Träningsdagboken - Så funkar det

Om sajtenTräningsdagboken är en samling funktioner som kanske kan vara svår att överblicka om man inte är inkörd på systemet. Här går vi igenom det absolut viktigaste i funktion och struktur. Har du egna tips på hur den kan användas så addera gärna i kommentarerna.

REGISTRERA
Det finns en massa olika sätt att registrera dina träningspass i dagboken. Från manuell registrering som lätt görs både på sajten (i topmenyn på både mobil och desktop) och i Jogg-appen.

Appen är också det enklaste sättet att registrera din träning med GPS-data direkt in i dagboken.

Utöver det kan du såklart även tanka över träningsdata från din favoritklocka/träningsapp. I dagsläget har vi direktimporter från Polar, Garmin, Suunto, Coros, Runkeeper och Strava. Använder du en annan klocka eller app kan du allltid ta in passen som GPX-, TCX- eller FIT-filer via Filimporten.

SUMMERA
När träningen väl är inne i dagboken kan du enkelt se hur många kilometer du sprungit, cyklat, skidat mm. Om du föredrar att mäta din träning i tid så funkar det såklart precis lika bra.

I kalendervyn ser du all din träning veckosummerad, med en tydlig överblick över när du tränat vad och när du haft dina vilodagar mm.

I detaljvyn ser du förutom veckosummeringar även en översikt över både år och månad. Allt uppdelat på träningsformer. Så att du enkelt kan se när du varit som bäst och om allt kanske inte gått som planerat under någon period.

ANALYSERA
Vill du gå mer in på djupet med analysen av din träning så finns det en hel mängd verktyg att använda. Första stället att kolla är såklart under Statistik-fliken i träningsdagboken. Här kan du kolla fördelning av din träning mellan olika träningsformer och även inom träningsform. Hur stor andel av din träning är t.ex. distans och har du lagt tillräckligt med tid på intervaller under året? Vidare så kan du jämföra år mot år både baserat på tid och distans. För att kolla upp dina pers så har vi sedan en helt egen sida där vi samlat både personbästa och totaler.

Är det ändå någon data du saknar vill jag tipsa om Sök träningspass som du hittar längst ner på träningssidan. Ovärderlig om du vill hitta hur många långpass du körde förra året. Eller undrar vilka som var årets fem snabbaste femkilometare, du kan även välja att ta med en kompis resultat. Vem av er var egentligen snabbast på milen förra året?

SOCIALISERA
Allt detta blir såklart väldigt mycket roligare om du delar med dig av din träning till dina vänner, gamla som nya. Tyckte du det var kämpigt i motvinden och regnet så kan du säkert hitta stöd hos någon annan som varit ute och kämpat i samma väder. Och finns det något bättre än att persa på ett lopp, lägga in det i dagboken och ta emot hurraropen?

För att hitta fler vänner på sajten är kommunlistan och hitta medlemmar-funktionen riktigt bra vägar. Du hittar dem båda på Community-sidan.

Allt detta är självklart helt gratis och kommer alltid att vara det. Vill du få ytterligare funktioner och finesser på sajten och i appen kan du bli Stjärnmedlem. Bland mycket annat kan du då få dina träningspass från Garmin, Suunto och Polar automatiskt publicerade i din träningsdagbok, använda funktionen Följ vägar i vårt kartverktyg, se höjdkurvor för dina rundor och välja bort reklam på sajten. Plus att du med ett stjärnmedlemskap stöttar den fortsatta utvecklingen av sajten.

 

Texten uppdaterad 2023-05-25

11 kommentarer till artikeln

Henrik Karlsson
1982 • Skärholmen
#1
5 januari 2016 - 20:32
Jag har börjat använda kategorin "notering" för att logga varför jag inte har tränat en dag.

Om jag har haft en period med lite träning så kan jag se orsakerna bakom det. Dessutom tvingar det mig att formulera eventuella dåliga ursäkter och förhoppningsvis träna istället för att hamna där.

Jag försöker hålla mig till standardformuleringar (vila, tidsbrist, sjuk, brist på motivation) och sen utveckla i kommentaren.

Om det är fler än jag som tycker att det är bra kanske funktionen kan utvecklas. Eller finns det ett smartare sätt som jag har missat?
1981 • Katrineholm
#2
6 januari 2016 - 22:18
Går det alltså att synka från Garmin connect? Jag har massor av träning liggande där som inte finns kvar i klockan.
1978 • Göteborg
#3
10 januari 2016 - 11:54
Marie, nej tyvärr inte. Garmin erbjuder inte den tjänsten, annars hade vi säkert kunnat fixa det.
Så här rakt av är det enda sätt jag kan komma på att du exporterar träningen från Garmin Connect till TCX-filer och importerar dem via filimporten här på jogg (eller annan sajt i familjen).
Agneta Isacsson
1956 • Oskarshamn
#4
11 januari 2016 - 20:48
Kanske fel ställe men jag kommer inte in på min träningsdagbok längre, står bara att något är fel, för hur lång tid då?
Kurre Bussman
1956 • Karis
#5
14 januari 2016 - 10:24
Kunde det vara möjligt att få in en funktion i "statistikstaplarna" där man genom att klicka på en månadsstapel direkt får fram kalendern för den månaden? Har märkt att det finns stunder då man lätt vill kolla hur träningspassen var fördelade motsvarande månad året innan som exempel.
1988 • Göteborg
#6
14 januari 2016 - 11:36
Finns det någon möjlighet att exportera sin dagbok till exmempelvis en excell-fil? Jag tycker det är läskigt att lägga hela sin träningsdagbok på en sajt på nätet. Tänk om er server kraschar liksom =) Vill gärna ha en backup.
1961 • Göteborg
#7
14 januari 2016 - 17:58
@Emma Hå: Ja, gå in på dina inställningar så finns det möjlighet att exportera dagboken till Excel. Nere till höger på sidan hittar du det.
Anne_Mari Nedevska
1969 • Åsa
#8
30 april 2018 - 16:10
Lite fundersam och säkert uppenbart för nån som använt jogg i evigheter men inte för mig.

Hur lägger jag in planerad träning? Eller går inte det? Jag får meddelande om att träningen inte kan ha hänt i framtiden och det förstår jag men jag har ju behov av att planera framtiden :)
Hasse Broomé
1964 • Helsingborg
#9
5 maj 2018 - 09:46
Kan man inte hitta sina planerade tävlingar någonstans?
1961 • Göteborg
#10
5 maj 2018 - 10:40
Hans, du hittar dem längst ner i din träningsdagbok under fliken Detaljer
Hasse Broomé
1964 • Helsingborg
#11
5 maj 2018 - 11:12
Snyggt! Men det hade jag aldrig hittat själv, TACK!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.