Foto: Mikaela Nordin

Plankan

Träning/TipsStabilitetsövningar gör att du lättare tar hjälp av musklerna istället för att stressa leden när du springer, säger Eva Fridman.

Många tjejer och kvinnor är medfött överrörliga. Att vara överrörlig innebär att dina leder kan hamna i ytterlägen. Det vanligaste är att knäna översträcks (böjer sig nästan lite bakåt) eller att armbågarna översträcks så att leden böjs lite bakåt.

För överrörliga personer är det lite extra viktigt att arbeta med stabilitet, balans och teknik för att undvika skador. Men även andra löpare mår bra av att tänka på stabiliteten, poängterar Eva.

Plankan

Ligg helt rak, med nacken i linje med kroppen. Någon ska kunna lägga en pinne på din rygg utan att den ramlar av.

Tänk på att placera armbågarna under kroppen i stället för framför.

Övningen bygger upp rygg och bål.

Du kan utveckla den genom att pressa ner en arm och ett ben i taget mot marken.

 

Hej du! Du kan läsa Eva Fridmans första tips på stabilitetsövningar här.

 

6 kommentarer till artikeln

1975 • Jönköping
#1
16 juni 2013 - 21:57
Är stor fan av plankan, men blivit lite återhållsam senare tid (!), har en sträckning i höger baklår sedan över ett år och nu misstänkt nytillkommen ischias höger sida då jag vid vattenlöpning/cykling får ilande värk längs hela höger sida - en fråga, tror ni i ärlighetens namn att man kan ta stryk av plankan då - jag brukar köra 40 s intervaller med 14 repetitioner utan paus? Frågar då jag börjar bli smått depserat (efter ett år utan löpning) och absolut inte vill göra något som riskerar förvärra skadan.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
17 juni 2013 - 09:12
Bra, kom gärna med fler tips på liknande övningar!

Ska man ligga länge i plankan och / eller ska man upprepa den flera gånger i rad? Kanske även åt andra hållet, alltså ligga på rygg med hälarna i marken?

Själv har jag haft ryggproblem (men det är några år sedan sist) och då sas det bero på för korta muskler i baksidan av låren. Men tror det var mer stretchövningar jag skulle hålla på med för detta problemet. De korta musklerna på baksidan av låren gjorde att ryggen snedbelastades och jag fick ryggskott. Kanske något liknande problem du har Paula? Särskilt om du har en sträckning på ena sidan så borde det kunna ge snedbelastningar om kroppen kompenserar med att belasta andra sidan hårdare för att skona den skadade muskeln.
1971 • Göteborg
#3
17 juni 2013 - 10:32
Paula:
Man aktiverar även baksida lår när man kör plankan korrekt annars blir det svårt att hålla uppe baksidan. Jag hade rekommenderat att köra den på knäna istället för att "koppla bort" baksidan.

Ronny: Korrekt, går även att köra bakvänd planka.
En variant som jag själv gillar jag att pressa ned en fot, en hand eller annat och byta. Då blir det jobbigare/effektivare. Dock utan att tappa kontrollen i bålen.
1971 • Göteborg
#4
17 juni 2013 - 10:33
P.S. För övrigt är inte bilden bra. Min nacke ska vara mer i linje med ryggen men kommer ihåg att jag tittade på något när Mikaela tog bilden (var det en and?)...
Jonas S
1972 • Hällingsjö
#5
17 juni 2013 - 11:40
Tiden på utförandet bör vara mellan 60-120 sekunder enligt siten Träningslära.
Ref. http://traningslara.se/core-del-ii-grundovningar-i-ett-program/
Maria Frånlund
1974 • Billdal
#6
20 juni 2013 - 21:44
Enligt Vivi är plankan den bästa övningen!! (fast hon kör den typ 4 min åt gången...) Snygga bilder förresten!!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.