gårdagens länk och utförde bestyret efter några kilometer då det inte gav med sig. Har bara märkt i tävlingslopp då jag svettas en hel del att nödigheten avtar och försvinner om en tid, sen kan det ta tid och mycket vätska efter målgången innan man blir nödig igen. Med min fantasi beror det på att urinet vid vätskebrist går i omlopp på nytt, men vad händer på riktigt?
1971 • Nykvarn
#2
15 februari 2017 kl 10:56
Gilla
Här kan du läsa en hel del om njurar, urinproduktion och vätskebalans:
http://www.1177.se/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Njurar-och-urinvagar/

Kroppen kan tidigt i processen, i nefronet i njurarna återabsorbera vätskan men har den färdiga urinen väl hamnat i urinblåsan finns bara en väg ut :)
1965 • Kungsholmen
#3
15 februari 2017 kl 11:04
1 Gilla
Tror nödighet ibland är inbillad (psykosomatisk). Har själv upplevt enorm kissnödighet på maran som jag vägrat acceptera och sen har den gått över och försvunnit. Tror det är hjärnan som försöker lura en att stanna ;-)
Walker67
1947 • Växjö
#4
15 februari 2017 kl 13:10
Gilla
Jag tror att det lite har med åldern att göra från 60 år och uppåt har det snarare varit regel än undantag att jag fått stanna och kissa. När jag går min "aktiv vila runda" blir det 3 ggr på vintern när det är kallt, men då svettas jag inte . Vid svettdrivande träning ser jag alltid till att kissa innan jag börjar, ibland behöver jag inte stanna, ibland måste jag. På vasaloppet har jag fått stanna från 1 ggn till 5 ggn men det beror ju lite på att jag dricker ganska mycket vid kontrollerna.
Är det riktigt varmt på sommaren kan jag få slippa att stanna, men de höstmaraton jag gjort har det blivit två gånger. Det känns otroligt skönt när man lättat på trycket under ett lopp, formen stiger många grader sen man sluppit trycket där nere.
Det produceras mycket primärurin på ett dygn, men det mesta tas tillbaka innan det når urinblåsan, skulle tro att den funktionen försämras med åren samt att vid kallt väder kroppen gör sig av med vätska för att det skall bli mindre att värma upp.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#5
16 februari 2017 kl 10:44
Gilla
Nu får vi se hur långt ifrån sanningen jag hamnar, men av vad jag minns jag hört/läst så något sånt här:
Vid lite hårdare aktivitet så stänger kroppen av urinproduktionen och lägger krut på att svettas. Men om du är ute och joggar med 120 i puls så är det inte säkert det räcker för att kroppen ska stänga av.
Detta händer mig när jag är ute med tjejen, får ofta stanna till då medan när jag springer själv händer det nästan aldrig.

Det är även en av anledningarna till att rekommendationen att dricka massa under tex en mara kan ge skadlig effekt om man är ute i massa timmar och lyckas dricka stora mängder (rent) vatten.
Rekommenderar denna (alla delar): http://traningslara.se/vatskeintag-vid-traning-del-iv-for-mycket-vatska-ar-farligt/
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#6
16 februari 2017 kl 10:49
Gilla
Hittade visst vart jag hade läst det :) dricker man bara normalt, så att man inte är törstig, så ska man nog inte behöva stanna under ett löp-lopp 1-42km...

"När du motionerar så stänger din kropp mer eller mindre av din urinproduktion. Det är på grund av detta som det är väldigt ovanligt att man faktiskt blir kissnödig under ett träningspass. Det kan givetvis hända givetvis men är ovanligt. Det faktum att urinproduktionen minskar kraftigt gör att det lätt kan bli farligt om du dricker för mycket vatten eftersom det kommer in mer vatten i blodet som spär ut den viktiga koncentrationen av natrium i förhållande till vätska och kroppen kan sen inte lösa det genom att producera stora mängder urin."
https://www.google.co.nz/amp/traningslara.se/hur-mycket-vatten-ska-man-dricka-pa-en-dag/amp/?client=ms-android-samsung

Walker67
1947 • Växjö
#7
16 februari 2017 kl 21:01
Gilla
Jag gör ett utdrag ur Naturkunskap B för gymnasiet, där människokroppen utgör den del;
Urinbildning
Urin bildas i njurbarken genom filtrering och kallas primärurin. Det består av aminosyror, glukos och salter samt kvävehaltiga avfallsprodukter från ämnesomsättningen som urnsyra och ammoniak.
Det bildas inte mindre än 170 liter primärurin per dygn, men 98 % av detta tar njurarna strax tillbaka i en njurkanal mellan kapslarna och ett samlingsrör. 1/8 av vattnet tas upp i samlingsröret under inverkan av hormonet ADH. Kyla och alkohol hämmar ADH-bildningen, därför bildas mycket urin vid berusning och kyla.
Efter uppsugning återstår ung 1,5 l vätska och det kallas sekundärurin, som lämnar kroppen via urinblåsan.
Min teori är då att vid stigande ålder minskar förmågan att bilda ADH, vilket då skulle förklara det ökade behovet att urinera. Omvänt så borde det bildas mer ADH vid hård fysisk ansträngning, då vätskan i kroppen behövs för svettningen.
anm. ADH=antidiuretiskt hormon
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
17 februari 2017 kl 00:55
Gilla
Det är också ofta en psykisk fråga, som Peter P var inne på försöker ibland det undermedvetna få en att ta paus och använder diverse trick som t ex att framkalla känslan av kissnödighet. Stannar man kan det ibland vara nog så svårt att klämma fram några droppar.....
Det blir lätt en vana om man stannar för lättvindigt. Samma sak att gå upp på natten - för äldre män betraktas det som normalt men jag har märkt att jag kan vänja mig av vid det med en del ansträngning och kontroll av intag på kvällen. Samma sak gäller på långpass och tävling - jag stannar sällan på Vasaloppet fast det tar 7 timmar eller mer för det mesta. Inte heller på maror. Men ibland gitter jag inte hålla igen eller har dålig salt/vattenbalans.
Har hört från säker källa att tävlingscyklister i Tour de France m fl långtävlingar väljer att kissa på sig under loppen. Och att det är en anledning till att de gärna sprutar champagne på prispallen (de som inte får pris kan ju dra sig undan en stund...)
Walker67
1947 • Växjö
#9
17 februari 2017 kl 12:37
Gilla
På mina "aktiv-vila-pass" och om jag stått frusit länge är urinen bara vatten.
Före ett lopp kan det hända att man lite före start att man har "nervöst pissande eller för säkerhets skull" och då brukar det inte bli så många droppar. Annars har jag inga problem att få ut urinen, ibland kan det vara svårt att hålla sig, då det trycker i nedre delen av magen, speciellt om man befinner sig i tättbebyggt område långt från någon skog.
En annan orsak till att man behöver pissa är om man har IBS-mage och gaserna trycker på urinblåsan.
Sen spelar givetvis in vad man dricker före ett pass, jag dricker ofta nyponthe och det har en diuretisk inverkan har jag märkt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.