Sökes: Hänsyn och självinsikt

De senaste dagarna har jag funderat en del. På hänsyn och respekt. Och på självinsikt. Ibland har jag en ryslig brist på den senare. Som när jag drar iväg på racern i en rasande fart och tror att jag ska snitta över trettio alldeles själv i sju mil. Jag kroknar förstås när jag vänder mot vinden och inser att jag haft medvind i tre mil.

Men det är fler som saknar självinsikt. Jag förstår till exempel inte vad långsamma bröstsimmare har att göra i snabba banan i simhallen. Det finns oceaner av plats utanför just den banan, så det är helt obegripligt att de väljer att plaska omkring just där. I normala fall tycker jag att man ska låta bli att jämföra sig med andra, det spelar liksom ingen roll hur snabbt alla andra springer/cyklar/simmar utan det viktiga är din egen utveckling och är det någon du ska jämföra dig med så är det gårdagens version av dig själv. Men det finns undantag. Till exempel är det lämpligt att fundera lite över om du verkligen hör hemma i snabbsimbanan om du ideligen blir omsimmad av simmare som gör två längder medan du knappt gör en. Självinsikt!

Och sen var det det där med hänsyn och respekt. Vi är många som samsas om löpspår, skidspår, cykelvägar och gator. Du och dina femtielva småbarnsmorsekompisar får gärna gå i bredd med era rymdfarkostliknande barnvagnar i löpspåret, men då måste ni ha uppsikt både framåt och bakåt och vara beredd att flytta på er om någon kommer springande. Samma sak gäller löpare som av någon anledning springer där det är meningen att man ska cykla mtb eller rida. Håll uppsikt och tänk på att stigen egentligen inte är gjord för dig!

På landsvägar får vi cyklister vara lika mycket som ni bilister. Vi gör vårt bästa för att hålla oss så samlade och tighta som möjligt, du borde göra ditt bästa för att köra trafiksäkert och inte äventyra vare sig ditt eget eller våra liv.

Och sen ska vi bara inte tala om hundägare som trampar sönder skidspåren. Än så länge är det inte snö så jag ska försöka låta bli att elda upp mig över den grejen. Kanske har det hänt något med mänskligheten så att vi slipper den plågan i vinter.

Jag hör att jag låter som en surtant. Men så får det vara. Allt jag önskar är bara lite ömsesidig hänsyn. Okej?

Titta vad jag hittade på min lilla löptur idag! Ett gammalt grustag som numera är naturreservat och som man får springa och cykla runt i om man vill. Många fina backar att erövra stavlöpandes i höst!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.