Foto: Mathilda Piehl

Coachen om att komma tillbaka

Tips/TräningDet började med en förkylning, sen var det barnens skolresa samtidigt som det körde ihop sig på jobbet. Helt plötsligt har du inte rört en fena på veckor och ju längre tiden går desto svårare känns det. Dagarna går. Blir till veckor, månader. Anne Marie Nedevska, mental coach, tipsar om hur du kommer tillbaka.

Hur kommer man tillbaka efter ett långt uppehåll? Du vill men det har gått så lång tid så du vet inte hur. Val av väg beror på vem du är, hur länge du tränat och vad som motiverar dig.

Vem är du?

Har du tränat så länge du minns eller hade du precis kommit igång när det ovälkomna uppehållet kom? Räcker en spark i baken eller behöver du få ordning på tankar kring vad som passar dig eller varför du ska träna över huvud taget? Olika faser gör att olika strategier fungerar bättre än andra.

Belöningssystemet

Våra kroppar minns de direkta belöningarna som att solen värmer skönt i ansiktet en solig söndag. Det är en direktbana till hjärnan som påverkar oss på ett sätt som vi inte alltid är medvetna om och därför har svårt att påverka. Aktiviteter som är bra på lång sikt ligger ibland för långt bort för att vi ska greppa belöningen. Den branta backen kan svida lite för mycket eftersom det är detta obehag din kropp minns nästa gång. Då är det smartare att välja en aktivitet som du vet du klarar av, tycker är kul och njuter av.

Vad motiverar dig?

Olika människor motiveras av olika saker och de skiftar från gång till annan och mellan olika typer av aktiviteter. Man talar om inre och yttre motivationden inre drivs av lust och yttre av belöning eller straff. För att få en långsiktig förändring bör vikten ligga på inre motivationsfaktorer. Det betyder inte att du inte kan belöna dig själv men du behöver hitta det som engagerar och påverkar dig positivt. Du behöver en aktivitet som du valt utifrån dig själv, är lagom utmanande och som du känner är meningsfull.

Komma igång med förändring

Hur man än vrider och vänder på det så är det en fråga om att man prioriterar vissa saker högre även om det inte alltid sker på ett medvetet plan då vi drivs av den direkta belöningen. Nyckeln till hållbar förändring är acceptans – vissa saker i livet måste få högre prioritet. Problem uppstår när du ger företräde åt oviktiga saker på ett sätt som du inte kan stå för och mår dåligt av.

Så, vad innebär en förändring för just dig? Ta fram papper och penna och gör en matris över för- och nackdelar med att förändra respektive inte förändra: 

 Ta fördelarna, bryt ner och skriv upp på lappar. Vad kommer bättre ork att leda till? Får du kanske bättre koncentration på jobbet, får mer gjort och därmed få mer tid till barnen? Vad kommer det att leda till i sin tur? Fråga dig detta om och om igen tills du har så många fördelar att du kan fylla kylskåpsdörren med lapparna!

1-2-3, allez!

  1. Motivatorer – Lista allt som motiverar dig. Markera om det är inre eller yttre motivation. Behöver du hitta fler inre motivatorer?
  2. Fördelar – Gör matrisen ovan och sätt upp lappar lite här och var som påminnelse.
  3. Välj aktivitet smart Börja försiktigt. Välj något du gjort och uppskattat förut. Då ökar chanserna till positiv återkoppling och din motivation att fortsätta.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.