ReportagePeter Eriksson, 46, är marathonkillen som ser till att vi andra får korrekta tävlingsresultat. Han bor i Skövde och jobbar heltid som underhållstekniker på Volvo. Han har sambo och tre stora barn.
2007 gjorde han sin första mara.
Strax därpå föddes idén om att, ihop med kompanjonen Reima Hartikainen, arrangera 6-timmars lopp. För det behövdes ett bra tidtagningssystem. När sen frågan från 6-dagars i Hallsberg dök upp slog de till och köpte ett. Nu åker de runt och sköter tidtagningen på halv- och helmaror samt flera stora ultralopp i Sverige och Norge.
Hur funkar tidtagningssystemet?
Systemet heter DAG och är ursprungligen franskt. Det består av fot-chips på löparna där vi brukar köra med dubbla chips av säkerhetsskäl. Kablar på marken samlar upp signalen som tidtagningsenheten tar emot och skickar upp till en pc. Där vi använder sen ett program från Mora som heter Wintid. Detta hanterar varvräkningen.
Resultaträkning samt presentation på visningsskärm använder vi sedan excel till. På samma sätt gör vi med liveresultat vi brukar köra här på jogg.se.
Är det inte nervöst med så stort ansvar?
Vi fick systemet någon vecka innan 6-dagars så det var lite nervöst i och med att vi inte hunnit lära oss systemet 100%. Men 6-dagars gick bra trots några smärre misstag som strömavbrott mitt i natten men vi redde ut de mesta av problemen som uppstod. Efter det har det rullat på.
.
Vad är det som driver er?
Ultratävlingar och även marathon är väldigt sociala typer av löpartävlingar och man träffar mycket folk. Både jag och Reima gillar det.
Sedan finns det även en del tekniska- samt programmässiga problem man får fundera på och försöka lösa så det är även en viss utmaning att få allt att fungera och presentera resultat på ett bra sätt. Det är också intressant.
Att sen på plats se alla prestationer av löparna samt höra att dom är nöjda med vårt arbete är också kul.
Vilka tävlingar är roligast?
Jag gillar 6- och 12-timmars tävlingar.
Dom är lagom långa för mig då jag kan lämna tidtagningen under korta perioder och heja på löparna.
Vilket är ditt bästa löparminne?
Det är målgången inne på Stockholm stadion på mitt första marathon. Det var stort för mig och det kom tom lite vått i ögonen när jag insåg att jag skulle klara detta för mig stora mål. Det hade ju varit en dröm sedan ungdomen. Sedan dess har det blivit 7 maror till.
Hur går det med löpningen?
Jag tränar just nu 2-3 ggr i veckan men vill komma upp i minst 4 ggr för att kunna börja träna för ett marathon. Jag ser ju mig själv som en marathon löpare och har som mål att kunna genomföra ett inom en överskådlig tid fast just nu så brister tyvärr motivationen och en del andra saker bl.a. tidtagningsuppdragen har tagit träningstid.
Därmed tackar vi Peter och önskar honom och alla tävlnade lycka till på Skövde 6-timmars imorgon. Som alltid sänder Peter live här på jogg.se