Det kan löna sig att plocka fram almanackan när höstens träning ska planeras Foto: Sandra Heindal

Vinnande plan

TräningAtt starta igång träningen i ett lagom tempo efter en lugnare period kan vara svårt. Vi vill så mycket, och kanske har vi tränat hårt och ofta tidigare så vi vet att vi klarar av det. Frågan är dock hur mycket vi hunnit tappa under uppehållet och hur snabbt vi vågar ge oss på det igen. Om vi försöker komma igång för första gången så är det nästan ännu svårare. Motivationen är hög och vi vill gärna se resultat snabbt. 

Fem tips för att skapa en hållbar träningsplan: 

1. Skynda långsamt
Sluta varje träningspass innan du är helt slut, du ska vara sugen på nästa pass när du avslutar detta. Öka bara lite för varje vecka, stressa inte. Intervaller och tuffare pass som suger musten ur dig kan vänta några månader tills du byggt en stabil grund. Var noga med att lägga in vilodagar och se till att lyssna på kroppen om du börjar känna dig sliten.  

2.  Backa ibland
När du ökat mängden och intensiteten några veckor i rad så kan det vara läge att ta ett steg tillbaka. En lite lugnare vecka med alternativ träning är bra både för kropp och knopp. Det är nyttigt att få längta lite!

3. Träna alternativt
Det lönar sig att lägga in lite styrketräning och annan alternativ träning emellanåt. Löpning kan vara slitsamt, om du inte har en felfri löpteknik, vilket de flesta inte har när de sätter igång, så att stärka upp ben, mage och rygg ger dig en bättre hållning och gör att dina muskler står rustade för den nya påfrestning som löpningen innebär. Här hittar du några tips på funktionell träning just för löpare.

 
4.  Ta hjälp av ett träningsupplägg
Det är svårt att bara utgå från hur kroppen känns. I början känns allt bra och även om du går ut för hårt så blir du troligen inte skadad förrän efter några veckor eller månader. Här på jogg finns flera olika träningsupplägg för olika nivåer, hitta det som passar dig och utgå sedan från det. Givetvis måste programmet passa ditt liv så kanske får du flytta om lite, men då har du i alla fall en bra grund att utgå ifrån.

5. Ha roligt!
Oavsett om målet är att bli snabb, stark eller snygg så måste du ha roligt medan du når det, annars kommer du snart att tappa intresset. Hitta de träningsformer du gillar och kör på dem. Ibland kan det dock vara nödvändigt att blanda in sånt du tycker är mindre roligt (tex styrketräning eller rörlighetsträning) men tänk då på att dina chanser att få göra det du gillar (tex löpning) ökar om du håller dig skadefri. Mer roligt i framtiden alltså!  

4 kommentarer till artikeln

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#1
15 augusti 2012 - 10:58
Tack för tipsen!

Länken "funktionell träning", under 3. Träna alternativt, funkar dock inte.

Jag tror det blev en "Artiklar/" för mycket i den bakomliggande adressen.

Prova detta: http://jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=745
1982 • Månstad
#2
15 augusti 2012 - 12:21
Nu ska den fungera.
Mika Söderström
1969 • Falun
#3
15 augusti 2012 - 15:12
Bra och kloka råd tycker jag! Hade varit till hjälp för mig i början av mitt "löparliv".
1972 • Partille
#4
16 augusti 2012 - 18:00
Bra råd!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.