Mörkret är här och vi skall igenom. Foto: Jonas Lind

Säsong för pannlampa

PrylarIdag finns det massor med smidiga pannlampor på marknaden. Effektiva dioder har gjort sitt intåg och gjort det enklare att se i mörkret. Men som alltid finns det olika nivåer och prisklasser. Så vad skall man då tänka på?
Ja det finns naturligtvis massor:

Nivåer: Skall du springa på vägar där underlaget är plant räcker det oftast med en enklare lampa som ger en ljuskägla en bit fram. Ger du dig in på mindre grusvägar, som ofta är håliga, kan det behövas starkare lampor eller extra belysning just där du sätter fötterna. Rena orienteringslampor, som är anpassade för terrängen, är mycket kraftiga. Med dem kan du både planera löpvägen och se var du sätter fötterna.

Ljusstyrkan: Mäts i enheten lumen(lm). För enklare löpning räcker 50-100 lm. Kör du grusvägar eller motionsspår i högre fart är det värt att sikta på 300-500 lm. Vill du riktigt ut i spenaten finns det värstingar på över tusen lm.

Passform och känsla: Är en mycket viktig parameter. Är lampan tung eller svajig när du rör på huvudet kommer du inte vilja ha den på dig. Känn på komforten på banden. De skall gärna ha lite silikonfäste. Vissa är smala och måste då sitta lite tightare. Andra är breda och somliga har ett tvärband över huvudet. Dessa ger en mer hjälmlik känsla.

Batterier: Producenterna har försökt lösa grejen med batterier på tre sätt. Smidigare lampor har integrerade batterier som väger mindre men inte ger maximal ljusstyrka. Mellanvarianter har batterierna på bakhuvudet. Detta ger jämnare balans då all vikt inte ligger i pannan. För riktigt kraftiga paket är det ibland midjebälte/jackficka som gäller. Detta avlastar huvudet och ger längre hållbarhet då batterierna kan hållas varma vid kyla. Nackdelen är att man får ännu en sladd bredvid hörlurarna att trassla in sig i.

Vad det gäller laddning får man fråga sig själv vilken person man är. Är man typen som alltid laddar sina prylar är ett uppladdningsbart batteri att föredra. Om man, inför varje pass, i panik brukar upptäcka att gps-klockan nästan är tom, är det smartare med en lampa med utbytbara batterier(om man nu kommit ihåg att bunkra sådana).

Funktioner: Som försäljningsargument används ofta olika funktioner i form av rött ljus(stör ej mörkerseendet), olika blink och justeringar. Skall man vara ärlig så är det väl i huvudsak två saker som är intressanta. Dels att lampans riktning enkelt kan ställas om (och behåller den positionen) och dels att ljusstyrkan kan ställas ner om man behöver spara på batterier.

Priser: Även här får man fundera på vad man behöver och kanske framförallt HUR mycket den kommer användas. En billig (100-300kr) som används är ju mycket bättre än en värsting(över 2000kr) på hatthyllan. Å andra sidan är en billig variant som inte räcker till en onödig utgift om man måste byta upp sig. För medellöparen bör 300-700kr räcka mer än väl.

Som backup finns det utmärkta gratis ficklampor i appstore och andoid market. Men se upp, de suger batteri!

8 kommentarer till artikeln

1969 • Björkholmen
#1
22 oktober 2012 - 10:38
Har precis inhandlat en Led Lenser H7 som jag hittills är mycket nöjd med!
Peter Nilsson
1962 • Stora Ursvik
#2
22 oktober 2012 - 10:57
Köpte en Magicshine MJ 886H på XXL. Magicshine har tidigare haft en serie med väldigt ljusstarka och uppskattade lampor avsedda för cykelmontage, dessa har många löpare kompletterat med pannband och fäste och sprungit med. Men 886H är alltså deras första löparlampa.
Den lyser starkt nog för att smälta snö :-) Återstår att se om batteri och kvalité håller måttet också.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#3
22 oktober 2012 - 11:07
En sak jag tänkt på när det gäller den "fantastiska" funktionen med röd lapa riktad bakåt så att man syns för tex bilar och cyklar som kommer bakifrån. Kolla att den går att stänga av om du springer med kompisar. Inte så roligt i längden att ha en röd lampa som lyser en i ögonen.
Sofia Hänström
1971 • Sundsvall
#4
22 oktober 2012 - 16:11
Det smärtar mig att höra att min värstinglampa som jag har fått, och älskar, är tre tusen kronor dyrare än nödvändigt!
Vad är det jag har som inte de "billigare" lamporna har?
Per Hellström
1972 • Kungsbacka
#5
22 oktober 2012 - 17:41
Härligt att springa med lampa. Känna sig som en del i något stort - ungefär som att titta på en stjärnklar himmel.....några fler av mina egna tankar om pannlampslöpning finns på: http://justnuvilljagspringa.blogspot.se/2012/10/lopning-med-pannlampa.html
1972 • Växjö
#6
22 oktober 2012 - 18:09
http://www.maskinhandel.com/sv/led-belysning/led-barbart/pannlampor/supra-vision-1000-led-pannlampa-cykellampa-med-1000-lumens.html

En sådan har jag sedan februari och jag är mycket nöjd. Den är inte den lättaste men har bra ljustyrka och lång batteritid. Jag använder den bara på träning och då spelar kanske vikten inte så stor roll. Särskilt på vintern när man ändå inte har lättaste skorna och mycket kläder på sig. Det är batteripacken som väger, lampan är lätt nog och sitter bra. Verkar rejält tålig.
Har också skaffat ett baklyse som enkelt fästes bakpå huvudselen, den kostade 59 kr på Citygross och då följde ett framlyse med som blir ett extra på grabbens cykel.

Mörkerlöpning med en bra lampa kan vara lika mysigt som det kan vara otäckt att ta sig hem när mörkret överraskar en.
Richard André
1969 • Torslanda
#7
23 oktober 2012 - 11:37
Ett tips vid mörkerlöpning kan vara att ha en minificklampa i fickan så att man har nödbelysning ifall batteriet plötsligt ger upp eller att pannlampan går sönder. Det finns ju sådana där som är mindre än ett finger som är lätta att ha med.
1962 • Smäcken
#8
23 oktober 2012 - 20:01
Hittade en mycket billig 3wattslampa i Julakatalogen http://www.jula.se/led-pannlampa-957123 Den lovar 160 lumen och med fokusfunktion. Jag tror att jag törs prova den, särskilt med tanke på priset. I sportbutikerna får man lägga ut 10 ggr så mycket pengar för samma ljusstyrka. 99:- värt att prova, om inte någon har andra synpunkter förstås.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.