Foto: Josiah Mackenzie/wikimedia commons

Vad kostar diplomet?

Tävling/FördjupningJohan Brodins senaste mål var att klara av En svensk klassiker. Efter mycket blod, svett och tårar lyckades han tillslut. Och det kändes fantastiskt! På vägen till klassikern behövdes skor, cykel, skidor, våtdräkt, strumpor, resor, boende... Ja, listan kan göras lång.

För Johan Brodin hamnade totalkostnaden på 43 000 kronor. Summan innehåller bara den utrustning som behövs för själva tävlingarna. I den mån det behövs dubbla uppsättningar löparskor eller träningskläder för olika temperaturer tillkommer det också. Tillkommer – för Johan Brodins del i alla fall – gör också rullskidor, gymkort, vallajärn och cykelhållare till bilen. Det här finns inte med på listan över obligatorisk utrustning men med detta inkluderat växer den totala summan till 50 000 kronor.

Självklart behöver det inte bli så dyrt. Att låna utrustning går fint. Det går också bra att handla begagnade saker eller lite enklare utrustning än den Johan köpt. Det går säkert att bo och resa billigare och viss utrustning är naturligtvis valfri. Ett överslag på budgetversion landar på knappt 25 000 kronor.

Det går garanterat att köpa dyrare och exklusivare prylar, resor och boende än vad Johan Brodin har gjort också.

Har alla samma möjlighet att uppnå det mål Johan Brodin nu har bockat av på sin lista? Vad tror du? Kommentera gärna.

14 kommentarer till artikeln

1970 • Lerum
#1
16 september 2013 - 09:08
Jag tycker nog det går att hitta fram i djungeln av utrustning, resor osv. Har man en längre bakgrund inom träning (gärna i klubb) och de olika grenarna kan man nyttja kontaktnätet mkt mer fördelaktigt än som ensam nybörjare.

Accepterar du begagnade prylar, kan du tänka dig att dela rum vid övernattning, dela transport osv

Jag köpte ett mellanpaket inför skidåkningen och inte de dyraste stavarna. Klart mkt billigare än kompisen som köpte alla delar enskillt. Vi lånade all vallautrustning och lämnade in skidorna för slutvallninginnan loppet. Kläder, ja det blev löparoverallen utanpå funktionskläderna.

Cykeln levererades med skor, tröja, byxor. Det gick fint att cykla på en 10 år gammal racer, tur hade jag att cykelskorna passade ;)

Våtdräkt hyrdes för 100:-, 4st i bilen från Göteborg upp och ner till en OK kostnad

Två år senare hade kostnaden gått upp 50% för att 'man ville/måste' uppgradera och fila på utrustningen

Jag vet att några gör sina tävlingar tillsammans med familjen som långhelg och kanske deltar i andra lopp. Lite mer som familjeaktivitet och inte bara en utgift för en person

Billigt tror jag ingen tycker att det är och det finns absolut alternativ men då får man ju inte kvittot (ett diplom) på den enorma bedriften.

Klassikern 10 år i rad eller mer?
Det måste vara mer eller mindre en livsstil och mest imponerande att hålla sig frisk. Har sett många som har riktigt gammal utrustning men det ärr sällan de yngre förmågorna ;)
Daniel Evaldsson
1976 • Växjö
#2
16 september 2013 - 14:10
Utrustningen i all ära men den har man kvar eller kan sälja efter målet är uppnått.
Mest horribelt i sammanhanget tycker jag anmälningsavgifter, logi och resekostnader är.
Anmälningsavgifter (vid anmälan ca 3-6 mån i förväg):
Vasan: 1500:-
Vättern: 1750:-
Vansbro: 865:-
Lidingö: 595:-
Klassikerdiplom: 300:-
Klassikermedalj: 200:-

Bara anmälningsavgifterna hamnar alltså över 5000:-

Lägg på det resekostnader. För mig boende i Småland handlar det om ca 350 mil totalt. Räknar jag lågt och att jag kan åka tillsammans med en annan i bilen så blir bara det en kostnad på 3500:-

Väljer jag sedan att bo riktigt billigt (gymnastiksalsgolv) så får man nog räkna 100-200:-/natt samt att de flesta loppen kräver två övernattningar. En total kostnad på 800-1600:-

Bara anmälningsavgifter, resor och boende skenar alltså iväg på nästan 10 000:- för att genomföra en klassiker, och då har jag ändå valt att snålbo samt dela reskostnaden med en vän. Dessutom har jag inte räknat in de extra kostnader som maten utgör. Det blir ju något dyrare att äta ute 3-4 ggr/dag jämfört med hemma.
Jon - Erik Bäckström
1979 • Linköping
#3
16 september 2013 - 14:52
Visst kostar det mycket pengar, men det går ju att se saken ur ett annat perspektiv. Är bara basala levnadskostnader täckta så handlar ju resten om prioriteringar. Vad hade den alternativa användningen av pengarna varit?Semesterresa, platt-tv, nya köksluckor, flygcertifikat, pensionssparande?
För min del känns det helt OK att lägga en ganska rejäl slant för att se till att jag håller mig i god hälsa, och klassikerloppen är en bra morot. Jag tror att dom allra flesta har råd att göra en klassiker om dom är beredda att prioritera om, och sätta träning först bland fritidsaktivteter / intressen.
1968 • Tolfta
#4
16 september 2013 - 20:19
Jon-Erik: platt-tv, flygcertifikatet, pensionsparandet är någon man har kvar även efter dagen man köpt/investerat i det.
Kan bara hålla med om Daniel resonemang + artikeln i Göteborgsposten för en tid sedan "det är bara business".
Det finns ju en uppsjö av lopp, cykelm löpning och skidor (vet inget där man simmar) som kostar en bråkdel och är nog nästan lika skoj.

