Borttappad eufori

KrönikaEn gång i tiden översköljdes jag av ett euforiskt lyckorus varje gång jag löpande korsade en mållinje. Det var en känsla som satt kvar länge, en känsla jag ville uppleva om och om igen. När icke-löpande vänner och bekanta såg frågande på mig när jag berättade om mina maratoneskapader var det enkelt för mig att förklara; den euforiska lycka jag upplever efter målgången går inte att uppleva på något annat sätt, därför måste jag springa.

 

Jag hängde nog upp mitt löpande i allmänhet och mitt maratonlöpande i synnerhet på den här euforin så det kom verkligen som en kalldusch när jag nyligen insåg att den euforin försvunnit. Inte helt och troligtvis inte över en natt, men den är ändå långt ifrån det som har varit. Känslan efter målgång nu för tiden är oftast Jaha, det var det, ge mig min medalj och en banan.

 

Har löpningen tappat sin attraktionskraft för mig? Nej, det känner jag inte, verkligen inte. Min utvecklingskurva som löpare pekar stadigt uppåt trots att jag, som alla andra, blir äldre och äldre för varje dag. Och det är fortfarande väldigt sällsynt med dagar när jag inte vill springa.

 

Har jag blivit blasé? Kanske, jag vet inte. Jag är fortfarande taggad till tusen inför en tävling, funderar på upplägg flera veckor innan och planerar saker in i minsta detalj. Så jag har åtminstone inte blivit blasé för tävlandet, men kanske för målgången?

 

Kanske är det så enkelt som att jag har börjat uppskatta tävlandet mer än det ögonblick när tävlandet är slut? Jag intresserar mig mer och mer för det psykologiska under en tävling. Hur jag 25 km in i ett maratonlopp kan få nästintill panik över hur långt det är kvar och trots att nästan varje molekyl i kroppen skriker åt mig att bryta loppet fortsätter jag ändå. Och 500 meter senare känns allt bra igen, benen är pigga och jag njuter av situationen. Och detta upprepar sig gärna några gånger längs vägen. Tröttheten sitter i huvudet, inte i benen.

 

Men lite kan jag allt sakna den där euforin när jag passerar över målgångsmattan och stänger av klockan. Om någon har hittat en orange eufori med gula prickar på så är den min, ge den tillbaka är du snäll!

5 kommentarer till artikeln

1972 • Ljurhalla
#1
28 september 2015 - 11:58
Om du ser på bilden så har du nog en del av svaret där. Du har fullt fokus på att stänga av klockan direkt vid mållnjen.

Lyft blicken, ta in publiken och stämningen :-)
1978 • Göteborg
#2
28 september 2015 - 13:17
Johan, tack för din kommentar! Absolut, fokus här, nån meter före mål, är att knäppa av klockan i rätt läge, det blev ju pers :)

Men jag är nog ganska bra på att suga in stämningen och peppas av den under loppet, där är skillnaden ganska liten. Det som har försvunnit/minskat är känslan som tidigare kom precis efter målgång och höll i sig i allt från några timmar till några dagar.

Och troligen är det så att jag springer mer för upplevelsen under loppet än upplevelsen efter loppet nu och i det ingår ju att ta in intryck både från mitt eget sinne och från den (förhoppningsvis) gastande publiken.
1981 • Linköping
#3
28 september 2015 - 15:57
Men, nu blir jag förvirrad, är det inte du som just slog PB på Oslo Matahon och skrev om det här? http://jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=47789
När jag läste detta blev jag så glad (och avundsjuk) på den eufori och glädje som du beskriver där!

Jag är typ aldrig nöjd och har i princip slutat tävla för att jag bara har ångest innan och sedan gör allt bra men ändå inte blir nöjd...
1978 • Göteborg
#4
29 september 2015 - 09:23
Karin, jo visst är det det och jag kan förstå din förvirring. Oslo var nog ett undantag från regeln för den senaste tidens lopp och orsaken till lyckan jag kände där var nog i huvudsak att själva loppet känts så bra, inte målgången.

Iofs är anledningen till lyckan egal, det är ju lyckokänslan man vill åt.

Själv är jag ofta nöjd med loppen och det är klart att nån liten lyckokänsla kan jag ju känna efteråt men den går snabbt över. Det är mer intressant att efter loppet gå igenom det och analysera vad jag gjorde bra och vad jag gjorde fel, hur jag hanterade motgångar, vad som fick mig genom motgångarna o.s.v. Lite psykologin bakom vad som gör att man fortsätter trots extrem tröttma :)

Det är lite förvirrat i mitt huvud också som du kanske märker, att euforin är mindre/borta är en ganska ny vetskap hos mig så allt har nog inte satt sig riktigt än. Artikeln är en liten tankeväckare i alla fall...
1963 • Färjestaden
#5
2 oktober 2015 - 10:41
Jag förstår hur du känner. Känner precis som du beskriver att euforin är borta! Har sprungit 38 maratonlopp . Vart tog den vägen ??älskar trots allt att springa. ??
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.