Bra tips? Någon?

Hej allihopa!

Jag heter Martina Haag, är författare och löpare och kommer att gästblogga här i två veckor. Jag är ganska nybliven springentusiast om man jämför med andra här på Jogg.se. Jag har sprungit i tre och ett halvt år, började efter jag hade fött mitt fjärde barn, Diana, och upptäckte att det var lite trögt att hoppa i sina vanliga jeans. Och att folk reste sig för mig på tunnelbanan för jag fortfarande såg så gravid ut när Diana var ett halvår.

Jag var tvungen att börja träna och löpning var det som fanns lättast inom räckhåll. Första gången jag sprang blev det 12 minuter. Sen vände jag om och gick tillbaks hem. Nästa dag tänkte jag, kan jag greja tolv måste jag kunna fixa tretton, och så där höll jag på och la till en minut per löppass och nu kan jag springa lite längre än tolv minuter.

Rekordet hittills är Hornstull – Järna på en dag, det är sex mil. Men det tog en hel dag. Nu peppar jag inför Medoc Marathon och tänkte passa på när det finns tillgång till så många löpare att fråga: Hur gör ni för att behålla tånaglarna? Jag har provat: Dubbla strumpor, tejpa naglarna i förväg, jättestora skor och att inte dundra på i nerförsbackarna. Men hur jag än gör så rasar naglarna som höstlöv efter marathonsträckor. Är det någon som har ett bra tips?

Marathon har samma effekt på mina tånaglar som pedikyrreklam. Fast tvärtom!

 

Tack på förhand!
/ Martina

13 kommentarer till inlägget

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#1
28 augusti 2012 - 09:24
Har alltid fått problem med tånaglarna på marathon ( och liknande, som Runes 5,5 milare ;) MEN nu i år i Stockholm blev det en storlek större skor (samma modell) - och det funkade!! Inga blånaglar, inga tappade naglar, inte ens ONT i tårna!! Har du snört dom stora skorna ordentligt så inte foten liksom glid fram?
Lycka till på Medocen!!
Maria
1978 • Västra Frölunda
#2
28 augusti 2012 - 09:25
Mina naglar brukar inte heller må så bra efter 2+ mil i vanliga skor. Det har däremot aldrig varit något problem i Five Fingers (eller barfota, men jag har aldrig sprungit långt barfota ännu). Fast det tar förstås lång tid att vänja sig så pass att man kan springa långt i Five Fingers.
1973 • Solna
#3
28 augusti 2012 - 09:26
Jag brukar gå upp en halv storlek i sko och dränka fötterna i vaselin. Funkar fint för mig!
1974 • Falun
#4
28 augusti 2012 - 10:03
Hej Martina!
Håller med Maria i tidigare inlägg om att du ska gå upp en storlek och som du gör ha dubbla strumpor men sedan knyta "låset" för att få hälen att sitta fast i hälkappan.
Du ska se hur man gör på marathon.se.

Lycka till på ditt maratonäventyr
1972 • London
#5
28 augusti 2012 - 10:59
Japp, större skor! Och även strumporna kan sitta åt och skapa problem har jag märkt, så testa lite längre strumpor som inte stramar över tåspetsarna. Jag brukar klämma fast dem mellan tårna medan jag stoppar foten i skon och sedan vicka på tårna tills strumporna liksom åkt ut igen.
Och - jag klipper ner naglarna ordentligt, om de liksom sticker upp lite får jag ont. Om mina naglar såg ut som på bilden skulle jag genast tappa allihop :)
1965 • Östermalm
#6
28 augusti 2012 - 13:31
Första året tappade jag alla naglar, nu tappar jag inga längre.
Den enda skillnaden jag känner till är att jag springer med mer avslappnade tår nu. Förr pressade jag ner tårna i backen, nu hänger de fritt.
Maria Johnson
1980 • Piteå
#7
28 augusti 2012 - 14:23
Hej, jag har haft detta problem att tånaglarna rasar av efter maratonlopp (i mina fem första). Men nu inför årets Stockholm maraton provade jag att använda alla hål på skorna och använde även de där övre bakre hålen vilket resulterade i inte en blåsa, inte en blånagel och naglarna sitter ännu :)
Det är mitt tips!!! Lycka till!
Anders S
1973 • Göteborg
#8
28 augusti 2012 - 14:24
Läste i Paula Radcliffes bok att hon tappade naglarna av för stora skor. Själv har jag tappat mina när skorna är lite för små, naglarna för långa eller när passformen på skon är dålig.

Så skorna skall vara lagom, varken för stora eller för små, naglarna får inte vara i kontakt med skon.
Testa massor av skor och hitta din modell!

Jag har sprungit 14 mil utan att få en enda blånagel så det går ju :-)
Henrik Larsson
1971 • Tyresö
#9
29 augusti 2012 - 16:53
Bytte skor förra året och sedan dess inga problem med tånaglar. Dvs de är fortfarande kvar på tårna och ofärgade. Tänkte inte på storleken alls så vet inte varför. Vi ses i Medoc!
Håkan Hanning
1958 • Saltsjöbaden
#10
29 augusti 2012 - 17:03
Slappna av i tårna så du ej pressar tårna ner och spänner dig, det brukar jag tänka på, som även Peter skrev tidigare.
Annars så har jag ej behövt större skor ev 1/2 storlek större.
Vad gäller Medoc Marathon så kan du ju börja med ett par glas vin vid starten och sen fortsätta med det vid varje vätska så kommer iallfall fötterna glömmas bort och bli minsta problemet. Ha, Ha
Tänkte själv springa Medoc M ngn gång du får gärna återkoppla
hur det var : LYCKA TILL
Annelie Nordmark
1968 • Skogås
#11
30 augusti 2012 - 12:12
Hej Martina
Löplabbet, Kungsgatan har (kommer inte ihåg namnet) men det är små silicontuber från scholls som man sätter över tån/nageln som tryckavlasning. Fungerar bra för mej.
1964 • Bromma
#12
3 september 2012 - 13:47
Tack snälla alla för tipsen, super!
Anders S
1973 • Göteborg
#13
3 september 2012 - 13:53
Sen är det ju coolare med blånaglar än med nagellack! Varje blånagel är en berättelse :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.