Att springa i vatten kan vara riktigt bra träning Foto: Anders Gustafson

Vattenlöpning- så funkar det

TräningLöpning kan innebära många olika saker. Springa snabbt, springa långt, springa kort, springa fint eller kanske springa för att rensa huvudet efter en tuff dag? Utöver löpningen finns det också en del träning som vi kallar för alternativ, eller kompletterande träning. Vattenlöpning kan kvalificera sig till båda dessa kategorier. Det passar bra som alternativ vid eventuell skada men också som komplement de dagar vi vill träna något annat än just löpning. Ingmarie berättar hur det funkar.

En vanlig fråga som dyker upp kring vattenlöpning är "Varför ska jag springa i en bassäng?" För mig är vattenlöpning ett skonsamt sätt att träna, där skelett, leder och ligament skonas samtidigt som intensiteten ändå kan vara hög. Det är ett bra sätt att rymma fler högintensiva pass, som till exempel intervaller, utan att utsätta kroppen för det extra slitage som detta innebär.

Alla typer av träningspass kan egentligen översättas till vattnet, det går bra att köra såväl distanspass, intervaller, fartlek, långpass och tröskelpass i vattnet. Det enda som kanske blir lite svårt är backträning. Återhämtningspass i vattnet funkar klockrent!

Saker att tänka på:
 
- Spring med ett något överdrivet löpsteg och jobba samtidigt hela tiden ordentligt med armarna.
- Luta dig inte för mycket varken fram eller bak. Lutar du dig fram blir det som hundsim och det är ju inte riktigt meningen. Det är ganska lätt att "fuska". 
- Jobba även med fötterna. Testa olika steglängder, frekvenser och böjning/rakhet på benen.
- Bältet är inte en flytväst. Den klarar inte av att hålla dig flytande.
- Pulsen blir inte riktigt lika hög som på land eftersom vattnets tryck "hjälper till" att forsla tillbaks blodet till hjärtat. En del specialister på ämnet menar att förutom den bra träningen så ökar även kroppen antalet mitokondrier, "energifabriker", eftersom trycket gör att det blir en liten syreskuld i musklerna.
- Ge inte upp! Prova vattenlöpningen åtminstone 5-10 gånger innan du sågar den.  
- Fyll på med vätska efteråt, det är svårt att känna hur mycket du svettas eftersom du är i vatten.

Tänk på att du bör sträva efter att hålla dig flytande hela tiden, dvs inte nudda botten. Det gör passet betydligt jobbigare och du aktiverar dessutom även överkroppen på ett effektivt sätt för att just hålla dig flytande. 

Det är inte ett måste att använda ett flytbälte till hjälp, men om du ska köra längre pass kan det vara en bra idé. Korta intervaller och sprintar går oftast bra att köra utan. Det finns bälten avsedda för ändamålet att köpa i sportaffärer och internetbutiker.

Sist men inte minst, kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel, det viktigaste är att passet blir av. Variera och prova dig fram tills du hittar det upplägg som passar dig bäst. Ha så skoj! 
 

18 kommentarer till artikeln

1977 • Göteborg
#1
10 oktober 2012 - 09:36
Tack så mycket för en bra artikel! Sjukgymnasten har rekommendera mig att göra just detta (springa i vattnet) för att inte slita så mycket på kroppen.

Jag har lite svårt att tänka mig att jag kommer tycka om det för det är ju just att vara ute som e såå skönt! Ute i naturen o få se allt omkring.
I bassängen är det så höga ljud o känns så trångt (vilket det kanske inte alls är) men så uppfattar jag det.
Tycker oxå det luktar klor o kluckar i öronen väldigt mycket.

