Annons

Paolo som efter boxarkarriären löptränar varje morgon kör sen 15 år yoga. "Min kombo av träning gör mig kanske inte till världens snabbaste löpare, och inte heller till den vigaste yogin – men min kropp mår bra, får varierad träning och det är det som fysisk hälsa handlar om."

Så beskriver han sin träning nya boken, Paolos Yoga. I den pratar han om att hitta balans och nya mål för träningen. Men också om att få njuta av att ha en kropp och att förebygga skador. "Tar man sig inte tid att träna får man ta sig tid att vara sjuk"

 

I boken bygger Paolo upp såväl övningar som pass anpassade för vem och var du är i livet och träningen. Hans idé är att Yogan är ett viktigt komplement "Yoga kommer göra att du blir bättre på din ”vanliga” idrott eller träning, därför att ökad rörlighet och kroppskoordination gör att du till exempel kan utnyttja din styrka och explosivitet bättre."  Styrkepasset är ett sådant upplägg. Här följer delar av det.

 

Stående framåtböjning

Strechar baksidan av benen.

Stå i berget, andas in och på utandningen böjer du dig framåt från höften, sätt händerna på vristerna eller så långt ner du når, kanske mattan. Titta in mot knäna och sjunk längre ned för varje andetag.

 

 

 

 


Pyramiden

Suverän övning för att strecha ut baksidan av benen.

Ta ett steg fram med höger ben och vrid ut vänster fot åt vänster så att tårna pekar mot mattans långsida, fotsulan skall vara i mattan. Fäll dig över ditt högra ben från höften, tänk på att hålla raka ben och rak rygg och sätt händerna på mattan eller vristen.

 

 

 

 

  

Svansjön

Balans och elegans. Jobbig övning där hela kroppen stretar emot gravitationen och hela din kropp vilar på en fotsula.

Titta fram och ta ett kliv fram mellan dina händer med höger fot, sträck överkroppen och armarna framåt och svep samtidigt upp vänster ben. För ihop händerna och håll ryggen rak. Titta långt framför dina händer.

 

 

 

 

Friaren

En av de absolut viktigaste övningarna för att lindra, bota eller förebygga ryggproblem.

Fäll framåt från höften och sätt händerna i mattan. Ta ett kliv bakåt med höger ben och sjunk ner med knät i mattan. Skjut fram din vänstra höft och kontrollera att ditt främre knä är parallellt med din fot. Dra bak axlarna, skjut fram bröstet och sträck upp armarna.

 

 

 


 

Båten

Till skillnad från situps så bygger den här övningen upp statisk styrka i magmuskulaturen, dessutom finslipar du balansen.

Sitt ner med böjda ben med händerna något bakom din rumpa. Luta dig bakåt och dra in knäna mot bröstet, lyft fötterna, vaderna prallella med golvet, sträck fram armarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.