Snacka med vänner, plugga in lurarna eller lyssna på sin träning? Det är frågan. Foto: Per Karlsson

Lyssna på ditt löpsteg

ReportageI en engelsk trädgård sitter en koltrast som blivit så påverkad av sin omgivning att han, såväl morgon som kväll, härmar en ambulans. Anders Mildner blev nyfiken och skrev en bok om hur världen låter idag.
Vi ställde lite frågor kring träning och ljud.

Ljud, vad är grejen?
Ljuden i vardagen påverkar oss i större utsträckning än vi tror. Snabbmatskedjornas högtalare får oss att äta snabbare, varuhusmusik att handla mer och störande buller får oss att koncentrera oss sämre. Vi har nästan inte några "tysta" platser kvar. Stillhet är också en klassfråga där vissa grupper drabbas i större utsträckning.

Vi människor hanterar detta på olika sätt. Vi höjer rösten när vi pratar, vi slutar lyssna på vår omgivning och vi skapar våra egna ljudrum med hjälp av olika musikspelare. Vi "stänger in" oss.

Musik och träning, hur funkar det?
Det blir lättare att träna med musik eftersom musiken påverkar vår sinnesstämning. Viss musik, t.ex. Mozart triggar vår kreativitet. Sen finns det musik som peppar oss under fysisk aktivitet. Här finns det såklart personliga variationer, men vi vet att ett högt och fast tempo ökar vår takt. Lite arg och trotsig musik som kan få dig att hålla ut längre på ett långpass.

Ljudböcker då?
Frånsett behovet av ett eget ljudrum handlar det nog mer om att som löpare glömma bort tiden. Det är lättare att springa en timme om man lyssnar på en intressant berättelse. Jag tror ingen hade kommit på tanken att lyssna på en ljudbok om man skulle springa ett 100-meterslopp.

Lyssna på din träning
Det finns ljudupplevelser som vi helt missar idag. Vi skulle lära känna våra kroppar lite bättre genom att lyssna på ljuden och dessutom få större förståelse för den miljö vi springer i.

Vig några kilometer till att lyssna. Välj en avsides slinga och fundera: Hur låter egentligen ditt löpsteg? Hör du din puls? Eller din andning? Hur låter skogen du befinner dig i?
Ju mer du lyssnar desto mer kommer du upptäcka.

4 kommentarer till artikeln

1978 • Arboga
#1
28 januari 2013 - 13:00
Förmånen att få springa i ljuslös skog verkar gått många förbi eftersom den promt skall peta in proppar i öronen. Men tyvärr så hör man faktist inte så mycket av skogen när man springer. Bättre är att lämna springskorna hemma och välja ett par bekväma promenadskor och långsamt ta sig fram, då hör man skogen. Får man med sig kameran kan det tänkas att något som låter också fastnar på CCD-sensorn.
1972 • Linköping
#2
28 januari 2013 - 21:34
Om ni inte redan läst boken rekommenderar jag den varmt! Har nyligen läst den, och vågar påstå att det är en av de bättre och mest tankevärda böcker jag läst på länge!
1967 • Varberg
#3
30 januari 2013 - 09:28
Jag springer alltid utan musik o hörlurar, lyssnar på min omgivning i skogen, det är så rogivande.
Liz Bri
1982 • Odense
#4
30 januari 2013 - 14:13
intressant artikel. Springer också helst utan onödiga extraintryck från omgivningen och kan bli oerhört störd av dunkande musik och flimrande tv-skärmar på gymmet. Jogga ute är rogivande.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.