Har du några tips om hur jag skulle kunna tänka om och få det mer positivt?
Jag har ju faktiskt inte ens provat det än!!!
Jag kanske får en helt annan känsla till det när jag provat :)
Johan I
1987 • Örebro
#2
10 oktober 2012 - 10:12
Bra med lite tips men saknar lite mer hur man praktiskt genomför sitt pass. Själv har jag aldrig kört vattenlöpning. Låt säga att man har tillgång till en bassäng, 25-50 m. Och det är avspärrat för simning, med kanske 2-3 simmare per bana. Var kör jag vattenlöpning, och hur? I mestadels grunt vatten? En hel längd fram och tillbaka i bassängen eller t.ex. 10 m fram och 10 m tillbaka? Störs simmarna av det?
1977 • Göteborg
#3
10 oktober 2012 - 11:06
Jag tror inte man kommer någonstans i bassängen utan jag tror att man står o stampar vatten :)
Margit S
1961 • Luleå
#4
10 oktober 2012 - 17:38
Vattenfast MP3!!
Fredrik N
1967 • Täby
#5
10 oktober 2012 - 17:38
Jag brukar utgå från Pfitzingers olika pass när jag springer i vattnet. Se http://www.pfitzinger.com/labreports/water.shtml och http://pfitzinger.com/labreports/9wkH2O.htm.
1986 • Lycksele
#6
10 oktober 2012 - 18:13
Vattenlöpning är utmärkt, som hon säger, mindre belastning men ändå en bra konditionsträning, och jag med skador på knäna som gärna springer ute varje dag behöver komplettera med detta. Jag brukar köra lite olika, men ett tips kan ju vara att springa ute på djupet för annars blir det lätt "fusk" då du inte kanske kan ha samma kroppshållning på de grundare vattnet. Kolla med simhallspersonalen när det brukar vara minst folk i bassängen och spring då. Spring runt i en fyrkant, spring mot kant, spring hårt i 30 sek, lugnare i 15 sek och upprepa x antal ggr. Ta med er en kompis och gör detta tillsammans, då känner man sig kanske inte lika "dum" som när man är ensam. När man väl börjat så ser man även att vattenlöpning är vanligare än man tror och att alla åldrar använder sig av detta träningssätt :) lycka till!
1975 • Jönköping
#7
10 oktober 2012 - 19:02
Tack Fredrik för de absolut bästa tipsen om vattenlöpning!! Har just introducerat intervaller i mina pass, tränat i vatten i flera månader för sträckning i baklår, det här schemat gör det mycket vassare! Kan garantera för folk som undrar, man tappar inte formen, jag har t.o.m slagit pers på 5 km bana under året som gått trots minimalt med löpträning, men givetvis hade jag kanske varit vassare om jag fått träna löpning ohämmat :)
Ingmarie Nilsson
1966 • Bagarmossen
#8
10 oktober 2012 - 21:20
Vad roligt med kommentarer, frågor och funderingar! Och det har redan kommit en väldans massa bra svar. :-)

Jessica; Visst är det ute man vill vara och jag är en av de första som är i så fort utebadet öppnar för säsongen.
Allt som oftast kör jag även i någon av de sjöar som finns häromkring eller var jag nu befinner mig.
På sommaren alltså. ;-)
Men resten av tiden håller även jag mig inne. MP3 spelare som någon sa, sällskap, fokus på tex intervaller eller bara en stund med sig själv är annars hur jag hanterar det hela.
Om du har möjlighet så välj de tider då det är minst stoj.
Lycka till!

Johan; Du har lika stor rätt som simmarna att vara i bassängen och som vattenlöpare tar du dessutom minimalt med plats. Visa hänsyn så brukar det lösa sig. Du ska/bör vara på djupt vatten eftersom det är en del av det hela. Att undvika "stötarna" som vanlig löpning ger och för att hela kroppen ska få jobba. Så kör hela längder om det går. Gnäller någon så blinka lite med ögonen. ;-) Gnällspikar finns dock överallt. Man får stänga öronen helt enkelt.

Jessica; Det går inte fort framåt men stampar vatten gör man inte. :-)

Margit & Fredrik; Tack!

Annelie; Precis så! Du har kommit på det fina! :-)

Paula; Svaret får vi aldrig veta men att persa tyder ju ändå på att det verkligen funkar!. GRATTIS!