För 10k som Daniel skriver om, kan jag köra TRE lopp i Belgien och Frankrike alt Italien, och då är anmälningsavgift, boende (hotell inget golv i en gymnastiksal där inte) och FLYG inräknat.. viss skillnad =)

Med vänlig hälsning
Fritz
1978 • Göteborg
#5
17 september 2013 - 08:34
Jag, som artikelförfattare, kan inte annat än att hålla med er alla egenligen. Det är helt sjuka pengar att lägga på fyra lopp, men då har jag ju också räknat in ny utrustning till varje lopp. Det är ju ändå där den stora kostnaden kommer.

Själv har jag precis anmält mig till Paris Marathon och räknar med att kunna ta med mig hela familjen (4 pers totalt) på långhelg för ca 10000 inklusive flyg, hotell, mat och anmälningsavgift.

Men, detta är min stora - egentligen enda - hobby och jag lägger gärna pengar på den för att jag kan. Hade jag inte haft pengarna så hade det inte heller blivit någon Klassiker såklart.

Helt klart är allt detta en prioriteringsfråga och alla har inte samma möjlighet som jag (eller andra) att genomföra Klassikern. Men det är inte heller någon mänsklig rättighet att få göra det.
Jon - Erik Bäckström
1979 • Linköping
#6
17 september 2013 - 15:01
Visst har man kvar alla prylar man köper, men det samma är ju lika sant för den kondition du bygger genomn att köra en klassiker. Skulle i många fall tro att det är den bättre investeringen, men det kan ju hänga ihop med min patologiska rädsla att bli orörlig och oförmögen på gamla dar. Jag vill kunna hoppa höjdhopp ner i graven den dag det väl blir dags.
Daniel Evaldsson
1976 • Växjö
#7
17 september 2013 - 17:13
Du har en klar poäng Jon-Erik, men som Fritz skrev så är kostnaden för just klassikerloppen skyhögt högre än för liknande lopp. Varför ska det t.ex. kosta 1750:- att cykla runt Vättern när anmälningsavgiften för att cykla runt Hjälmaren bara är 370:- (förvisso bara halva sträckan, men ändå).
Att klassikern dessutom skall ha 300:- för att skriva ut ett diplom när man har avlagt proven visar bara på det bara handlar om pengar.
_
0 • _
#8
17 september 2013 - 18:06
Kanske dags att subventionera från Landstingets sida? :-)
Förhoppningsvis sparar man i dessa pengar på en friskare befolkning.
1978 • Jönköping
#9
19 september 2013 - 09:16
Tycker man ett lopp är för dyrt behöver man inte delta. Så enkelt är det. :)


Men visst, det ger lite perspektiv när man kan springa ett välordnat och enormt arrangemang som Paris Marathon för under 1000kr. Flyga till Paris med Ryan Air är prismässigt ett skämt (t/r för 500 kr).

Vad gäller klassikerloppen så tycker jag att priserna är helt ok. Det enda som sticker ut är Vätterrundan (1750 kr).

Kan inte förstå att VR är dyrare än Vasan??
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#10
20 september 2013 - 14:24
Det mest sjuka och bizzara i detta är att man får utöver alla kostnader även betala för sitt diplom. Det är fan lika logiskt som att knulla för att bli oskuld..........Diplomet om något kunde de bjuda på....mycket vill ha mer?!
1978 • Göteborg
#11
20 september 2013 - 14:26
Fast Senad, diplomet (förutom möjligtvis lite kläder m.m.) är ju det som själva organisationen "En Svensk Klassiker" lever av. De får nog inte mycket av anmälningsavgifter m.m.
Den lilla kostnaden tycker jag i alla fall är helt ok.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#12
20 september 2013 - 15:02
Jag kan förstå hur du tänker Johan men är inte beredd att hålla med dig. En svensk klassiker är registrerat som ett AB. Det är/ drivs mer eller mindre som ett företag och deras syfte är (hur goda intentioner de än har) att i första hand tjäna pengar på sina olika arrangemang.

Så i min värld så går en väldigt stor summa av anmälningsavgiften rakt ner i ägarnas fickor. Ska man se över kostnaderna så har en svensk klassiker fåtalet som faktiskt arbetar med arrangemangen. Resten är frivilliga/medlemmar i övriga underorganisationer som inte kostar något.

Det som erbjuds på loppen är sponsrat. Kostnaderna är väldigt små jämfört med vad en anmälan kostar vilket får mig att tro att det tjänas bra med pengar på de olika loppen.

Jag har det visserligen rätt gott ekonomiskt sätt men det är också en av anledningarna till att jag inte kommer delta i en klassiker, någonsin...Det är i min värld för dyrt helt enkelt.

Sen får var och en göra sin bedömning om den vill delta eller ej, det är ju trots allt av fri vilja man anmäler sig. Förhoppningsvis blir ingen tvingad :-)

Trevlig helg.
1984 • Örebro
#13
21 september 2013 - 23:38
Senad inser tydligen inte att anmälningsavgifterna till de olika loppen går till arrangören och klubbarna som anordnar respektive lopp medans En Svensk Klassiker inte ser röken av de pengarna
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#14
22 september 2013 - 12:30
Anmälningsavgifterna handlar ju såklart, som alltid annat här i världen, om tillgång och efterfrågan.
Klassikerloppen har ju inte direkt några problem att fylla anmälningslistan med folk som uppenbarligen är beredda att betala.

Ingen annanstans i samhället är det någon som lägger ner tid pengar och kraft på något och sen ge bort det gratis.

Loppen kostar så mycket de kostar för att de är de populäraste loppen. Är det för dyrt att vara med för dig, kör ett annat cykellopp än Vättern.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.