Medaljörerna i 1985 års lopp (Rune Larsson, Hugo Liss & Bengt Klang) Foto: Montage ur Maratonlöparen

Lejonbragden ett retrolopp?

ReportageRetrotrenden inom löpning verkar i år ta steget vidare från skor och kläder och in i tävlingskalendern. Jubileumsmaran i Stockholm i juli, som anordnas för att fira 100 års jubileet av OS i Stockholm 1912, blev snabbt slutsåld. I april är det dags för Lejonbragden, som väcks upp efter 25 års vila.

Totalt stod ett drygt 20 tal löpare på startlinjen på det första svenska 100km loppet den 18 augusti 1984. Herrklassen i loppet vanns, precis som de kommande tre åren av Rune Larsson. Han passade även på att slå svenskt rekord under loppet vid flera tillfällen. Fram till 1987 anordnades loppet kring universitetsområdet Sparta i Lund och huvudsponsor till loppet var det legendariska Skånska skomärket Lejon, därav namnet. När loppet skulle anordnas för femte gången 1988 drog sig dock huvudsponsorn Lejon ur det hela och loppet föll i glömska.

För några år sedan började dock tanken på att återstarta loppet dyka upp på flera håll, bl.a. av arrangörerna bakom Gax 100 Miles och Trans Scania. Gamla tidningsklipp, resultatlistor och förmodade bansträckningar letades fram och diskuterades. För fyra månader sedan bestämde man sig så för att satsa fullt ut och köra igång loppet igen. En förening bildades, de tidigare arrangörerna LUGI och huvudsponsorn Lejonskor kontaktades och bollen var i rullning. Banan har nu kontrollmätts och bansträckningen spikas i dagarna. Arrangörerna tror att den blir i det närmaste identisk med hur det såg ut under originalloppen. Även då kontrollmättes den, något som var relativt ovanligt vid den tiden.

I dagsläget har man 40 anmälda till nypremiären den 21 april och man har satt ett tak vid 50 startande, vilket är ungefär dubbelt så många som startade i något av loppen på 80-talet.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.