Björn Lindsten
1966 • Linköping
#9
11 oktober 2012 - 13:10
Intressant.
Men jag frågar mig varför man ska springa istället för att simma när man är i vattnet?
Är det bättre träning? Är det roligare? Handlar det om tycke och smak? Eller finns det något annat skäl?
Ingmarie Nilsson
1966 • Bagarmossen
#10
11 oktober 2012 - 15:07
Björn; En anledning är helt enkelt att det är mer likt "riktig" löpning på land. Simning och löpning är ju inte riktigt samma sak även om man är i vattnet.
En annan är att många helt enkelt inte kan simma så pass "bra" att de kan jobba lika hårt och effektivt i simning som vid vattenlöpning.
En tredje är att en del helt enkelt inte tycker om att simma och/eller ha huvudet i vattnet.
En fjärde är att när man vattenlöper så går det ju faktiskt att vara ganska social. :-)
En femte är att ja många tycker det är både roligare och ger en effektivare träning.
Men varför utesluta det ena när man kan göra båda? :-)
1943 • Täby
#11
14 oktober 2012 - 13:46
Varför bör man inte nudda botten?

Jag springer ofta i min pool under sommaren. Någon väst behövs inte. Avstamp med tårna mot botten tränar även tåstyrka. Förutom allt det positiva som räknats upp i artikeln så ger det även styrka i benen som gått och väl motsvarar backträning.

Ett TV-program om Usain Bolt visade att även han tränar i pool, utan väst.
Ingmarie Nilsson
1966 • Bagarmossen
#12
14 oktober 2012 - 21:39
Henry; Jo då man kan göra så också. :-) Har man problem med fötterna och/eller vill slippa stötarna (även om de är betydligt mindre än på land).
Hur långa intervaller körde Bolt?
1943 • Täby
#13
15 oktober 2012 - 12:14
Jag kommer inte ihåg exakt men det var bara några sekunder. Kanske två gånger fram och åter i en 8 meters pool. Jag noterade bara att han sprang dubnbelt så fort som jag brukar. Men jag håler på i en kvart. Löphastigheten är starkt kopplat till pooldjupet. Sänker jag vattenytan med 5 centimer kan jag öka farten med 10%.
Ingmarie Nilsson
1966 • Bagarmossen
#14
15 oktober 2012 - 14:05
Det där med hur "fort" det går beror till mycket stor del på hur du vinklar kroppen samt hur du gör med armar/händer. Ju mer hundsimsliknande och ju mer du "paddlar" med händerna, ju "fortare" går det.
Det är inte hastigheten som är grejen egentligen utan att du får en rörelse som är så löplik som möjligt samt (mest) att du känner att du får bra träning. :-)
För en sprinter funkar det där säkerligen utmärkt! Alt. om man ska köra korta hårda intervaller.
Jag vet de som kör utan bälte och klarar sig utmärkt.
Man får välja helt fritt! :-)
En som dock både kör med bälte och på djupt vatten är t.ex Paula Radcliffe. Hon hon är ju ganska vass.... ;-)
.
Ismail K
1968 • Västerås
#15
18 oktober 2012 - 23:10
Idag sprang jag med i vatten men efter 30min fick jag lite sår under stora tån för att det är hård bana och springa på annrs var bra rehabelitering för knän.
Ingmarie Nilsson
1966 • Bagarmossen
#16
19 oktober 2012 - 16:18
Ännu en fördel med att springa på djupt vatten med andra ord. :-)
Ismail K
1968 • Västerås
#17
1 november 2012 - 18:20
min sjukgymnast säger att jag ska sluta löpningen ett tag men jag kan inte, mängder av långpass har jag minskat men jag måste på tisdags träningar.
Vad gör ni som är skadat här och var?
visst är det svårt och sluta löpa bara så!
Ingmarie Nilsson
1966 • Bagarmossen
#18
4 november 2012 - 23:30
Ismail; Svårt? Det är ibland omöjligt. ;-) Men det går. Alternativträna är en väg. Och vad menar du med "måste på tisdgasträningar"?
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.