Foto: Daniel Granberg

Knäböj med Kian

Experten/TräningKian Sigge visar oss smarta styrkeövningar. Kian har arbetat med träning och utbildning inom idrott i mer än 30 år och är utbildad idrottskonsulent, idrottslärare och SAFE-licensierad personlig tränare. I dagens tips får vi en guide till knäböj.

Om du vill belasta rörelsen för större styrke- och muskelutveckling, finns en rad möjliga sätt: Skivstång på nacke eller bröst; hantlar, kettlebells eller egna varianter på tyngder i händerna; särskilda maskiner; explosiva upphopp mm.

För din säkerhet:

Ben och rumpa är starka och belastningarna blir därför ofta tunga även om du gör flera repetitioner av övningarna. Det gör att benträning i sammansatta rörelser ofta känns både tung och farlig. Men om du bara följer nedanstående råd, kan du arbeta säkert även med större belastningar. Vid alla former av knäböj bör du tänka på följande:

Se till att hela fotsulan vilar mot underlaget och rikta kraften genom hålfoten (gäller dock ej sissy squats, som heller inte riktigt är en squat (knäböj)!

Stanna och vänd rörelsen i övre läget med något böjda knän! Undvik alltså att räta ut benen helt.

Arbeta genom hela rörelsen med knäna pekande i samma riktning som fötterna – oavsett hur bred fotställning du har eller hur du vinklar tårna!

Rikta blicken framåt! Det är ett bra sätt att vara säker på att inte krumma med ryggen!

Se även tidigare tips med Kian Sigge.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.