Foto: DECA Text&Bild

Isabellah kör Varvet

ReportageNu är det dags för 31:e upplagan av Göteborgsvarvet. 59 417 personer är anmälda och vädret ser ut att bli optimalt. 15 grader, sol och en lätt vind. Så imorgon är det upplagt för en kanontävling.

Varvet har på sista åren växt till att bli ett internationellt storlopp. Den svenska löparboomen är enorm och många ser Varvet som ett stort mål. Den flesta av oss som springer på en motionärsnivå och utefter våra egna mål. Lätt då att man glömmer att loppet också drar en hel del riktigt bra världslöpare. En av dem är Wilson Kip Kebenei, Kenya, som har ett pers på halvmaran på 59:44. En annan är Isabellah Andersson. Vi tog ett snack med henne.

Isabellah är långt ifrån toppformen i januari, då hon satte svenskt rekord på marathon (2:23:41). Sedan dess har hon varit skadad i ett knä. Skadan orsakades av en stretchövning eller eventuellt efter ett fall på tävling för ett år sedan. Denna föranledde en snabb titthålsoperation och en vecka senare var hon uppe och gick. Ytterligare tre veckor senare var hon igång med löpningen igen och numer tränar hon tre timmar om dagen. Hon är kanske inte segertippad under årets Varv men absolut en het kandidat.

Hur känns formen?
Den känns bra även om den inte är riktigt på topp ännu. Hur som helst är det kul att tävla och vara hemma i Sverige!

Vad tror du om årets Varv?
Det skall bli roligt. Jag gillar att tävla. Vad jag och andra tjejer gjort tidigare är egentligen ointressant. Visst är konkurrensen hård men det är bra. Man får prestera på topp och allt kan hända. Det är mycket liv och många som hejar på längs banan. Det är underbart. Därför springer jag även om formen inte är på topp.

Känner du nån press?
Nej, det är bara kul och dessutom är det bra att få veta hur man ligger till. Jag kan köra hårt på träning men det är först på tävling man tar slut och får veta hur bra man är. Man skall ta slut - det är bra, det är en bra känsla. Det är tävling och man skall ta slut utefter sina förutsättningar. För mig är tävling tävling. Leka kan man göra annars (ler).

Du kör Varvet nu och Stockholm Marathon nästa helg. Är inte det tufft?
Nja, jag tränar en marathondistans om dagen så en hel vecka emellan är mycket (skrattar). Jag älskar att träna och det är underbart att kunna köra på.

Om du skall ge ett tips till oss motionärer?
Lär känna din kropp och hur du har tränat. Bry dig inte om dina kompisar - tävla bara mot dig själv. Alla är vinnare oavsett tiden när man har kämpat. Sen skall man tänka på löpandet - inte för mycket på allt omkring. Tänk inte för mycket på mat och allt annat. Tänk positivt. Spring på din egen känsla!

Därmed önskar vi isabellah och alla andra startande imorgon lycka till.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.